Αρχική > Life > Το stackoverflow της δημοκρατίας

Το stackoverflow της δημοκρατίας

Δεκέμβριος 14, 2010 Σχολιάστε Go to comments

Εδώ και αρκετούς μήνες (ίσως και χρόνια στην πραγματικότητα) η Ελλάδα βιώνει μια τεράστια οικονομική κρίση (περισσότερο κοινωνική κατά τη γνώμη μου και όχι οικονομική). Ποιος φταίει; Όλοι έχουμε ένα μικρό μερίδιο. Όμως τη μερίδα του λέοντος την κατέχουν δικαιωματικά οι πολιτικοί, σχεδόν όλοι, από τη μεταπολίτευση και ύστερα. Γιατί αντί να παίρνουν αποφάσεις πρωτίστως με όραμα έπαιρναν αποφάσεις με στόχο τις επόμενες εκλογές.

Πλέον το να ξεφύγουμε είναι πολύ δύσκολο. Όχι γιατί δεν μπορούμε να βρούμε λεφτά άλλα γιατί δεν είμαστε ικανοί σαν κράτος να νικήσουμε, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Πλέον δε ξέρουμε να νικάμε. Δεν το λέω με κακία. Μια παρατήρηση κάνω και εξηγώ.

Πριν από περίπου ένα χρόνο κάπου στο κέντρο της Αθήνας δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 3+1 υπάλληλοι της τράπεζας Marfin εν ώρα εργασίας κατά τη διάρκεια πορείας. Για μένα αυτό ήταν μια ακόμα ένδειξη ότι κοινωνικά έχουμε πολύ μακρύ και δύσκολο δρόμο να διανύσουμε μέχρι να πλησιάσουμε κοντά σε αυτό που λέμε «κράτος». Η διαδρομή είναι σαφώς πιο δύσκολη και μεγάλη ακόμα και από τη διαδρομή που χρειάζεται να διανύσουμε για να βγούμε από την οικονομική κρίση (αν τα καταφέρουμε τελικά).

Στην ελλάδα δεν υπάρχει πλέον κοινωνική συνοχή. Δεν υπάρχει ενότητα. Η μεσαία τάξη βιώνει έναν ανελέητο και συνεχή πόλεμο. Όχι απέναντι σε κάποια αόρατη δύναμη άλλα μέσα στα ίδια της τα σπλάχνα. Όπως ο καρκίνος στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό ακριβώς βιώνει και η ελληνική κοινωνία αυτές τις μέρες. Και αυτή είναι η αιτία που είμαστε ανήμποροι να κάνουμε οτιδήποτε. Ακόμα και το να βγούμε στους δρόμους να διεκδικήσουμε τα βασικά (καλύτερο υγειονομικό σύστημα ή καλύτερη παιδεία) είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει.

Γιατί όμως η μεσαία τάξη αυτομαστιγώνεται με τέτοια λύσσα; Γιατί πολύ απλά τόσα χρόνια μας έμαθαν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι κάθονται ή/και τρώνε τα λεφτά του κράτους με τους πολιτικούς, οι ταξιτζήδες είναι αγενείς και κλέφτες, οι εφοριακοί είναι διεφθαρμένοι, οι γιατροί παίρνουν φακελάκι, οι φορτηγατζήδες είναι πλεονέκτες, οι καθηγητές κάθονται, οι αγρότες τρώνε τις επιδοτήσεις με τις ουκρανές στα 4Χ4. Οι συνταξιούχοι τρώνε τις κρατήσεις των μισθωτών, οι στρατιωτικοί βγαίνουν νωρίς στην σύνταξη, ο μικροεπιχειρηματίας – αυτοαπασχολούμενος φοροδιαφεύγει, ο μεγαλοεπιχειρηματίας φοροδιαφεύγει περισσότερο, οι πολιτικοί είναι ανίκανοι και τρώνε τα λεφτά μας, οι δημοσιογράφοι είναι αλήτες – ρουφιάνοι, οι αστυνομικοί πουλάνε την ηρωίνη, οι εργολάβοι και οι εκδότες είναι διαπλεκόμενοι, οι ιερείς είναι επαγγελματίες μεσίτες,  και θα μπορούσα να συνεχίσω μέχρι αύριο, χωρίς να ξεφύγω πολύ από την πραγματικότητα όμως.

Το χειρότερο είναι πως πλέον κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς που διαχειρίζονται το κράτος. Και αυτή είναι μια αντίληψη που κουβαλάμε από τις αρχές της δεκαετίας του 80 με τα μεγάλα φαγοπότια. Ενώ όλοι προτείνουν μείωση της φορολογίας για να μειωθεί η φοροδιαφυγή εγώ θα πρότεινα πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουν να μας λένε που πάει και η τελευταία δραχμή που δίνουμε στους φόρους. Όταν δεν ξέρεις που πάνε τα λεφτά που δίνεις άλλα και όταν βλέπεις την προχειρότητα με την οποία οι πολιτικοί διαχειρίζονται τα λεφτά μας, σε κάνει να μη θέλεις να πληρώσεις. Τόσο απλά. Η φοροδιαφυγή κατά τη γνώμη μου είναι ένα επίκτητο χαρακτηριστικό το οποία καλλιεργήθηκε επιτυχώς στον έλληνα τα τελευταία 30 χρόνια. 

Προσωπικά θα ήθελα να δω ένα μέλλον όπου δε θα ψηφίζουμε πρόσωπα άλλα δαπάνες. Κατά τη γνώμη μου το σύστημα με την ψήφιση των προσώπων έχει αποτύχει. Κάποιος πρέπει επιτέλους να χτίσει και να εφαρμόσει το StackOverflow της δημοκρατίας.

Όμως θα ξαναγυρίσω στο θέμα που με πονάει περισσότερο. Υπάρχει γενικευμένο μίσος μεταξύ των ομάδων της μεσαίας τάξης άλλα και όχι μόνο εκεί. Υπάρχει καχυποψία διάχυτη παντού. Αν δω κάποιον με Porche Cayenne το πρώτο πράγμα που θα σκεφτώ είναι ότι είτε φοροδιαφεύγει είτε ότι κλέβει τις επιδοτήσεις. Και δυστυχώς μια τέτοια συνταγή δεν πρόκειται να μας ενώσει και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα είτε κάνοντας συνολικά πίσω σε βασικά κεκτημένα (τα οποία όμως ενδεχομένως να κοστίζουν πολύ) είτε ενώνοντας μας ενάντια στην παγκοσμιοποίηση του ΔΝΤ (αν αυτό είναι το πρόβλημά μας, τελικά). Όποιον δρόμο και αν διαλέξουμε, όποιος και αν είναι ο σωστός εμείς δεν μπορούμε να συμπορευθούμε και αυτό, περίπου 200 χρόνια μετά τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, μοιάζει και είναι τραγικό.

Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια απίστευτη στασιμότητα. Κανείς δεν θέλει να κάνει πίσω άλλα κανείς δε θέλει να απαιτήσει το κάτι παραπάνω γιατί φοβάται. Και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί. Πριν από λίγες μέρες είχα πάει σε ένα φίλο στον Άγιο Στέφανο. Ωραίο σπίτι σε ωραία γειτονιά με μικρούς δρόμους. Ο λόγος; Γιατί πολύ απλά οι κάτοικοι της απέναντι πλευράς του δρόμου που έχτισαν πιο πρόσφατα πρόλαβαν και έβγαλαν τα μπαλκόνια τους στο δρόμο. Έτσι ο δήμος δεν γκρεμίζει την αυλή τους και θα γκρεμίσει μόνο τις αυλές της πλευράς που μένει ο φίλος μου, και που έχουν κήπο, για να διαπλατύνει το δρόμο. Το ότι ο δήμος, αν και έχει το δικαίωμα, δε θα τους χαλάσει το σπίτι το ήξεραν όλοι. Τους το είχε πει και ο μηχανικός. Τόσο απλά μπορούμε να κοροϊδεύουμε το κράτος και συνεπώς τους εαυτούς μας γιατί το καλοκαίρι που ο Άγιος Στέφανος παραλίγο να γίνει παρανάλωμα (από τύχη σώθηκαν) τα πυροσβεστικά δεν μπορούσαν να στρίψουν. Ποιος νοιάζεται όμως; «Άλλωστε ο απέναντι κλέβει σίγουρα. Ας κλέψω και εγώ.»

Αφορμή για το συγκεκριμένο κείμενο στάθηκαν τα επεισόδια που έγιναν στην Κερατέα κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ.

Advertisements
Κατηγορίες:Life
 1. Δεκέμβριος 14, 2010 στο 11:30 πμ

  Ωραίο άρθρο.
  typo: ο μεγαλοεπιχειρηματίας φοροδιαφεύγει περισσότεροι

  (πήγα να στο στείλω σε twitter message αλλά δεν…)

 2. Δεκέμβριος 14, 2010 στο 11:49 πμ

  Σε ευχαριστώ για το typo και σε ευχαριστώ για τον καλό σου λόγο. 🙂

 3. Dimitris D
  Δεκέμβριος 14, 2010 στο 2:45 μμ

  Διαφωνώ σε ορισμένα σημεία.

  Στην Ελλάδα δεν ψηφίζουμε πρόσωπα αλλά μόνο κόμματα.

  Εκτός από το να μάθουμε που ξοδεύονται οι φόροι, πρέπει να μάθουμε και ποιοι επωφελούνται, π.χ. ένα πολυκατάστημα ή μια καφετέρια κερδίζουν πολλά περισσότερα από την δημιουργία μιας πλατείας από ότι κάποιος που έχει μια γκαρσονιέρα.

  Το «όλοι κλέβουν και είναι διεφθαρμένοι» είναι ένα παραμύθι που καλλιεργήθηκε από το θέατρο- και εφημερίδες. Από ότι έχω δει μόνο οι ηλικίες από 20 ως 30(μετά το 2000) πηγαίνουν στο δημόσιο με σκοπό την απάτη.

  Δεν έχουν γίνει μετρήσεις για να γνωρίζουμε πόσοι, που και ποιοι είναι οι κλέφτες αλλά έχουμε ομολογίες από πρώην στελέχη του λογιστηρίου του κράτους που λένε ότι δίνουν πλαστά στοιχεία για την φοροδιαφυγή – έλλειμμα.

  • Δεκέμβριος 14, 2010 στο 2:49 μμ

   Δημήτρη σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου. Απαντώ:

   Στην Ελλάδα δεν ψηφίζουμε πρόσωπα αλλά μόνο κόμματα.

   Η πρόταση μου αφορούσε ένα γενικότερο πλαίσιο ψήφισης ή καταψήφισης ιδεών και όχι τις εκλογές στην Ελλάδα.

   Το «όλοι κλέβουν και είναι διεφθαρμένοι» είναι ένα παραμύθι που καλλιεργήθηκε από το θέατρο- και εφημερίδες. Από ότι έχω δει μόνο οι ηλικίες από 20 ως 30(μετά το 2000) πηγαίνουν στο δημόσιο με σκοπό την απάτη

   Αυτή ακριβώς είναι η ουσία του κειμένου μου. Εγώ δεν είπα ότι όλοι κλέβουν. Είπα ότι έτσι «μας έμαθαν» όπως λέω στην 1η πρόταση της 5ης παραγράφου.

 4. Δεκέμβριος 16, 2010 στο 6:50 μμ

  Ωραία σύνοψη της προσφατης πρανγματικοτητας…

  Εύχομαι η αποχή απ οτις εκλογές να είναι μια απάντηση στην έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Μήπως έτσι δείξουμε την απόγνωσή μας.

  • Δεκέμβριος 17, 2010 στο 1:03 μμ

   Θεωρώ πως η αποχή από τις εκλογές είναι λάθος. Σίγουρα υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης άλλα οι αποχή από τις εκλογές πιστεύω πως είναι λάθος τρόπος να εκφράζεται.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: