Αρχική > Technology > Οι αγαπημένες μου εφαρμογές για το iPhone

Οι αγαπημένες μου εφαρμογές για το iPhone

Νοέμβριος 16, 2009 Σχολιάστε Go to comments

Μπορεί να έχω αρκετά παράπονα από το iPhone σαν τηλέφωνο, άλλα σαν consumer device είναι ότι καλύτερο έχω πιάσει στα χέρια μου. Σε αυτό βοηθάει η τεράστια γκάμα εφαρμογών που υπάρχει η οποία επιτρέπει στο χρήστη να βρίσκει αυτό που χρειάζεται ή κάνει κέφι. Θα συμφωνήσω με αρκετούς χρήστες που υποστηρίζουν πως το App Store είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Apple και του iPhone απέναντι στον ανταγωνισμό, άλλα πιστεύω πως αν η Apple δεν προσφέρει στο μέλλον μια συσκευή που να είναι λίγο περισσότερο τηλέφωνο και να προσφέρει καλύτερο hardware τότε ενδεχομένως να συναντήσει προβλήματα (προσωπικά δεν θεωρώ το (an)Droid αντίζηλο του iPhone – το iPhoneOS είναι σαφώς πιο ώριμο την παρούσα στιγμή).

Είναι, επίσης, γεγονός ότι απο τις 100,000 πλέον εφαρμογές οι πραγματικά καλές είναι ελάχιστες. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο που έχουν αναπτυχθεί δεκάδες άλλα sites που χρησιμοποιούν το social web ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να ξεχωρίσουμε τα διαμάντια στο βούρκο του App Store. (Μερικά παραδείγματα: Appolicious, Appsifire, PandoraBox).

Μερικά απο τα διαμάντια που έχω εντοπίσει και χρησιμοποιώ καθημερινά είναι τα παρακάτω:

Todo

Ίσως η καλύτερη GTD friendly εφαρμογή που έχω χρησιμοποιήσει, ever (προσοχή GTD-Friendly και όχι GTD). Έχει πολλές δυνατότητες (απλά todos, checklists, projects), υποστηρίζει Push Notifications, και το καλύτερο συγχρονίζει με Remember the Milk (με χρέωση του RTM) και Toodledo (δωρεάν). Άψογη εφαρμογή και με καλό support. Οι παλιότεροι iPhone users χρησιμοποιούν το Things άλλα νομίζω πως το ToDo είναι καλύτερο. Προσωπικά θεωρώ πως αν κάποιος ψάχνει μια εφαρμογή για διαχείριση των υποχρεώσεών του, ας κάνει μια καλή στάση εδώ. Τα λεφτά του αξίζει μέχρι τελευταίας δραχμής.

Good Reader

Πρόκειται για έναν αναγνώστη αρχείων (pdf, txt, office files, images, videos, κλπ). Η σύνδεση με το PC γίνεται με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και η σύνδεση του iPhone ως εξωτερικός φάκελος. Κάτι που θεωρητικά επιτρέπει το μαζικό drag and drop αρχείο απο το PC στο iPhone (στα φάκελο του Good Reader). Λέω «θεωρητικά» γιατί από ότι φαίνεται τα Vista έχουν προβλήματα με τα Unicode στοιχεία όταν απαιτηθεί το WebDAV πρωτόκολλο. Επικοινώνησα με τον δημιουργό του Good Reader (άμεση και γρήγορη υποστήριξη) και όντως επιβεβαίωσε τα bugs που έχουν τα Vista. Μετά απο 2 μέρες επικοινώνησε μαζί μου και πάλι (στο μεταξύ του είχα στείλει το error log που παράγει το πρόγραμμα) και μου είπε πως βρήκε κάποιο workaround ώστε να μετατρέπει τα ονόματα Unicode σε Windows κωδικοσελίδα (αν μιλάμε για την ελληνική cp1253 που είχαν εισάγει στα Windows 95, αν θυμάμαι, τότε τι να πω; Έλεος) και τούμπαλιν. Στο επόμενο upgrade θα ενσωματωθεί και το συγκεκριμένο feature. Προς το παρόν η σύνδεση με το iPhone για μαζικά uploads γίνεται επιτυχημένα μέσα απο το πρόγραμμα AnyClient που είναι δωρεάν και δεν έχει απαιτήσεις για τις κωδικοσελίδες που χρησιμοποιούνται. Κάποιος να υπενθυμίσει στην Microsoft ότι πατάμε το 2010 όπου νά’ ναι. Δεν επιτρέπεται ένα «σύγχρονο» λειτουργικό να έχει τέτοια bugs.

Πέρα απο το εξαιρετικό support (από τα καλύτερα που έχω συναντήσει), το πρόγραμμα ως pdf reader (που είναι το πιο σημαντικό για μένα) είναι απλά φοβερό. Δεκάδες επιλογές και πολύ λειτουργικό. Στα 0.79 Ευρώ που το πήρα νομίζω δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή.

Evernote

(Δωρεάν) H καλύτερη εφαρμογή για διαχείριση σημειώσεων. Συγχρονίζει με τους servers της εταιρίας. Υπάρχει και desktop client που υποστηρίζει τέλεια το τρίγωνο iphone-PC-cloud. Μαζί με το Firefox plugin η εφαρμογή γίνεται must για όλους τους σοβαρούς χρήστες. Δε χρειάζεται να πω κάτι άλλο.

RssRunner

(Δωρεάν) Ο μοναδικός σοβαρός rss aggregator για το iPhone που προσφέρεται δωρεάν.

SplashID

Χρησιμοποιώ τη συγκεκριμένη εφαρμογή για πάρα πολλά χρόνια (από το 2004). Τη δοκίμασα εκτενώς σε όλες τις πλατφόρμες (PalmOS, Windows Mobile, Symbian, iPhone). Η καλύτερη έκδοση παραμένει του PalmOS με τεράστια διαφορά. Συνοδεύεται απο το απαραίτητο Desktop companion. Δυστυχώς όμως η υποστήριξη της SplashData δεν είναι και η καλύτερη. Το κακό είναι επίσης πως για κάποιον ο οποίος θέλει να έχει πάντα μαζί του τα απαραίτητα προσωπικά δεδομένα η εφαρμογή είναι σημαντικό να παίζει σε πολλές πλατφόρμες. Για αυτό άλλωστε και την είχα επιλέξει τότε (το 2004) και την είχα ακριβοπληρώσει (50 Ευρώ συνολο μαζί με το desktop companion). Βέβαια για μένα είναι η πιο σημαντική εφαρμογή. Την ξανα αγόρασα τώρα στο iPhone (μαζί με το νέο desktop companion). Όμως για κακή μου τύχη δεν υποστηρίζει Unicode κατά το συγχρονισμό με το PC (μέσω Bonjour) και έτσι τα δεδομένα που είναι στα Ελληνικά εμφανίζονται στα γοτθικά στο iPhone (και όχι στο desktop ευτυχώς). Το σχετικό θρεντ που έπαιζε στο forum της εταιρίας (με τους υπόλοιπους παραπονεμένους χρήστες) όταν άρχισε να «ανάβει» για τα καλά διαγράφτηκε απο τους moderators χωρίς ειδοποίηση. Τέλος πάντως η εταιρία έχει δεσμευτεί να το διορθώσει το (τεράστιο κατά τη γνώμη μου) πρόβλημα. Προς το παρόν μετέτρεψα όσες εγγραφές μπορούσα στα Λατινικά.

iDiary

Μόνο και μόνο για να κρατάω σε ιστορικό τα βασικά ιατρικά θέματα που αφορούν στην οικογένειά μου (επισκέψεις σε γιατρούς, εμβολιασμούς, φάρμακα, κλπ). Καλή εφαρμογή, υπολείπεται πολύ από αυτά που θα πρέπει να κάνει μια καλή journal εφαρμογή (π.χ. συγχρονισμό με google docs, ή κατηγοριοποίηση των journal entries). Ακριβή με μέτριο support. Δυστυχώς δε βρήκα καλύτερη.

Shopper

Για πολλά χρόνια η αγαπημένη μου εφαρμογή σε PalmOS / Windows Mobile ήταν το HandyShopper του Chris Antos. Πρόκειται για ένα πολυεργαλείο που στο τέλος καταλήγει να γίνεται μια τεράστια βάση δεδομένων και όχι ένα απλό Shopping tool. Δυστυχώς όμως ο Chris Antos αποφάσισε να μην υποστηρίξει το iPhone και έτσι δε θα δούμε το HandyShopper στο App Store (από οτι ο ίδιος λέει, έχει λάβει χιλιάδες μηνύματα να αλλάξει γνώμη, άλλα δεν αλλάζει γνώμη τελικά). Το Shopper μπορεί να μην έχει τις δυνατότητες του HandyShopper, άλλα είναι ένα εξαιρετικό Shopping Tool. Στα λεφτά αυτά δεν υπάρχει καλύτερο κατά τη γνώμη μου.

Stanza

Ο καλύτερος e-book reader. Υποστηρίζει χιλιάδες δωρεάν κλασικά βιβλία μέσω απευθείας download από online catalogs.

Budget

Αν κάποιος θέλει να κάνει focus στο τι ξοδεύει και όχι στο τι βάζει στην άκρη (προφανώς το δεύτερο είναι σχεδόν αδύνατο σήμερα) η εφαρμογή αυτή αξίζει τα λεφτά της 100%. Έχει εξαιρετικές δυνατότητες και πολύ καλό interface.

RunKeeper Pro

Τα πράγματα εδώ είναι απλά. Αν και πολύ ακριβή η εφαρμογή για αυτά που προσφέρει, δυστυχώς δεν υπάρχει αντίστοιχη (και για αυτό άλλωστε το κόστος για την ώρα είναι τόσο υψηλό). Είναι το αντίστοιχο SportsTracker της Nokia. Για αυτούς που αθλούνται συχνά και θέλουν να κρατούν log των δραστηριοτήτων τους φοβάμαι πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

FliqNotes

(Δωρεάν) Αν και δεν το χρησιμοποιώ πλέον, νομίζω ως honorable mention πρέπει να πω οτι το Fliq Notes είναι η καλύτερη no-nonsense Note-taking app. Εγώ προτίμησα το build in notes για τις πολύ γρήγορες σημειώσεις και το Evernote για τα πιο «βαριά» notes.

AccuWeather

(Δωρεάν) Μπορεί το Weather Channel να είναι καλύτερο, όμως δεν εμφανίζει τη θερμοκρασία σε βαθμούς Κελσίου και έτσι επέλεξα το «δεύτερο» AccuWeather

Football 10

(Δωρεάν) Μόνο για αυτούς που παίζουν στοίχημα και θέλουν live αποτελέσματα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Έχει και το ελληνικό πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγδας Λίγκας. 🙂

DropBox

(Δωρεάν) Το απόλυτο πρόγραμμα συγχρονισμού αρχείων PC-Cloud-iPhone. Nuff said!

WikiHow

(Δωρεάν) Μια συλλογή από θέματα τύπου: «Πως να ξεφύγεις απο ένα αυτοκίνητο που βυθίζεται» ή «Πως θα βγεις από τη κινούμενη άμμο» ή «Πως να οδηγήσεις ένα αεροπλάνο σε περίπτωση ανάγκης», και άλλες τραγικές καταστάσεις (μη σου τύχει, που λένε)! Εφόσον είναι και δωρεάν, μια χαρά μου ακούγεται!

Instapaper

(Δωρεάν). Υπάρχει και σε Pro έκδοση την οποία και μάλλον θα τιμήσω στο μέλλον. Προσθέτει ένα bookmark στον browser το οποίο κάθε φορά που το πατάω στέλνει στους servers του Instapaper το site που βλέπω εκείνη τη στιγμή και θέλω να διαβάσω αργότερα στο κινητό μου off-line. Το site γίνεται iPhone friendly και μάλιστα το πρόγραμμα είναι αρκετά έξυπνο ώστε να αποθηκεύσει το βασικό κείμενο και όχι διαφημίσεις, διάφορα menu times και άλλα άσχετα με το διάβασμα αντικείμενα. Το πρόγραμμα στο κινητό συγχρονίζει με τo λογαριασμό μου στο Instapaper και κατεβάζει όλα τα κείμενα που είναι για «αργότερα». Πανέξυπνο!

Ocarina

Αυτό το πρόγραμμα το αγόρασα για δύο λόγους. (α) Για να παίζω μουσική στη μπέμπα και να τη βλέπω να με κοιτάζει με το στόμα ανοιχτό (ναι είναι αλήθεια μπορεί να παίζω την «παράφωνη συμφωνία» άλλα για τη μπέμπα είναι ο «μαγεμένος αυλός») και (β) για να εντυπωσιάζω τους άλλους. Είναι μια κανονική Οκαρίνα. Φυσάω στο μικρόφωνο και με τα δάχτυλα σε συγκεκριμένα σημεία της οθόνης παίζω μουσική. Έξυπνο άλλα λίγο άχρηστο.

WordWeb

(Δωρεάν) Δεν είναι το καλύτερο λεξικό. Άλλα έχει μηδέν κόστος και είναι πολύ γρήγορο. To dictionary.com είναι σαφώς ανώτερο (έχει μέχρι και θησαυρό) άλλα είναι πιο αργό στην απόκριση οπότε προτίμησα το WordWeb που είναι πιο snappy. Υπάρχει και το ελληνικό-αγγλικό του Kernerman (το οποίο επίσης έχω) άλλα δυστυχώς υπήρξαν κάποιες λέξεις που έψαξα και δεν τις είχε. Όπου να ΄ναι έρχεται και το SlovoED με το ελληνικό λεξικό της Magenta (φοβερή εφαρμογή), άλλα στα 20 Ευρώ δε νομίζω να φτάσει και πολύ μακριά.

Advertisements
Κατηγορίες:Technology
  1. Νοέμβριος 29, 2009 στο 9:38 μμ

    Τα περισρότερα από τα applications που αναφέρεις τα έχω δει και πραγματικά είναι εντυπωσιακά! Αλλά θέλει χρόνο. Είναι ιδανικό αν πρέπει να περιμενεις κάπου (πχ κάποιον ή κάτι) και θες να απασχοληθείς (ας πούμε περιμένοντας το λεωφορείο…). Για δουλεία δεν ξέρω αν αξίζουν

  2. Δεκέμβριος 15, 2009 στο 1:39 μμ

    Ένα μήνα έχεις να γράψεις.. τι έγινε, βαρέθηκες?

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: