Αρχική > Technology > Hell: There, and back again!

Hell: There, and back again!

Νοέμβριος 4, 2009 Σχολιάστε Go to comments

Apple_iPod_iTunes_8Προχθές έζησα έναν γκατζετικό εφιάλτη και έπρεπε να επιστρατεύσω όλη μου τη γνώση+web+ψυχραιμία για να αντεπεξέλθω.

Για την ιστορία να πω πως το βασικό πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής είναι το MediaMonkey και όχι κάποιο άλλο. Έχω γύρω στα 20GB μουσικής ενώ 7GB απο αυτά είναι top-rated (δηλαδή με σκορ μεγαλύτερο το 4/5). Αυτήν ακριβώς τη μουσική θέλω να μεταφέρω στο iPhone και όχι όλη τη βιβλιοθήκη. Μέχρι τώρα έκανα είχα κάνει το εξής. Με τη βοήθεια του Windows Media Player 11 που βλέπει τα ratings κανονικά (και μπράβο στη Microsoft και το MediaMonkey για αυτό) δημιούργησα μια playlist την οποία και έκανα import στο iTunes. Βέβαια επειδή το iTunes παραμένει το χειρότερο πρόγραμμα που έχει γραφτεί ποτέ, φροντίζει να τα κάνει όλα πολύ δύσκολα. Το αποτέλεσμα είναι να γεμίσει η βιβλιοθήκη του iTunes με διπλές εγγραφές. Τέλος πάντων μια φορά άλλωστε έκανα το συγχρονισμό και έτσι δεν με πείραζε. Διαπίστωσα όμως πως όταν έσβησα τη συγκεκριμένη playlist απο το iTunes οι διπλές εγγραφές έμειναν στη βιβλιοθήκη. Μάλιστα έσβησα και την playlist απο το δίσκο άλλα τα ίδια. Όπως είπα και πιο πριν, το iTunes κάνει τα πάντα για να εκνευρίσει το μέσο χρήστη.

Με τα πολλά, σβήνω τα τραγούδια απο το iPhone και αποφασίζω να τα συγχρονίσω με το MediaMonkey (που σύμφωνα με την τελευταία beta version, γίνεται). Συνδέω το iPhone και πατάω το συγχρονισμό στο MediaMonkey. Το progress bar ανοίγει κανονικά δείχνοντάς μου ότι τα τραγούδια μεταφέρονται και ήμασταν όλοι χαρούμενοι.

Πετάγομαι για μια εξωτερική δουλειά, ανοίγω το iPhone να ακούσω λίγο μουσική, και παρατηρώ ότι είναι άδειο (μουσικά). Δεν ανησυχώ. Λέω δεν πειράζει, δεν πέτυχε ο συγχρονισμός, ξαναγυρίζω στο iTunes. Επιστρέφω, συνδέω το κινητό στον υπολογιστή, ανοίγει το iTunes και παθαίνω σοκ! Το iTunes βγάζει μήνυμα ότι δεν μπορεί να διαβάσει απο τo iPhone και μου δίνει μόνη επιλογή το restore σε factory settings. Και πάλι δεν ανησυχώ γιατί έχω πρόσφατο backup (αν και μερικές σταγόνες ιδρώτα έκαναν την εμφάνισή τους στο μέτωπό μου).

Κάνω restore και περιμένω… Τίποτα. Πάλι τα ίδια. Ξανακάνω restore και ξαναπεριμένω. Πάλι τα ίδια. Το iTunes δεν έβλεπε με τίποτα το iPhone, όσα restore (και προσευχές) και αν έκανα. Κάπου εκεί αρχίζω να εκνευρίζομαι. Και μάλιστα πολύ. Μου ήταν αδιανόητο να κάνω restore σε factory settings και να μην αλλάζει κάτι. Ο @giannoug στο twitter μου είπε να κάνω DFU και μετά restore. Δεν χρειάστηκε να φτάσω μέχρι εκεί, γιατί τη στιγμή που μου το είπε ήμουν ήδη σε Plan B (το οποίο έπαιξε, τελικά). Άλλα θα ήταν σίγουρα το επόμενο βήμα. Κατόπιν όμως σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να είχα γλιτώσει χρόνο αν έμπαινα εξ’ αρχής σε DFU mode.

Το λοιπόν, Βρήκα έναν δεύτερο υπολογιστή και εγκατέστησα απο την αρχή το iTunes. Σύνδεσα το κινητό και το ως εκ θαύματος το είδε. Έκανε firmware update (ως είθισται) και το κινητό έπαιξε κανονικά. Κατόπιν με τη βοήθεια αυτής της σελίδας για τα backup αντέγραψα το τελευταίο backup του iPhone σε ένα στικάκι (θεϊκή κίνηση όπως αποδείχθηκε). Το backup αυτό το πέρασα στον αντίστοιχο φάκελο του δεύτερου υπολογιστή και ξαναέτρεξα το iTunes. Αυτή τη φορά μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω restore απο το backup. Έκανα το restore με επιτυχία. Όμως δεν πέρασαν οι εφαρμογές και οι πληροφορίες τους (το πιο σημαντικό, δηλαδή). Πέρασαν μόνο τα settings (π.χ. ringtones, κλπ). Λέω δεν πειράζει, Το συνδέω στον πρώτο υπολογιστή να δοκιμάσω να κάνω απο κει restore.  Με το που το σύνδεσα όμως ήρθε το χάος. Το iTunes πάλι δεν αναγνώρισε το κινητό. Το συνδέω στον δεύτερο, τα ίδια. Ούτε και εκεί το κινητό ήταν πλέον αναγνωρίσιμο. Έκανα πάλι restore σε factory settings (στον δεύτερο υπολογιστή αυτή τη φορά). Μόλις έγινε το restore, το συνδέω στον παλιό και έγινε το θαύμα. Το iTunes αναγνώρισε κανονικά το iPhone.

Βέβαια με το που το είδε άρχισε να κάνει συγχρονισμό και έτσι μου χάλασε το τελευταίο backup (Έλεος!). Όμως εδώ ήρθε το στικάκι (όπως είπα και πριν, θεϊκή κίνηση να το αντιγράψω εκεί) να σώσει την κατάσταση. Έκανα το τελευταίο backup overwrite απο το στικάκι στο κατεστραμμένο πλέον backup και έτσι μπόρεσα να κάνω restore τα πάντα σωστά.

Στη συνέχεια έκανα συγχρονισμό να περάσουν οι εφαρμογές και μετά πάλι restore απο το ίδιο παλιό backup για να περάσουν τα application data (φαίνεται ότι τo iTunes αν δε βρει την εφαρμογή στο κινητό δεν περνάει απο backup application data για λόγους χωρητικότητας). Το κινητό είναι πλέον alive & kicking. Ίσως αν είχα κάνει αρχικά DFU να είχε σωθεί πιο γρήγορα το πράγμα. Όμως τέλος καλό όλα καλά.

Σε μια στιγμή σκέφτηκα πως ίσως να χρειάζεται επανεγκατάσταση το iTunes, άλλα ειλικρινά δε ξέρω τι θα γινότανε με τις εφαρμογές και τα δεδομένα τους. Λογικά με την απεγκατάσταση χάνονται κάποια απο αυτά (αν όχι όλα). Ελπίζω να μη χρειαστεί να το ζήσω και αυτό.

Η παραπάνω περιπέτεια οφείλει την ύπαρξή της στην ηλίθια εσωστρέφεια της Apple να κάνει το iTunes να μη συνεργάζεται με κανένα άλλο πρόγραμμα στον κόσμο. Ευχαριστώ Apple που με έκανες να χάσω 10 χρόνια απο τη ζωή μου. Είναι αυτοί οι λόγοι που εξ’ αιτίας τους (ενδεχομένως ) να μην αγοράσω ποτέ υπολογιστή Apple.

EDIT: Τελικά η λύση φαίνεται να έρχεται από την ίδια την κοινότητα του MediaMonkey και λέγεται Export To iTunes script. Δεν το δοκίμασα ακόμη άλλα θα το κάνω μόλις σιγουρευτώ ότι είναι εντάξει και θα αναφέρω εδώ τα αποτελέσματα.

Advertisements
Κατηγορίες:Technology
 1. symos
  Νοέμβριος 4, 2009 στο 9:40 μμ

  Είμαι σίγουρος πως θα σπεύσουν πολλοί να σε ενημερώσουν ότι «όλα είναι πιο εύκολα αν συνδέεις το iPhone με Mac και όχι με PC» και ότι «το οικοσύστημα της Apple έχει φτιαχτεί για πιο εύκολη συνεργασία» κλπ κλπ κλπ.

  Οι υπόλοιποι πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως αν δεν θέλουμε να έχουμε ΚΑΙ iPhone KAI iTunes ΚΑΙ Mac ΚΑΙ AirPort και, και, και…δεν μπορούμε να έχουμε τίποτα από αυτά (π.χ. μόνο iPhone).

  Ειλικρινά ο μόνος λόγος που στο παρελθόν με κράτησε μακριά από το iPhone ήταν το iTunes. Η Apple έχασε ένα πελάτη. Τη νοιάζει; Μάλλον όχι. Έχει δίκιο; Προς το παρόν έτσι φαίνεται! Θα δείξει…

 2. Νοέμβριος 5, 2009 στο 10:20 πμ

  Είμαι σίγουρος πως θα σπεύσουν πολλοί να σε ενημερώσουν ότι “όλα είναι πιο εύκολα αν συνδέεις το iPhone με Mac και όχι με PC” και ότι “το οικοσύστημα της Apple έχει φτιαχτεί για πιο εύκολη συνεργασία” κλπ κλπ κλπ.

  Ναι γενικά το κάνουν αυτό. Είναι σαν μια χρυσή γυάλα το οικοσύστημα της Apple. Δεν μου αρέσει. Ακόμα και η Microsoft (την οποία έχω κατηγορήσει άπειρες φορές) πλέον προσφέρει μια άριστη συνεργασία με τις εφαρμογές τρίτων.

  Οι υπόλοιποι πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως αν δεν θέλουμε να έχουμε ΚΑΙ iPhone KAI iTunes ΚΑΙ Mac ΚΑΙ AirPort και, και, και…δεν μπορούμε να έχουμε τίποτα από αυτά (π.χ. μόνο iPhone).

  Το iPhone μου αρέσει σαν κινητό. Μου θυμίζει σε πολλά σημεία το PalmOS που είναι το αγαπημένο μου λειτουργικό μέχρι τώρα. Έχει πολλές εφαρμογές KISS και αυτό είναι πολύ θετικό. Επίσης είναι καλό και ως τηλέφωνο.

  Ειλικρινά ο μόνος λόγος που στο παρελθόν με κράτησε μακριά από το iPhone ήταν το iTunes. Η Apple έχασε ένα πελάτη. Τη νοιάζει; Μάλλον όχι. Έχει δίκιο; Προς το παρόν έτσι φαίνεται! Θα δείξει…

  Δε μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο. Το πρώτο πράγμα που θα κάνω όταν πουλήσω το iPhone είναι να διαγράψω το iTunes και μετά θα κάνω ένα party. Το μόνο που χρειάζεται είναι για το backup.

 3. Νοέμβριος 16, 2009 στο 1:11 μμ

  Το iPhone είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι που θα σας διασκεδάσει αν οι απαιτήσεις σας είναι ανάλογες (παιχνιδιού)! Για κινιτά productivity κοιτάξτε αλλού.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: