Αρχική > OpenSource, Technology > iPhone (μερικές μέρες μετά)

iPhone (μερικές μέρες μετά)

Οκτώβριος 13, 2009 Σχολιάστε Go to comments

Την περασμένη Παρασκευή το πρωί έφθασε στ χέρια μου το νέο iPhone 3GS 16GB. Η ανυπομονησία μου ήταν πολύ μεγάλη, κυρίως επειδή είχα δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες οι οποίες δυστυχώς δεν επαληθεύτηκαν. Το iPhone δεν έχει αντεπεξέλθει μέχρι στιγμής με τις απαιτήσεις μου. Η αλήθεια είναι πως είμαι αρκετά απαιτητικός έχοντας πλέον περάσει από τις πιο διάσημες πλατφόρμες κινητών (PalmOS, Windows Mobile, Symbian OS, iPhone OS) τις οποίες χρησιμοποίησα διεξοδικά. Έζησα με αυτές κυριολεκτικά. Για μένα άλλωστε το κινητό είναι πάνω από όλα ένα εργαλείο. Είναι ένας βοηθός για να τα βγάζω πέρα στη δύσκολη καθημερινότητα. Μέχρι στιγμής ο καλύτερος βοηθός ήταν το Palm 680. Από τότε που χάλασε και βρήκα την ευκαιρία να δοκιμάσω και τα υπόλοιπα λειτουργικά η παραγωγικότητα μου έχει πέσει στο 30%. Το Treo 680 και το PalmOS έκαναν τη ζωή μου εύκολη. Ας μην αρχίσω καλύτερα για το 680 και ας μιλήσω για το iPhone.

Αρχικά το interface είναι εντυπωσιακό. Το iPhone είναι μακράν το καλύτερο Touch Phone στον πλανήτη εξαιρουμένου του Palm Pre με το Web OS που δεν έχω δει ακόμα άλλα σύντομα και αυτό θα κάθεται στο γραφείο μου. Αν και αγόρασα μια διάφανη θήκη με εξωτερικό screen protector (ξέρω ακούγεται βέβηλο άλλα προτίμησα να χάσω λίγο απο την καταπληκτική αίσθηση που σου δίνει η οθόνη και να κερδίσω σε προστασία) το touching είναι responsive και άνετο. Η τεράστια οθόνη και τα ωραία γραφικά δίνουν μια τέλεια εμπειρία χρήσης (User Experience). Επίσης τα 16GB είναι αρκετά για μένα για να τα γεμίσω με φωτογραφίες, βίντεο και τραγούδια. Τα ωραία όμως σταματούν εκεί. Από την επόμενη μέρα άρχισα να προβληματίζομαι για τη λειτουργικότητα. Ορίστε γιατί:

iTunes

To iTunes δεν μου άρεσε ποτέ. Μουσική αγοράζω από άλλα φθηνότερα (και νόμιμα) ηλεκτρονικά μαγαζιά ενώ το MediaMonkey είναι 10 κλάσεις ανώτερο και λιγότερο bloated. Δυστυχώς όμως το iTunes απαιτείται για σχεδόν όλες τις λειτουργίες. Κυρίως για να ξεκλειδώσει το iPhone. Ακόμα και ο συγχρονισμός για τις φωτογραφίες και τα video και τα podcast γίνεται μόνο από κει. Μαζί με το iPhone αναγκάζομαι να υποστώ και το iTunes.  Αυτό πόνεσε, άλλα όχι τόσο πολύ όσο το επόμενο πρόβλημα. Αν θέλει κάποιος να αποφύγει το iTunes τότε το WiFi είναι απαραίτητο για την εγκατάσταση των εφαρμογών ή τουλάχιστον μια καλή 3G σύνδεση. Το iTunes είναι και το αποτέλεσμα της γενικότερης φιλοσοφίας της Apple. Προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα. Δεν επιτρέπει την επικοινωνία μέσω USB για προγράμματα τρίτων παρά μόνο μέσω Wireless. Αυτή η συγκεντρωτική τάση που έχει η Apple με απωθεί. Με κάνει να αισθάνομαι όπως όταν είχα αρχίσει να χρησιμοποιώ τα Windows XP που ποτέ δε συμπάθησα γιατί με έκαναν να αισθανθώ σαν ηλίθιος.

Προγράμματα τρίτων και App Store

To App Store είναι κατα τη γνώμη μου η καρδιά του iPhone. Αν δεν υπήρχε αυτό τότε το iPhone θα ήταν ένα μέτριο τηλέφωνο και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Steve Jobs αρχικά είχε ενδοιασμούς. Λέω μέτριο τηλέφωνο γιατί πέρα από τα ανούσια (κατά τη γνώμη μου accelometer, compass, και διάφορους αισθητήρες) το iPhone δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο smartphone της κατηγορίας του. Ειδικά τη στιγμή που δεν υποστηρίζει multitasking. Για παράδειγμα αν θες να δεις μια σελίδα πρέπει να περιμένεις να φορτώσει. Αν κλείσεις τον twitter client δεν ενημερώνεσαι πλέον για νέα twits. Υπάρχει μια τεχνολογία Push μηνυμάτων η οποία ακόμα δεν την έχουν εκμεταλλευθεί αρκετές εφαρμογές άλλα και πάλι χρειάζεται gprs/3g/wifi connection ώστε να έρθουν τα Push Notifications μέσω server. Ίσως στο μέλλον να δούμε περισσότερα πράγματα, έστω και με επιβάρυνση του data plan μας.

Κάτι που με χαλάει αφάνταστα στο App Store είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για δοκιμή των προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βασιστείς στην Lite έκδοση (αν υπάρχει) η οποία είναι crippled (και νομίζω δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στον κόσμο της πληροφορικής απο το crippleware) είτε να βασιστείς στα ratings/reviews είτε να αποφασίσεις οτι θα δαπανήσεις τα λεφτά και ο Θεός βοηθός. Πιστεύω οτι η απόφαση να μην υπάρχει δοκιμαστική περίοδος των προγραμμάτων είναι συνειδητή απόφαση της Apple ώστε να τραβήξει ακόμα περισσότερους developers στην πλατφόρμα της. Έτσι μειώνεται δραστικά η διακίνηση πειρατικού software. Δε συμφωνώ. Είμαι από τους χρήστες που θέλουν να δοκιμάζουν τις εφαρμογές για αρκετό πριν τις αγοράσουν και μόνο έτσι έχω καταφέρει να πληρώσω για software που αποδεικνύεται ότι το έχω ανάγκη στην καθημερινότητά μου.

Τέλος, ναι είναι αλήθεια. Αν εξαιρέσουμε τα παιχνίδια που δεν έχω ασχοληθεί για την ώρα (θα το κάνω όμως στο μέλλον) οι περισσότερες εφαρμογές είναι για πέταμα. Υπάρχουν μερικά διαμάντια άλλα κάποιος πρέπει να ψάξει πολύ για να τα βρει και δυστυχώς το App Store δεν βοηθάει. Το App Store όσον αφορά στη δυνατότητα αναζήτησης εφαρμογών είναι απαράδεκτο. Χρειάζεται ολική επαναφορά. Μπορεί να περάσεις με τις ώρες και να μη βρεις τίποτα. Ειδικότερα στις εποχές του social networking το μοντέλο με τα ratings/reviews (και μάλιστα με τον λάθος τρόπο που δίνεται απο το App Store) είναι εντελώς ξεπερασμένο.

Η Συσκευή

Η συσκευή είναι καλή, όμως έχει κάποια πράγματα που με χαλάνε πολύ. Για παράδειγμα το γεγονός οτι δεν υπάρχει τρόπος να συνεργαστούν τα προγράμματα της Apple με τα προγράμματα των 3ων κατασκευαστών είναι απαράδεκτο. Δηλαδή δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις καλύτερο Calendar πρόγραμμα εκτός αν αποφασίσεις να κάνεις το συγχρονισμό με το Outlook με κάποιο σύνθετο τρόπο μέσω cloud. Το μόνο πρόγραμμα που συνεργάζεται άψογα με το Outlook είναι το Built-in Calendar που είναι το χειρότερο που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Η λύση εδώ λέγεται google calendar άλλα θα πρέπει να πληρώσω για να αγοράσω κάποια εφαρμογή που να συνεργάζεται καλά και να επιβαρύνω το data plan μου.

Επίσης όχι μόνο δεν παρέχεται με το iPhone μια καλή εφαρμογή για διαχείριση των υποχρεώσεών μου (ούτε καν μέσω του calendar) άλλα ακόμα και αυτές που υπάρχουν δεν έχουν τη δυνατότητα για reminders. Δηλαδή δεν μπορώ να φτιάξω ένα task τύπου «Τηλέφωνο στην Τράπεζα» για τις 10 το πρωί και να προσθέσω ηχητική ειδοποίηση. Πράγμα που γίνεται σε όλα τα άλλα τηλέφωνα. Οι μόνες 2 λύσεις είναι να προσθέσω κάποιο Alarm στο ξυπνητήρι ή να αγοράσω κάποια εφαρμογή που να υποστηρίζει Push Notifications και τη στιγμή που θα πρέπει να ηχήσει η συσκευή να υπάρχει πρόσβαση σε δίκτυο. Αλλιώς θα πρέπει να επιβαρύνω το Calendar με συναντήσεις τύπου «Αγόρασε γάλα» που επιτρέπει ηχητικές ειδοποιήσεις. Αλήθεια ποιος τα σκέφτηκε όλα αυτά;

Κάτι που με στεναχώρησε πολύ ήταν και η απουσία για drag & drop. Ενώ το iPod παρέχει τη συγκεκριμένη δυνατότητα, το iPhone δεν το κάνει. Για να γίνουν απλά πράγματα (όπως π.χ. να μεταφέρω ένα video, μια εικόνα ή ένα pdf αρχείο στο iPhone απο τον υπολογιστή) πρέπει να γίνω γκουρού της πληροφορικής. Να εντοπίσω κάποιο πρόγραμμα (όπως το Discover) να έχω στο σπίτι Wireless router, να συνδέσω το iPhone στον ρούτερ μέσα απο το Wireless δίκτυο και να κάνω upload τα αρχεία, τα οποία δε θα μπούν στον root folder για να είναι προσβάσιμα απο όλες τις εφαρμογές, άλλα θα είναι μόνο προσβάσιμα απο την εφαρμογή που έχει επιτρέψει το upload. Αυτό όσο και αν ακούγεται εντελώς απαρχαιωμένο είναι μια πικρή αλήθεια. Το iTunes δεν συνεργάζεται με εφαρμογές τρίτων για να γίνεται ο συγχρονισμός με μοντέρνο και εύκολο τρόπο.

Όσον αφορά τη σύνδεση στο δίκτυο έχω διαβάσει ότι δεν είναι και η καλύτερα. Εγώ μέχρι στιγμής δεν είχα πρόβλημα. Η κεραία wifi είναι όμως πολύ μέτρια. Σε σημεία που το Nokia E71 που έδινε πολύ καλό σήμα, το iPhone δεν βλέπει καν το Access Point. Ο Safari είναι ένας καλός browser άλλα σε ταχύτητα δε συγκρίνεται με τον Opera Mini. Ακόμα και στο Touch diamond που είχα τον εξαιρετικό Opera Browser, προτιμούσα τον Opera Mini καθώς επιτρέπει γρήγορο rendering ακόμα και όταν η σύνδεση είναι κακή.

Πρόβλημα παρουσιάστηκε με το iPod του καθώς κάποια τραγούδια παίζουν εξαιρετικά χαμηλά. Κάτι παίζει με τον αλγόριθμο που εξομαλύνει τις ηχητικές διαφορές μεταξύ των τραγουδιών. Δεν το έχω ψάξει ακόμα, άλλα είναι απο τα επόμενα που θα κάνω γιατί είναι ενοχλητικό.

Τέλος, μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία Multitasking. Κάποιος που έχει χρησιμοποιήσει SymbianOS ή Windows Mobile μπορεί να καταλάβει τις δυνατότητές του. Προσωπικά για μένα είναι μεγάλο μείον.

Εν κατακλείδι.

Πρόκειται για μια πολύ καλή συσκευή η οποία κατα τη γνώμη μου δημιουργήθηκε απο λάθος εταιρία. Ο ίδιος άνθρωπος που ηγήθηκε της προσπάθειας αυτής μετακόμισε στην Palm όπου δημιούργησε το Palm Pre το οποίο έχει μια διαφορετική φιλοσοφία. Είναι σαφώς πιο ανοιχτή (θα επιτρέπει π.χ. τα προγράμματα να διανέμονται απευθείας απο τους developers), επιτρέπει multi tasking (κάτι που δεν επιτρέπει το iPhone), δεν θα υπάρχει επίβλεψη των προγραμμάτων που θα ανεβαίνουν στο App Store (προς το παρόν), ενώ θα υπάρχουν και περισσότερες επιλογές για το συγχρονισμό (το Palm Pre συγχρονίζει ακόμα και με το Palm Desktop πλέον). Και το καλύτερο; Δε θα υπάρχει εφαρμογή-κέρβερος τύπου iTunes! Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο. Αυτό που αλλάζει είναι η φιλοσοφία της εταιρίας. Η Apple πλέον έχει αρχίσει να αποκτάει μια επικίνδυνη εσωστρέφεια. Τα πάντα λειτουργούν καλά μόνο με δικά της προϊόντα (όπως π.χ. το MobileMe) ενώ προσπαθεί να περιορίσει οτιδήποτε  προέρχεται απο το εξωτερικό περιβάλλον. Όλη αυτή η εσωστρέφεια εμένα με απωθεί. Η Apple γίνεται σιγά σιγά σαν τη Microsoft των 90s ενώ αντίθετα η Microsoft κάνει δειλά βήματα προς την αντίθετη πλευρά.

Θεωρώ πως το iPhone κακώς έχει στρέψει όλα τα φώτα προς το μέρος του. Δεν αξίζει τέτοια προβολή. Είναι μια καλή άλλα σαφώς υπερεκτιμημένη συσκευή. Υπάρχουν συσκευές που κάνουν τα πράγματα καλύτερα και πιο αποδοτικά (όπως π.χ. το Palm Pre ή το λιγότερο προβεβλημένο Nokia E71). Δυστυχώς όμως όλες αυτές ζούνε στη σκιά του iPhone. Δεν είναι όλα αρνητικά. Μου αρέσει η συσκευή και θα την ευχαριστηθώ. Αλλά όμως αυτή τη στιγμή ήδη περιμένω με ανυπομονησία το WebOS. 🙂

Advertisements
Κατηγορίες:OpenSource, Technology
 1. Οκτώβριος 13, 2009 στο 2:21 μμ

  Νομιζω η εμπειρία σου θα άλλαζε αν είχες unlimited data plan. Όχι οτι θα αποχωριζόσουν το itunes αλλα σιγουρα λυσεις τυπου google sync θα ηταν must. Γενικα πάντως, χαίρομαι που επαληθεύεις την υποψία μου ότι ο Opera Mini ειναι καλύτερος συνολικα και απο mobile safari και απο opera mobile. Δεν τους ειχα χρησιμοποιήσει εκτενώς αλλα ήμουν σχεδόν σίγουρος. btw, εχεις δει την νέα beta του mini?

 2. Οκτώβριος 13, 2009 στο 2:52 μμ

  Λίγη αντιπαράθεση για να γίνεται συζήτηση 🙂

  Καλός-χρυσός ο Opera Mini άλλα, απ’ότι θυμάμαι, τα πάντα περνάνε μέσα από τους compression servers της Opera, κάτι που πρακτικά σου κόβει την πρόσβαση σε οποιοδήποτε intranet site, ενώ υπάρχουν και προφανή privacy issues. Με εξαίρεση την απουσία Flash (το οποίο προσωπικά με αφήνει παγερά αδιάφορο), δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερος browser αυτή την στιγμή από τον Safari του iPhone.

  Το Calendar σίγουρα έχει περιθώρια βελτίωσης (καλύτερο Exchange support), αλλά ο συνδυασμός του με το Google Calendar είναι για μένα πολύ αποδοτικός – αλλά αυτό φυσικά επαφίεται και στο πόσο βαριά χρήση του γίνεται, εγώ μάλλον είμαι από τους απλοϊκούς χρήστες. Το to-dos είναι όντως μεγάλο πρόβλημα και παραμένει άλυτο.

  Να προσθέση στην γκρίνια ότι αυτό που μου λείπει στο iPhone είναι μια οθόνη «Today» με τα calendar events και τα to-dos της ημέρας, όπως είχε το Treo 680 (το οποίο ακόμα κυκλοφορεί κάπου πάνω στο γραφείο μου).

  Για τα υπόλοιπα, μάλλον θα συμφωνήσω.

  Το Palm WebOS όντως φαίνεται αρκετά καλό, αλλά σαν εναλλακτική εγώ θα κοίταγα το Nokia N900 και το Maemo 😉

  Όπως και να ‘χει, με ‘γεια σου και να το χαίρεσαι 🙂 Είμαι σίγουρος ότι θα το χαρείς και ότι σταδιακά θα εθιστείς στην ποικιλία και ευκολία (οκ, ευκολία εγκατάστασης, όχι ανεύρεσης) προγραμμάτων από το App Store. Η ποικιλία του App Store πραγματικά είναι πλέον το δυνατότερο σημείο του iPhone.

  Επίσης, προτείνω δύο εφαρμογές: Evernote και Dropbox. Αμφότερες δωρεάν και θα σου κάνουν την ζωή ευκολότερη.

 3. nikosxeng
  Οκτώβριος 13, 2009 στο 5:58 μμ

  πολύ καλό review, να σαι καλά.

 4. Οκτώβριος 13, 2009 στο 8:50 μμ

  @Papajohn. Μπορεί αν και δεν νομίζω. Ο λόγος είναι ότι τα 500ΜΒ είναι υπεραρκετά για τις ανάγκες μου.

  @dtsomp Evernote και DropBox ήταν απο τις πρώτες που εγκατέστησα. Το Evernote είναι αχτυπητο πραγματικά. Το dropbox ακόμα δεν έχω βρει τρόπο να εκμεταλλευτώ τις δυνατότητές του για να πω την αλήθεια…

  Νίκο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όλοι λένε τα θετικά του iPhone, ας πει κάποιος και τα αρνητικά 🙂

 5. Οκτώβριος 15, 2009 στο 3:16 μμ

  jaibreak twra ….

 6. Οκτώβριος 30, 2009 στο 2:38 μμ

  Πολύ καλό και εύστοχο review. Η εμπειρία μου με το iPhone της γυναίκας μου είναι παρόμοια. Για μένα έχουν περιάσει ανεπιστρεπτί τα χρόνια που «έπαιζα» με gadget και για αυτό όταν δοκίμασα το iPhone της γυναίκες μου ενθουσιάστικα από εντυπωσιακό interface, αλλά όταν προσπάθησα να κάνω ένα entry στο ημερολόγιο, απογοητεύτηκα πλήρως, καθώς έπρεπε να πατήσω αμέτρητα κουμπιά. Τα apps είναι φανταχτερά και πολύχρωμα, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι τόσο χρήσιμα (αυτό εξαρτάτι απ’ τον καθένα). Μάλλον θα περιμένω το Palm pre (το τρίτο palm στη σειρα που θα πάρω).

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: