Αρχική > Life > Αγορά πρώτης κατοικίας

Αγορά πρώτης κατοικίας

Εδώ και πάρα πολύ καιρό προσπαθώ να μπω σε δικό μου σπίτι, άλλα στην Ελλάδα αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Όλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια όταν προσπαθήσαμε να χτίσουμε. Οι μηχανικοί για ένα σπίτι 240 (3 Χ 80τμ) τετραγωνικών μας ζητούσαν απο 250.000 μέχρι 650.000 Ευρώ(!). Τελικά δεν προχώρησε για διάφορους λόγους. Η διαφορά τιμής μου προξένησε όμως μεγάλη εντύπωση γιατί τα υλικά που θα χρησιμοποιούνταν ήταν πάνω κάτω τα ίδια. Ενώ η περιοχή δεν είναι απο τις «ακριβές». Τελικά δεν προχώρησε (όπως είπα και πιο πριν) για διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών και η προσπάθεια ενός μηχανικού να μας «κλέψει» μπροστά στα μάτια μας, ζητώντας άπειρα λεφτά για απλές διαδικασίες.. μεγάλη ιστορία, ίσως γράψω κάποια στιγμή για αυτό.

Την επόμενη χρονιά, αποφάσισα να αγοράσω ένα διαμέρισμα. Πλήρωσα το καπάρο 5000€ και υπέγραψα το «προσύμφωνο». Το σπίτι ήταν στα τούβλα οπότε έκανα κάποιες προσθήκες στα ηλεκτρικά και στα πατώματα (άλλα 2000€). Δυστυχώς όμως ο δικηγόρος του μηχανικού είχε ξεχάσει να διαγράψει το προηγούμενο ακίνητο που ήταν στο οικόπεδο πριν χτιστεί η πολυκατοικία και έτσι όλοι οι αγοραστές έπρεπε να περιμένουμε μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα το οποίο πλέον χρειαζόταν δικαστική απόφαση. Έτσι πέρασαν 6 μήνες. Όλους αυτούς τους μήνες ο μηχανικός/εργολάβος ζητούσε 30000€ από κάθε αγοραστή για να τελειώσει την πολυκατοικία ούτως ώστε να μπούμε αμέσως μόλις επιδικαστεί η υπόθεση. Εφόσον δεν του τα δώσαμε εκείνος μας έστειλε εξώδικα(!) για να παραιτηθούμε στα οποία υποστήριζε οτι ήμασταν υπαίτιοι για όλη αυτή την υπόθεση επειδή του υποσχεθήκαμε να του δώσουμε τα λεφτά (κάτι που ποτέ δεν έγινε) και αυτός στηριζόμενος στην υπόσχεση μας εξέδωσε επιταγές τις οποίες πλέον δεν είχαν αντίκρυσμα. Τελικά παραιτηθήκαμε οι 2 απο τους 3 αγοραστές, αφού μας έδωσε όλα τα λεφτά που είχαμε δώσει, πίσω (καπάρο, ηλεκτρικά, πλακάκια, κλπ) και έτσι έχασα σχεδόν 10 μήνες το σύνολο.

Στο μεταξύ οι τιμές είχαν εκτιναχθεί περίπου 20.000 ευρώ. Για να μπορέσω να φτάσω στην προηγούμενη τιμή έκανα σκόντο σε όροφο και τετραγωνικά. Ο δικηγόρος μου επέμενε να του κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα για αθέτηση υποχρεώσεων στα οποία θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε ένα ποσό της τάξης των 10 με 20 χιλιάδων ευρώ σε μια διαδικασία που θα έπαιρνε περίπου δυο χρόνια. Δεν το έκανα γιατί το μόνο που είχα στο μυαλό μου τότε ήταν να μπω σε καινούργιο σπίτι. Να σημειώσω πως ένας απο τους αγοραστές είχε ήδη χάσει δυο χρόνια πιο πριν με κάποιον άλλο μηχανικό/εργολάβο που δεν παρέδωσε σπίτι.

Καταταλαιπωρημένος πλέον (πέρυσι είχα και άλλες ατυχίες ταυτόχρονα), έκανα μια τρίτη προσπάθεια να μπω σε σπίτι. Ο νέος πωλητής-οικοπεδούχος άλλα και ιδιοκτήτης των δυο τελευταίων ορόφων φαινόταν πιο «σοβαρός». Το σπίτι για λόγους οικονομίας το αγόρασα στα επιχρίσματα. Αυτό έγινε το Νοέμβριο του 2007 με στόχο να μπω αρχές του 2008. Δυστυχώς το σπίτι ήταν υποθηκευμένο και έπρεπε να περιμένω να γίνει «εξάλειψη» υποθήκης (ή κάπως έτσι το λένε) γιατί η τράπεζά μου δεν μου έδινε δάνειο για υποθηκευμένο σπίτι. Η διαδικασία πήρε 2 μήνες (και άπειρη γραφειοκρατία). Αφού έγινε και αυτό υπογράψαμε αρχες φλεβάρη και ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε με στόχο πλέον να μπούμε στα μέσα Απρίλη.

Εντύπωση μου προκάλεσαν τα ποσά τα οποία δαπάνησα ΜΟΝΟ για την συμπλήρωση των εγγράφων, για εφορία, συμβολαιογράφο, δικηγόρο κλπ… τα ποσά είναι συγκεκριμένα και προκαθορισμένα, κάτι που δεν μπορώ να κατανοήσω και ανέρχονται στα εξής (για ένα σπίτι 92 τ.μ.):

 • Έξοδα δανείου 600€
 • Έξοδα μηχανικού 81€
 • Έξοδα υποθηκοφυλακείου 616€
 • Έξοδα συμβολαιογράφου 2000€
 • Μεσιτικά (μετά απο τεράστιες διαπραγματεύσεις) 3500€
 • Έξοδα δικηγόρου 1500€
 • Έξοδα εφορίας 1691€

σύνολο: 10,000€ για ένα σπίτι που ακόμα δεν έχω μπει. Έξοδα τα οποία ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ. Και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω:

 • Γιατί οι συμβολαιογράφοι παίρνουν τόσα πολλά χρήματα και κάνουν τόσο λίγη δουλειά;
 • Γιατί τα μεσιτικά είναι ποσοστό της πραγματικής αξίας ενώ όλοι οι υπόλοιποι πληρώνονται βάσει αντικειμενικής αξίας;
 • Γιατί πλήρωσα τόσα πολλά στο υποθηκοφυλακείο και θα πληρώσω ένα ακόμα μεγάλο ποσό στο κτηματολόγιο;
 • Γιατί τα ποσά είναι συγκεκριμένα; Π.χ. τα 1200€ αν θυμάμαι πήγαν στο «Δικηγορικό σύλλογο» βάσει κανονισμού.
 • Γιατί τα ΜΜΕ εξακολουθούν να μετράνε την ακρίβεια με τιμή μέτρησης τον καφέ (που μπορείς να αποφύγεις) και όχι τα συμβολαιογραφικά ή δικηγορικά που ΔΕΝ μπορείς να αποφύγεις;

Στο μεταξύ (4 μήνες μετά) είμαι σε μια φάση που κυνηγάω το εκτιμητή μηχανικό να μου φέρει την εκτίμηση ακινήτου (έχουν περάσει ήδη τρεις ή τέσσερις βδομάδες και ΔΕΝ απαντάει στο τηλέφωνο) για να ξεκινήσω τη διαδικασία του δανείου γιατί θα λήξει η προ-έγκριση και θα ξαναμπώ σε έναν ακόμα γραφειοκρατικό λαβύρινθο. Παράλληλα ο πωλητής κυνηγάει τους ελαιοχρωματιστές που τον πάνε απο βδομάδα σε βδομάδα. Τους οποίους ελαιοχρωματιστές περιμένουν ο μαραγκός και ο υδραυλικός να περάσουν το πρώτο χέρι για να βάλουν κουζίνα, ντουλάπες καλοριφέρ κλπ… Προς το παρόν ο επόμενος στόχος είναι τέλος Ιούνη. Τουλάχιστον εύχομαι να μη χρειαστεί να μετακομίσω μέσα στις διακοπές μου…

…και κάπως έτσι κυλάνε τα πράγματα στη ζωή μου άλλα και στο υπόλοιπο Ελλαδιστάν.

Advertisements
Κατηγορίες:Life
 1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: