Αρχική > Technology > Βασικά λάθη χρηστικότητας των Windows XP

Βασικά λάθη χρηστικότητας των Windows XP

Χρησιμοποιώ τα windows πολλά χρόνια, ή μάλλον χρησιμοποιούσα γιατί πλέον είναι μια παλιά ανάμνηση και μόνο τα διδάσκω σε ενήλικες που θέλουν να αποκτήσουν πτυχίο πιστοποίησης. Έτσι μπορώ κατα κάποιον τρόπο να κρίνω και το πως εκλαμβάνει ένας ενήλικας τη νέα του αυτή εμπειρία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχομαι σε επαφή είναι 20-40 ετών ιδιωτικοί υπάλληλοι που θέλουν μια καλύτερη θέση στην εργασία τους. Μετά απο 3 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά μπορώ να βγάλω κάποια συμπεράσματα σχετικά ασφαλή. Το σίγουρο είναι πως τα Windows εισήγαγαν κάποιες διαδικασίες που κατα τη γνώμη μου περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τη χρήση του υπολογιστή. Ειδικά απο ανθρώπους που δεν έχουν ανάλογη εμπειρία πιο πριν. Το ευτυχές γεγονός ειναι πως τα περισσότερα απο αυτά ΔΕΝ έχουν υιοθετηθεί και απο το Linux. Ας είναι καλά το Gnome team.

θα προσπαθήσω, λοιπόν, να καταγράψω σε αυτό το κείμενο αυτά τα λάθη που έχω παρατηρήσει και θεωρώ πραγματικά τραγικά. Αναφέρομαι πάντα σε χρήση απο ενήλικες που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία και όχι απο νέους που ξεκινάνε απο το δημοτικό πλέον τη χρήση του υπολογιστή.

 1. Start Menu ή Μενού Έναρξη (1): Δεν έχω δει κάτι χειρότερο απο το Start Menu των windows XP. Η Microsoft κατάφερε να φτιάξει ένα GUI component το οποίο να αποτελεί απο τη μία το βασικότερο συστατικό χρήσης των windows (ειδικά απο τους αρχάριους) ενώ απο την άλλη να είναι διαφορετικό σχεδόν σε κάθε υπολογιστή. Συγχαρητήρια! Είναι πραγματικά απαράδεκτο και ομολογώ πως δεν έχω δει χειρότερο. Το κλασσικό παράδειγμα είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω πως θα βρουν να τρέξουν το Microsoft Word. Τι να τους πεις; Έναρξη -> Όλα τα προγράμματα-> Microsoft Word. Αυτό δεν ισχύει πάντα. Άσε που μερικά μενού το έχουν στη Quick List οπότε με το που ανοίγουν το μενού το βλέπουν και το τρέχουν. Επίσης υπάρχουν δυο τύποι μενού. Ο κλασσικός (α-λα windows 98) και ο τύπος των Windows XP. Έλεος! Εκεί γίνεται το χάος. Μου φάνηκε πως στα Vista κάπως διορθώθηκε το Start Menu και έγινε πιο σταθερό ή ακόμα καλύτερα «συνεπές» (consistent)
 2. Start Menu ή Μενού Έναρξη (2): Μα επιτρέπεται να γράφει Start και να οδηγεί στην αποσύνδεση ή ακόμα χειρότερα στο σβήσιμο (shut down) του υπολογιστή; Ποιος το σκέφτηκε αυτό; Γελάω με τον εαυτό μου όταν λέω στους ανθρώπους πατήστε «Έναρξη» και μετά «Απενεργοποίηση». Στα Vista τουλάχιστον το Start έχει αντικατασταθεί το σύμβολο των windows.
 3. Start Menu ή Μενού Έναρξη (3): To χειρότερο απο όλα (ακόμα και για τους πιο έμπειρους χρήστες) είναι το γεγονός οτι μετά απο μερικούς μήνες λειτουργίας το start menu γίνεται ένα τεράστιο αποθετήριο συντομεύσεων, νεκρών και μη. Πολλά προγράμματα που κάνουν απεγκατάσταση αφήνουν σκουπίδια (πόσω μάλλον και στο υπόλοιπο σύστημα). Ενώ σε γενικές γραμμές για να τρέξεις κάποιο πρόγραμμα μπορεί να χρειαστεί να ανοίξεις και καμια δεκαριά υπομενού (για τους αρχάριους χρήστες είναι ότι πιο εκνευριστικό αφού το χέρι τους δεν έχει αποκτήσει ακόμα σταθερότητα με την κίνηση του δείκτη ποντικιού). Στο Linux ΠΟΤΕ δε θα χρειαστεί να πατήσεις πάνω απο 3 κλικ για να τρέξεις οτιδήποτε.
 4. Icon Tray: Αυτός που σκέφτηκε να «κρύβονται» τα εικονίδια του icon tray μετά απο λίγο αφότου μπούμε στο σύστημα δεν ήταν και πολύ έξυπνος. Σίγουρα όμως θα το έκανε με καλό σκοπό εφόσον στα windows όλοι ξέρουμε οτι μετά απο μερικούς μήνες το icon tray γίνεται ένα αποθετήριο δεκάδων άχρηστων και resource-unfriendly προγραμμάτων. Ένας απο τους πιο βασικός όμως κανόνες του usability λέει πως απαγορεύεται να κρύβουμε εικονίδια απο το χρήστη. Κλασσικό πρόβλημα που έχω τις περισσότερες φορές, είναι η αποπροσάρτηση USB sticks, όπου οι χρήστες ψάχνουν να βρουν το «εικονίδιο με το πράσινο βελάκι» άλλα τα windows έχουν κρύψει κάτω απο το «εικονίδιο με το βελάκι», έτσι για να κάνουν αποπροσάρτηση πρέπει να ανοίγουν το My Computer και να κάνουν απο κει την αποσύνδεση.
 5. Διπλό κλικ: Το διπλό κλικ είναι μια πονεμένη ιστορία. Ναι, σίγουρα υπάρχει σε όλους τους υπολογιστές, άλλα 1ον το έκαναν διάσημο τα windows και 2ον η πατέντα ανήκει εξ’ ολοκλήρου στη Microsoft, οπότε όλο το blame θα πάει εκεί. Το διπλό κλικ, λοιπόν, είναι μια διαδικασία που δυσκολεύει πολύ τους χρήστες. Ειδικά εκείνους που είναι άνω των 25 και δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία. Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί χρειάζεται το διπλό κλικ εφόσον όλα τα προγράμματα του start menu ανοίγουν με απλό κλικ. Επίσης απαιτεί συγκεκριμένες λεπτές δεξιότητες που οι περισσότεροι δεν διαθέτουν. Το διπλό κλικ έχει καθιερωθεί πλέον απο όλα τα λειτουργικά περιβάλλοντα, παρόλα αυτά εξακολουθεί να δυσκολεύει μια μεγάλη μερίδα χρηστών.
 6. Μπάρα εργασιών: Το grouping των παραθύρων είναι άλλη μια ανόητη ιδέα. Υποτίθεται οτι βρίσκεται εκεί για να βοηθάει το χρήστη να βλέπει ποια παράθυρα είναι ανοιχτά. Το grouping κρύβει τα περισσότερα παράθυρα αφήνοντας μόνο ένα ανοιχτό. Στο Linux αυτό έχει διορθωθεί με τη χρήση πολλαπλών desktops. Κάτι που η MS αρνείται να εφαρμόσει.
 7. Κρυφές επεκτάσεις γνωστών αρχείων: Άλλο ένα επίσης βασικό πρόβλημα χρηστικότητας των windows xp είναι η εξ ορισμού απόκρυψη των επεκτάσεων των αρχείων. Κατα τη προσωπική μου γνώμη είναι και απο τα πιο εκνευριστικά στοιχεία. Η απόκρυψη δε συνεργάζεται το ίδιο καλά με όλα τα προγράμματα τρίτων και έτσι καταλήγει ο χρήστης να έχει ένα σωρό αρχεία με διπλή επέκταση (π.χ. image.jpg.gif). Το συγκεκριμένο πρόβλημα ευθύνεται και για την ύπαρξη διαφόρων malware προγραμμάτων που διανέμονται μέσω e-mail και δυο επεκτάσεις. Έτσι ένα αρχείο τύπου HOTBLONDE.gif.exe φαινόνταν σαν gif στο Outlook, γιατί τα windows αδυνατούν να κατανοήσουν τον τύπο του αρχείο και περιμένουν απο την επέκταση να τους το εξηγήσει. Ένα ακόμα πρόβλημα που με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ότι δεν έχει το Linux αφού καταφέρνει να χειρίζεται *άψογα* τις κρυφές επεκτάσεις.
 8. Απόκρυψη επιλογών απο τα μενού: Για κάποιον άγνωστο λόγο η Microsoft αποφάσισε πως είναι καλύτερα να κρύβουμε απο τα μενού τις επιλογές που δεν χρησιμοποιούνται συχνά απο τον χρήστη και έτσι μας απέδειξε πως καταστρατηγώντας τη βασικότερη εντολή των GUI Gurus («Ποτέ μα ποτέ δεν κρύβουμε τις επιλογές απο το χρήστη. Ειδικά εκείνες που κάποτε φαίνονταν») υπάρχει μόνο το «my way» και όχι το «right way». Κλασσικό παράδειγμα τα προγράμματα Office. Σε ένα εργαστήριο με 12 υπολογιστές που μπαίνουν διάφοροι, κάθε μενού καταλήγει να είναι διαφορετικό. Σίγουρα μετά απο λίγο τα windows φροντίζουν να το εμφανίζουν ολοκληρωμένο, άλλα όχι πάντα (μερικές φορές «κολλάει» στην μικρή εκδοχή) άλλα είναι ανόητο να πατάς την επιλογή «επεξεργασία» και να αναγκάζεσαι να περιμένεις 1-2 δευτερόλεπτα για να ανοίξει ολόκληρο το μενού. Αυτό έχει διορθωθεί πλήρως στο office 2007 με το ribbon interface. Άλλα και πάλι για μένα ήταν ένα μεγάλο ολίσθημα των windows XP και του Office XP/2003.

Να ξαναπώ πως είμαι σίγουρος οτι υπάρχουν και άλλα προβλήματα χρηστικότητας των windows XP (που θέλω να πιστεύω πως διορθώθηκαν στα Vista). Τα παραπάνω είναι κυρίως αυτα που εκνευρίζουν τους εκπαιδευόμενούς μου και εμένα δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη μαθησιακή διαδικασία.

Advertisements
Κατηγορίες:Technology
 1. nikosx
  Μαρτίου 27, 2008 στο 5:41 μμ

  Ενα ακόμα πρόβλημα είναι η ταξινόμηση των ονομάτων στα μενού. Κάθε νέα εφαρμογή που βάζεις πάει στο τέλος και πρέπει να κάνεις ταξινόμηση για να στα εμφανίσει σουλουπωμένα. Φυσικά την ταξινόμηση δεν την ξέρει η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Ενώ στο GNOME όλα ταξινομούνται αυτόματα και όχι με το χέρι…

 2. Μαρτίου 27, 2008 στο 8:27 μμ

  Τα λες πάρα πολύ ωραία… και να ήταν μόνο αυτά θα μιλούσαμε για καλό λειτουργικό με μικρά μειονεκτήματα. Αλλά δυστυχώς, όλοι όσοι ασχολούνται σοβαρά ξέρουν τη θα πει η «μάστιγα» των Windows…

 3. kprokopi
  Μαρτίου 27, 2008 στο 10:17 μμ

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Τα windows σε πολλά σημεία καταστρατηγούν την κοινή λογική και ταλαιπωρούν άδικα τους χρήστες (ειδικά τους αρχάριους). Είναι απαράδεκτο στο office ο χρήστες να αντιμετωπίζει (ανάλογα με τι χρησιμοποιήθηκε τις τελευταίες φορές) ένα μεταβλητό περιβάλλον ! Θα έλεγα ότι είναι καταστροφικό.
  Η χρήση υπολογιστών είναι πάνω από όλα κουλτούρα και η MS μας εκπαιδεύει με λάθος κουλτούρα!

 4. FOTIS
  Μαρτίου 28, 2008 στο 2:30 μμ

  Ετσι μπραβο δασκαλε πεστα γιατι μας εχουν τρελανει τα συμφεροντα, και τοσα χρονια μια κριτικη ουσιας δεν βρηκα.
  Μια κριτικη που να μου τονιζει πως δεν ειναι ο ορθολογισμος μου για πεταμα, αλλα τα windows, εχουν δομη για κλαματα.
  Τωρα νοιωθω καλυτερα, ευχαριστω 🙂

 5. Μαρτίου 28, 2008 στο 9:35 μμ

  Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Το κείμενο δεν είναι μια ωδή στο Linux UI, άλλα μάλλον μια καταγραφή παραπόνων ενός ανθρώπου που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του όσο γίνεται καλύτερα, άλλα συναντάει συνεχώς δυσκολίες που κάνουν την εκμάθηση της ήδη σύνθετης λειτουργίας του υπολογιστή ακόμα πιο δυσνόητη. Είναι κρίμα γιατί η MS έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε usability research…

 6. shodanjr_gr
  Μαρτίου 30, 2008 στο 6:38 μμ

  Μακροσκελής απάντηση από ένα Windows Fanboi 😛

  1. Τα Start Menu paths είναι standardized μεταξύ software vendors σε γενικές γραμμές. Οπότε πιστεύω ότι δεν ισχύει το ότι είναι δύσκολο να εξηγήσεις στον αρχάριο που να βρει το office, καθώς ο αρχάριος ΔΕΝ πρόκειται να αλλάξει το default start menu path. Το ιδανικό θα ήταν οι εταιρίες να συννενοούνταν μεταξύ τους και να μην γεμίζουν το start menu με bloat, καθώς και τα paths να δημιουργόνταν βάσει του είδους της εφαρμογής πρώτα (πχ. τα παιχνίδια στο /Games/, στα apps στο /Applications/ κλπ). Αυτό ΔΕΝ είναι θέμα κακής σχεδίασης του Startmenu, είναι θέμα «προβολής» των εταιριών (μην τυχόν δεν δούμε ότι το The Sims είναι της Electronic Arts…).

  2. Ερμ…ναι, επιτρέπεται. Start, as in the starting point for everything regarding your computer. Από εκεί μπορείς να κάνεις τα πάντα.

  3. Έχω βαρεθεί να την ακούω αυτή τη δικαιολογία. Πλέον δεν ισχύει…Δεν είναι «πολλά» τα προγράμματα που αφήνουν κατάλοιπα στο start menu (αναφέρομαι μόνο στο Start menu, όχι στο υπόλοιπο file system, γιατί εκεί όλα τα προγράμματα αφήνουν τα σκουπίδια τους δυστυχώς), αντίθετα είναι πολύ λίγα. Η διαφορά της λογικής εκίννησης εφαρμογών μεταξύ του gnome-based ubuntu, και των ΧΡ ποιά είναι ακριβώς; Το ένα extra «επίπεδο» στο οποίο πρέπει να κάνεις navigate; (μιας και στο Ubuntu έχεις κατευθίαν την λίστα με τα apps στο taskbar, ενώ στα Win πρέπει να μπεις στο start menu). Μάλλον το navigation στο linux είναι πιο εύκολο γιατί τα προγράμματα είναι σχεδόν πάντα λιγότερα…

  4. Καταρχάς το ποιά εικονίδια του icon tray «κρύβονται» αυτόματα είναι παραμετροποιήσιμο από τις ιδιότητες της taskbar. Τα εικονίδια ΔΕΝ στα «τρώνε» τα Windows, τα κρύβουν για μεγιστοποίηση του taskbar space. Μπορεί να πειράζεις τα resident apps μια φορά τη μέρα, γιατί να πρέπει να χάνεις τον χώρο στο taskbar μόνιμα;

  5. Απλό. Το διπλό click χρειάζεται για επιβεβαίωση. Είναι ΚΑΛΟ UI-design choice, όχι κακό. Και στην τελική ΠΑΛΙ υπάρχει η επιλογή να το γυρίσεις σε single-click mode…

  6. Το grouping των πολλαπλών instances της ίδιας εφαρμογής προσωπικά δεν με βολεύει γιατί απαιτεί ένα παραπάνο click. Αν κάποιος όμως δουλεύει με πολλαπλά παράθυρα, σε σημείο που να μην φαίνονται οι τίτλοι, ίσως βολεύει, μιας και στο popup menu εμφανίζονται πλήρως οι τίτλοι των ανοιχτών παραθύρων. Και πάλι, είναι user-toggleable…

  7. Συμφωνώ. Εντελώς «παιδική» συμπεριφορά του λειτουργικού. Πραγματικά ανεπίτρεπτη.

  8. Συμφωνώ επίσης.

 7. Μαρτίου 31, 2008 στο 11:54 πμ

  1. … καθώς και τα paths να δημιουργόνταν βάσει του είδους της εφαρμογής πρώτα (πχ. τα παιχνίδια στο /Games/, στα apps στο /Applications/ κλπ). Αυτό ΔΕΝ είναι θέμα κακής σχεδίασης του Startmenu, είναι θέμα “προβολής” των εταιριών (μην τυχόν δεν δούμε ότι το The Sims είναι της Electronic Arts…).

  Αυτό ισχύει ήδη στο Linux.

  2. Ερμ…ναι, επιτρέπεται. Start, as in the starting point for everything regarding your computer. Από εκεί μπορείς να κάνεις τα πάντα.

  όχι δεν επιτρέπεται (κατ’ εμέ) ! Το «Start/Έναρξη» ήταν μια παιδική μαρκετιστικη ανοησία της Microsoft και για αυτό το άλλαξε στα Vista.


  Έχω βαρεθεί να την ακούω αυτή τη δικαιολογία…διαφορά της λογικής εκίννησης εφαρμογών μεταξύ του gnome-based ubuntu, και των ΧΡ ποιά είναι ακριβώς; Το ένα extra “επίπεδο” στο οποίο πρέπει να κάνεις navigate; (μιας και στο Ubuntu έχεις κατευθίαν την λίστα με τα apps στο taskbar, ενώ στα Win πρέπει να μπεις στο start menu). Μάλλον το navigation στο linux είναι πιο εύκολο γιατί τα προγράμματα είναι σχεδόν πάντα λιγότερα…

  Μια για να την έχεις ακούσει τόσες πολλές φορές σημαίνει οτι ισχύει. Οι χρήστες εκνευρίζονται όταν αντί να ανοίξουν την εφαρμογή πρέπει να «κυνηγήσουν» τα πολλά μικρά και άχρηστα υπομενού που ανοιγουν δεξιά και αριστερά. Ενώ τις περισσότερες φορές αργούν χαρακτηριστικά να εντοπίσουν τις εφαρμογές μέσα στο χάος του Start Menu. Είναι επιεικώς απαράδεκτο.

  4. Καταρχάς το ποιά εικονίδια του icon tray “κρύβονται” αυτόματα είναι παραμετροποιήσιμο από τις ιδιότητες της taskbar. Τα εικονίδια ΔΕΝ στα “τρώνε” τα Windows, τα κρύβουν για μεγιστοποίηση του taskbar space. Μπορεί να πειράζεις τα resident apps μια φορά τη μέρα, γιατί να πρέπει να χάνεις τον χώρο στο taskbar μόνιμα;

  Δεν βοηθάει αυτή η λειτουργία δεν βοηθάει τον μέσο χρήστη. Γιατί αυτό δε συμβαίνει στο Linux; Γιατί δεν έχει τέτοιου είδους προβλήματα το Gnome; (που στο κάτω κάτω δεν έχουν δώσει και εκατομμύρια στην έρευνα;)

  Δυστυχώς shodan, μπορεί τα windows να είναι ένα πολύ καλό -υπερεκτιμημένο- λειτουργικό άλλα απο τα 3 είναι μακράν το χειρότερο. Ειδικά το Leopard που το είδα δεν έχει καμία σχέση με τα απαράδεκτα Vista και αν η Microsoft κάποτε δεν είχε σώσει την Apple απο χρεωκοπία με σκοπό να την κλειδώσει στο 10% της αγοράς τώρα τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα για την MS, και είμαι σιγουρος πως στο τελευταίο συμφωνείς 100% γιατί τη ζεις την αγορά απο κοντά.

 8. Απρίλιος 30, 2008 στο 4:24 μμ

  Εμένα πάντως μου αρέσει το Start Menu. Βέβαια θυμάμαι παλιά μου έπιανε όλην την οθόνη.

  Στο Icon Tray δίκιο έχεις και μένα μου κρύβει εικονίδια που χρειάζομαι. Όμως υπάρχει τρόπος να διαλέγεις πια να εμφανίζονται πάντα, πια να εξαφανίζονται μετά απο λίγο και πια να είναι πάντα κρυμένα.

  Αυτό με τις διπλές επεκτάσεις δεν το ήξερα πάντως.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: