Αρχική > Technology > Οι χρόνιες παθήσεις του Linux

Οι χρόνιες παθήσεις του Linux

Νοέμβριος 26, 2007 Σχολιάστε Go to comments

Όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ το πόσο μεγάλο γεγονός ειναι το Linux για τον κόσμο της πληροφορικής. Είναι ένα πολυσύνθετο λειτουργικό σύστημα με τεράστιες δυνατότητες και φυσικά ανώτερο και σοβαρότερο των windows και το κυριότερο η συμπεριφορά τους απέναντί στο χρήστη δεν είναι απαξιωτική όπως των windows που όλους τους χρήστες τους αντιμετωπίζουν σαν αρχάριους. Δεν το θέλω αυτό.

Για να είμαι όμως αντικειμενικός θα πρέπει να επισημάνω και τα χρόνια προβλήματα του Linux απο τα οποία μερικά είναι αρκετά σημαντικά κατά τη γνώμη μου και εύχομαι άμεσα να λυθούν.

Ένα απο αυτά είναι η επικοινωνία μεταξύ windows shares και linux shares σε τοπικό δίκτυο. Έχουν γίνει προσπάθειες μέν, άλλα κάποιες μικρο-ιδιοτροπίες των windows απο τη μια και κάποιες μικρο-δυσκολίες του samba μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν πονοκέφαλο. Προσπαθώ με Ubuntu άλλα και με Fedora και δεν μπορώ με τίποτα να δω τα Linux shares απο τα windows. Απο το Linux προς τα windows τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα όχι όμως πάντα επιτυχημένα. Επειδή στο μέλλον κάθε σπίτι θα έχει 2-3 υπολογιστές και ο καθένας μπορεί να φοράει ένα διαφορετικό OS για διαφορετικό λόγο, η ενδοεπικοινωνία θα πρέπει να λειτουργεί out-of-the-box χωρίς προβλήματα.

Πολύ βασικό πρόβλημα του Linux είναι επίσης ο συγχρονισμός και η γενικότερη επικοινωνία με άλλες (μικρές) συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, PDAs, GPS units, PMPs, κλπ. Δυστυχώς εδώ δεν ευθύνεται η κοινότητα, άλλα οι κατασκευαστές που δεν βγάζουν SW και για Linux. Όμως επειδή είμαι χρήστης συσκευής Palm και προσπαθώ να συγχρονίσω κατα καιρούς με το gPilot ή το kPilot ή ακόμα και με το Evolution τα πράγματα δεν ειναι ακριβώς ρόδινα. Για συσκευές Νοκια υπάρχει κάποιο πρόγραμμα άλλα δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα λόγια για τις δυνατότητές του. Μάλλον η λύση στο συγκεκριμένο τομέα είναι το virtualization, δυστυχώς. Σίγουρα με συσκευές ήχου (όπως mp3 players) τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα, άλλα και πάλι έχω συναντήσει αρκετές δυσκολίες και εκεί. Πιστεύω πως τουλάχιστον Palm και Symbian συσκευές πρέπει με κάποιον τρόπο να συγχρονίζουν έστω και για backup. Θα βοηθήσει πολύ!

Από ένα σοβαρό λειτουργικό σύστημα όπως το Linux απαιτείται και η ύπαρξη ενός σοβαρού πακέτου εφαρμογών γραφείου. Το OpenOffice είναι εξαιρετικό πακέτο και προσωπικά με καλύπτει αφάνταστα όμως φαίνεται πως δεν έχει «δέσει» με το Linux τόσο καλό όσο δένει το MS Office με τα Windows. Μπορεί να κατηγορώ την MS για χίλια δυο όμως στο θέμα ‘Office’ έχει πετύχει διάνα. Είναι μακράν απο τα καλύτερα λογισμικά που έχουν γραφτεί. Όχι όλο το πακέτο. Τουλάχιστον τα Outlook, Word, Excel. Έχω την εντύπωση πως το OpenOffice υστερεί σε πολλά ζητήματα σε σχέση με το MS Office. Αν και προσωπικά με καλύπτει, ο περισσότερος κόσμος που συναναστρέφομαι και χρησιμοποιεί Linux έχει παράπονα απο τη βασική σουίτα εφαρμογών γραφείου. Ενδεχομένως τα πράγματα να γίνουν καλύτερα με την έλευση του Lotus Symphony απο την IBM που θα υποστηρίζει Linux όσο και Windows.

Δυστυχώς πολύ θα πουν οτι το βασικότερο πρόβλημα του Linux είναι το Office εγώ θα διαφωνήσω και θα πω πως κατα τη γνώμη μου το βασικότερο είναι η έλλειψη ενός σοβαρού πακέτου e-mail/PIM όπως το Outlook το οποίο φυσικά να μπορεί να συγχρονίσει με on-line εφαρμογές (όπως π.χ. Google Calendar) όσο και με φορητές συσκευές (όπως κινητά τηλέφωνα και PDAs). Το Evolution δεν ειναι καλό και έχει πολλά bugs. Δεν έχει καν today screen και ο συγχρονισμός με Palm PDAs είναι προβληματικός. Ενώ και οι δυνατότητες e-mail είναι πιο φτωχές σε σύγκριση με τον Thunderbird π.χ. Το Linux χρειάζεται επειγόντως μια καλή PIM/Mail εφαρμογή.

Βασικότατο πρόβλημα, επίσης, θεωρώ πως είναι και ο κατακερματισμός του Linux με τις διαφορετικές τεχνολογίες που υποστηρίζει η κάθε διανομή. Για παράδειγμα mp3, mpeg4, java, compiz-fusion (όπου επιτρέπεται απο την κάρτα γραφικών), κλπ θα πρέπει να υποστηρίζονται out-of-the-box απο όλες τις διανομές όμως τώρα βάζεις ubuntu, διαβάζεις howtos και guides. Δε σου αρέσει το ubuntu και βάζεις fedora; Τότε πρέπει να διαβάσεις άλλα guides, να κατεβάσεις άλλα howtos και να μπεις σε διαφορετικά fora και όλα αυτά για προβλήματα με την ίδια υφή. Όχι και τόσο καλό για τους μη έμπειρους χρήστες που εκνευρίζονται εύκολα. Εδώ πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες απο την κοινότητα ώστε βασικές επιτυχημένες τεχνολογίες να υιοθετηθούν απο όλες τις διανομές. Πιστεύω πως θα βοηθήσει πολύ το μέλλον του Linux.

Πέρα απο τα σοβαρά υπάρχουν και τα «ασόβαρα». Δυστυχώς το θέμα gaming είναι μια πληγή για το Linux. Όχι για μένα (που το OpenArena καλύπτει 100% τις βασικές μου gaming ανάγκες) άλλα για εκατομμύρια χρήστες μικρότερων ηλικιών που εντυπωσιάζονται απο 3D γραφικά και Dolby ήχο. Το Cedega είναι μια καλή λύση άλλα για τους πιτσιρικάδες είναι πιο εύκολο να βρουν μια πειρατική κόπια των τελευταίων windows και να ευχαριστηθούν gaming.

Απο την άλλη, βέβαια το Linux έχει 3-4 προβλήματα και χίλια δυο άλλα καλά. Τα Windows ακριβώς το ανάποδο. Επίσης το Linux κάθε μέρα γίνεται καλύτερο. Τα windows, όχι! Μόνο και μόνο για αυτό θεωρώ πως τα παραπάνω προβλήματα είναι θέμα χρόνου το πότε θα διευθετηθούν. Περιμένω τις εξελίξεις με αγωνία!

Advertisements
Κατηγορίες:Technology
 1. Νοέμβριος 27, 2007 στο 12:50 πμ

  Χρήστο νομίζω ότι άλλη μια φορά βγάζεις έναν ιδεαλισμό, όχι βέβαια άγνωστο για τους.. γνωστούς σου! 🙂 Σέβομαι την επιμονή σου στο Λίνουξ, μια επιλογή που ασφαλώς ενισχύεται και από το τεχνολογικό σου υπόβαθρο. Τα Windows ανήκουν και για μένα στο παρελθόν- τουλάχιστον τα XP είναι η τελευταία έκδοση που χρησιμοποιώ. Εχω περάσει σχεδόν ολοκληρωτικά στο Macintosh και το OS X και δεν με βλέπω να γυρίζω πίσω. Παρότι διακρίνω τα μειονεκτήματα του κλειστού συστήματος της Apple, δεν μπορώ να αγνοήσω ότι η καθημερινή δουλειά μου (office, surfing, photos, music, palm sync) γίνεται όχι απλώς απρόσκοπτα αλλά και πολύ σωστότερα από τα windows- ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του palm, όπου το missing sync κάνει θαύματα…

  Η αποψάρα μου είναι ότι το Λίνουξ έχει σίγουρο και λαμπρό μέλλον αν καταφέρει να μπει στο.. Δημόσιο! 🙂 Είναι η λογική επιλογή για όλο το δημόσιο τομέα, τα πανεπιστήμια, το σύστημα υγείας, τα σχολεία, το στρατό και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ολοι αυτοί μέχρι σήμερα παρανομούν στην πλειοψηφία τους τρέχοντας κόπιες των προγραμμάτων της Microsoft και υποχρεώνοντας τους χρήστες τους έκων άκων στην εκμάθηση των ¨γνωστών» προγραμμάτων. Η μετάβαση στο Λίνουξ (διατηρώντας φυσικά την πλατφόρμα των Windows σε σχολές και υπηρεσίες που τα χρειάζονται) θα γλίτωνε τεράστια κεφάλαια, θα ελαχιστοποιούσε την «κρατική πειρατεία» και ενδεχομένως θα έδινε μια ευκαιρία στην εγχώρια κοινότητα των developers να δημιουργήσουν εφαρμογές χωρίς να φοβούνται την επέλαση των πολυεθνικών… Ισως να ακούγονται ρομαντικά όλα αυτά, αλλά ήδη σε άλλες χώρες (για τη Γερμανία διάβασα πρόσφατα) συμβαίνουν! Γιατί όχι κι εδώ?!

 2. Νοέμβριος 27, 2007 στο 10:27 πμ

  Βασίλη συμφωνώ άλλα όχι απολύτως. Είναι σίγουρα μονόδρομος για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία το Linux, άλλα οι δυνατότητες του άλλα και οι *φιλοδοξίες* του σαφώς και δεν σταμανε εκεί. Πίστεψέ με, το Linux έχει κρυφές αρετές που δυστυχώς λίγοι τις βλέπουν αμέσως ενώ οι πιο έμπειροι τις εκμεταλλεύονται στο έπακρο.

  Ακούω και διαβάζω πως το Leopard είναι καλύτερο απο τα Vista. Είναι αλήθεια; Και αν ναι, πότε επιτέλους θα δούμε ένα port και για IBM compatibles (τι σου θύμησα τώρα, ε;) 🙂 . Ίσως και ποτέ, εφού ο Bill Gates δεν αφήνει τον Steve Jobs να βγάλει το leopard για PCs διότι αν το έκανε, ειδικά τώρα με το momentum που έχει αποκτήσει η Apple, τα Vista θα δεχόντουσαν μια πολύ γερή μπουνιά στο στομάχι. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η διορατικότητα του Bill Gates να «κλειδώσει» την Apple στο χρυσό κλουβί της…

 3. Νοέμβριος 27, 2007 στο 2:08 μμ

  Και μια και μιλάμε για το MacOSX, μην ξεχνάμε ότι:
  «Το Mac OS X βασίζετε στο Mach kernel που πηγάζει από την BSD (Berkeley Software Distribution) εφαρμογή των UNIX στο Nextstep. Η Η βάση του, με το όνομα Darwin (Δαρβίνος) είναι ένα ελεύθερο και open-source (ανοιχτού πηγαίου κώδικα) UNIX λειτουργικό σύστημα χτισμένο πάνω στο XNU kernel, με τις τυπικές UNIX ευκολίες διαθέσιμες μέσα από τη γραμμή εντολών (command line interface).» (http://el.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X)

  Δηλαδή το MacOS X είναι ένα Unix λειτουργικό βασισμένο σε ελεύθερο λογισμικό (BSD) και κατά τη γνώμη μου αυτός είναι ο βασικός λόγος που λειτουργεί τόσο καλά και απρόσκοπτα. Πιστεύω πως ο τρόπος να φτιάξει κάποιος ένα σωστό λειτουργικό σύστημα είναι να φτιάξει ένα Unix. Η αρχιτεκτονική Unix είναι εξ’ αρχής σχεδιασμένη για ασφάλεια, πολυεπεξεργασία, δίκτυο, πολλαπλές ταυτόχρονες εφαρμογές και χρήστες. Οι απλές ιδέες στις οποίες βασίζεται η λειτουργία ενός Unix συστήματος, όπως το γεγονός ότι τα πάντα είναι αρχεία (ακόμα και οι συσκευές), το γεγονός ότι το configuration κάθε εφαρμογής (αλλά και του ίδιου του πυρήνα) βασίζεται σε απλά text αρχεία (configuration files), ότι τα πάντα (ακόμα και οι τοπικές εφαρμογές) είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν μέσω δικτύου (στο unix μέσω του loppback interface ο ίδιος ο υπολογιστής αλληλεπιδρά με τον εαυτό του μέσω «εικονικού» δικτύου) και πολλά άλλα, εξασφαλίζουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και επιτυχίας σε ένα unix λειτουργικό (είτε ανοιχτού, είτε κλειστού κώδικα).

  Όταν η δυναμική αυτή του Unix συνδυαστεί με τον ανοικτό κώδικα, μπορείτε να φανταστείτε τι προοπτικές ανοίγονται. Γι’ αυτό και το GNU/Linux καταφέρνει εδώ και πάνω από 10 χρόνια να κάνει τεράστια άλματα και να μπαίνει όλο και πιο δυναμικά στο προσκήνιο, παρά την ελλειπή έως ανύπαρκτη υποστήριξή του από τον εταιρικό κόσμο (οι εταιρίες τα τελευταία χρόνια μόνο έχουν αρχίσει δειλά – δειλά να ασχολούνται, να μιλάνε και να προμοτάρουν το ελεύθερο λογισμικό και το GNU/Linux, και μόνο αφού είδαν ότι – χωρίς τη δική τους συνδρομή – έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ωριμότητας και λειτουργικότητας που να μπορεί να τους αποφέρει κέρδος). Ο συνδυασμός της unix αρχιτεκτονικής και του ελεύθερου λογισμικού κάνει το GNU/Linux να αποτελεί το μέλλον στα λειτουργικά συστήματα.

  Όσο για τα Windows, δεν δουλεύουν και δεν θα δουλέψουν ποτέ σωστά όσο δεν είναι Unix. Αν η MS είχε κάνει το 2000 αυτό που έκανε η Apple με το MacOSX, δηλαδή είχε πετάξει τον άχρηστο, γεμάτο σφάλματα και μπαλώματα προερχόμενο από την εποχή του DOS κώδικα, και είχε αναπτύξει ένα Unix λειτουργικό ίσως σήμερα το λειτουργικό της να είχε τον απόλυτο σεβασμό και αναγνώριση από τους χρήστες και κανείς να μην μπορούσε να τη συναγωνιστεί. Αλλά με βάση το επιχειρηματικό της μοντέλο και τον εγκλωβισμό της στην «προς τα πίσω συμβατότητα» μάλλον δεν θα το κάνει ποτέ, μια και είναι πια πολύ αργά (αν και προς αυτή την κατεύθυνση προσπάθησαν να κινηθούν τα Vista – ίσως αυτός είναι και ο βασικός λόγος της μέχρι στιγμής αποτυχίας τους – ). Ο ανταγωνισμός είναι ήδη πολύ μεγάλος και το επίπεδο ψηλό. Από τη μια δεν τη συμφέρει αφήσει τη συμβατότητα προς τα πίσω για να φτιάξει κάτι καινούριο και σωστό, γιατί πλέον η αυτή η συμβατότητα είναι το μόνο που κάνει τους χρήστες της να την προτιμούν από τον σαφώς πλέον ανώτερο ποιοτικά ανταγωνισμό, και από την άλλη η διατήρηση αυτής της συμβατότητας συνεπάγεται την κληρονόμηση μπλεγμένου, μη αποδοτικού, γεμάτου σφάλματα, τρύπες και προβλήματα κώδικα από το παρελθόν.

 4. Νοέμβριος 27, 2007 στο 5:26 μμ

  Βασικά η ms θα μπορούσε να κρατήσει την προς-τα-πίσω συμβατότητα ακόμα και φτιάχνοντας κάτι τελείως διαφορετικό, όπως έναν unix πυρήνα. Φαντάσου αν οι τεχνολογίες των vista δεν γονάτιζαν το pc, θα έμεναν πόροι για πολλές λύσεις. Από μια λύση τύπου wine – αλλά που θα έπαιζε σωστά αφού θα το ανέπτυσε η ίδια η εταιρεία, ώς λύσεις βασισμένες σε virtualization.
  Όμως απλά επέλεξε διαφορετικό δρόμο. Λάθος πιστεύω, αλλά η ιστορία θα δείξει.

 5. noth
  Δεκέμβριος 9, 2007 στο 10:01 πμ

  Φίλε Χρίστο γειά σου. Κατά τύχη έπεσα στο blog σου ψάχνοντας availability για το eeePc… Δεν σε ξέρω προσωπικά, αλλά από τα λεγόμενά σου θα έλεγα ότι εργάζεσαι ως manager σε κάποια εταιρεία πληροφορικής με αποτέλεσμα να έχεις ένα σαφές υπόβαθρο σε win32 πλατφόρμες αλλά μόνο χομπίστικη επαφή με το linux και τα λειτουργικά συστήματα ανοικτού κώδικα εν γένει…

  Κατά πρώτον, θεωρώ άδικο να απαιτείς SMB συμβατότητα από το linux τη στιγμή που υποστηρίζει επίσης (και σαφώς καλύτερα) ένα σωρό άλλα δικτυακά συστήματα αρχείων (δες NFS, AFS, Coda, GFS, κτλ.) ενώ τα Windows μπορούν να μιλάνε μόνο SMB out-of-the-box. Το θέμα της υποστήριξης νέων συσκευών και εργασιών low-level (π.χ. συγχρονισμός με PDA) είναι γνωστό και δεν έχει σχέση τόσο με το linux όσο με τις εταιρείες (όπως αναφέρεις κι εσύ). Καταλαβαίνω την ανησυχία σου για τη σουΐτα γραφείου, αλλά έχω την εντύπωση ότι και πάλι συγκρίνεις με το MSOffice έχοντας κατά νου την συμβατότητα. Προσωπικά θεωρώ το MSOffice υπερεκτιμημένο σκουπίδι (γράφω σχεδόν αποκλειστικά σε latex), αλλά αυτό είναι άλλο θέμα… Καταλαβαίνω και τη δυσαρέσκειά σου για τα bugs του evolution αλλά, ξέρεις, λέγεται «λογισμικό ανοικτού κώδικα» επειδή είναι ακριβώς αυτό — αν σε ενοχλεί κάτι κι έχεις τις ανάλογες γνώσεις, τότε κάτσε να το φτιάξεις, αλλιώς κάνε ένα bug report και μη γκρινιάζεις που κάτι που δεν πλήρωσες δεν κάνει κάτι που κανείς δεν σου υποσχέθηκε ότι θα κάνει… Όσον αφορά, τέλος, τις πολλές διανομές linux, και πάλι πιστεύω ότι βλέπεις το όλο θέμα καθαρά μονόπλευρα. Η κάθε διανομή είναι χωριστή και αυτόνομη και δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να έχει συμβατότητα με οποιαδήποτε άλλη. Είναι σαν να απαιτείς (τραβηγμένο παράδειγμα) τα windows και το macosx και το os/2 να έχουν το ίδιο interface επειδή είναι όλα λειτουργικά κλειστού κώδικα…

  Εν τέλει, imho το linux είναι ένα περιβάλλον που σου επιτρέπει να κάνεις δουλειά, ενώ τα windows σου επιτρέπουν να δείξεις ότι κάνεις δουλειά. Αυτή τη στιγμή έχω στους υπολογιστές μου 11 ή 12 διαφορετικές πλατφόρμες (VMS/alpha, Tru64/alpha, NetBSD/{alpha,sun4u,i386}, OpenBSD/{sun4u,i386,amd64}, FreeBSD/i386 Linux/{i386,amd64}, MacOSX/macppc(g3), WinXP/i386) και αυτή που με δυσκολεύει περισσότερο στο να εργαστώ απρόσκοπτα και αποδοτικά είναι τα windows.

  Συγνώμη για το εκτενές του σχολίου… και για το ύφος του. Τώρα που το ξαναβλέπω μου φαίνεται ελαφρώς trolling, αλλά σαν χρήστης linux/*bsd τα τελευταία 10+ χρόνια κατατάσσω στην ίδια κατηγορία και blog posts σαν το παραπάνω…

  Cheers…

 6. Δεκέμβριος 9, 2007 στο 12:15 μμ

  Noth καλημέρα.

  Κανείς δεν είπε οτι τα Windows ειναι καλύτερα απο το linux. Ίσα ισα που θεωρώ πως ισχύει ακριβώς το ανάποδο. Και σίγουρα σου μιλάει ένας άνθρωπος με ισχυρό win32 background (και programming) που όμως αναγνωρίζει τις άπειρες δυνατότητες του Linux και προσπαθεί να το βάλει στη ζωή του ως 1ο λειτουργικό σύστημα. Όμως η ζωή μου δεν ειναι μόνο media, office και web. Είναι κάτι παραπάνω (PIM management, Java programming, excel reports, LANs, GPS, PDA κλπ). Πράγματα που για να λειτουργίσουν σε Linux χρειάζεται ένα κλικ ικανοτήτων παραπάνω.

  Επίσης έχω την εντύπωση πως δεν έγινα κατανοητός με το συγκεκριμένο κείμενο. Επουδενί, δεν κατηγορώ το Linux (το οποίο έχω πείσει να βάλουν εκτός απο μένα άλλοι 5 άνθρωποι καθώς και το γραφείο των καθηγητών σε ένα Σχολείο, στο οποίο δουλεύει κολλητός φίλος που επίσης έβαλε λίνουξ και στο σπίτι). Όμως θεωρώ (βάσιμα) πως αν θέλει το Linux να γίνει «μεγάλο» θα πρέπει κάποια πράγματα να τα αναθεωρήσει. Μερικά είναι αυτά που αναφέρω στο κείμενο. Αλλιώς, θα μείνει για πάντα το λειτουργικό των Geeks. Κάτι που το υποβαθμίζει γιατί πιστεύω πως μπορεί να γίνει πολύ περισσότερα απο αυτό.

 7. vista killer
  Φεβρουαρίου 19, 2008 στο 1:30 μμ

  Δεν ξέρω τον λόγο που δεν σας αρέσει η σουίτα γραφείου open office αλλά προσωπικά δουλεύω καθημερινά μαζί της γράφοντας κείμενα και δεν έχω αντιμετωπίσει πότε κάποιο πρόβλημα η τουλάχιστον δεν είχα ποτέ την αίσθηση ότι κάτι της λείπει.

 8. Φεβρουαρίου 25, 2008 στο 8:30 μμ

  Σε προσκαλώ να λάβεις μέρος σε blog-o-παίχνιδο, οδηγίες για το οποίο θα βρεις στο αντίστοιχο post του blog μου.
  Με λίγη τύχη θα σου αρέσει, με λίγη περισσότερη θα αρέσει και σε μας!

 9. Φεβρουαρίου 26, 2008 στο 12:23 πμ

  Επειδή χρησιμοποιώ office 2003, 2007 και openoffice σχεδόν καθημερινά, μπορώ να πω πως το 2003 είναι μακράν το χειρότερο από τα τρια. Οι χρήστες που έχουν παράπονα, μάλλον θέλουν όλα να γίνονται όπως στο office. Το openoffice διαφέρει, αλλά έχει πιο λογική δομή τελικά. Για παράδειγμα η διαμόρφωση της σελίδας στο office γίνεται στο μενού….Αρχείο. Στο openoffice η αντίστοιχη επιλογή είναι (πολύ σωστά) στο μενού Μορφή. Το office αναπτύχθηκε με τις νέες λειτουργίες να προστίθενται σε περίπου τυχαία σημεία. Το 2007 το βρίσκω εξαιρετικό, με μόνο παράπονο τη διαχείριση των μορφοποιήσεων.

  Και φυσικά, μην ξεχνάμε πως ο συνδυασμός Linux/openoffice έχει μηδενικό κόστος για τον χρήστη…Για τα υπόλοιπα σημεία θα συμφωνήσω και θα προσθέσω πως τουλάχιστον στα Palm υπάρχει πρόβλημα με τα Ελληνικά στο linux. Μόνο το jpilot (αν θυμάμαι καλά) τα υποστηρίζει σωστά, αλλά μου άλλαξε τα φώτα στο Palm. Με τα ποσοστά του linux στο 1-2%, δεν νομίζω να λυθούν τα διάφορα προβληματάκια σύντομα. Εδώ το skype στο mac που είχα είχε μύρια προβλήματα (και έχει 4% της αγοράς), με το linux θα ασχοληθούν;

  Για εμένα το μεγαλύτερο πρόβλημα του Linux είναι οι φανατικοί και αρτηριοσκληρωτικοί χρήστες του, που κριτικάρουν για παράδειγμα την Canonical γιατί έβαλε την τάδε λειτουργία να γίνεται με δύο κλικ, ενώ μπορείς να την κάνεις με….κονσόλα. Ή θεωρούν τρομερό πλεονέκτημα την ύπαρξη πολλών περιβάλλοντων εργασίας…τα windows με το ΕΝΑ μέτριο περιβάλλον τους έχουν το 95% τη αγοράς, αν αυτό λέει κάτι. Αμφιβάλλω βέβαια εαν κανένας από δαύτους το χρησιμοποιεί για ουσιαστική δουλειά. Άσε που σε θεωρούν σοβαρό χρήστη μόνο εαν έχεις το περιβάλλον εργασίας στα…αγγλικά.

  Στους mac είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα: τρομερή προπαγάνδα από την Apple (επιβάλλει λογοκρισία στα forum της, δεν αποδέχεται διάφορα σοβαρά προβλήματα) που την επαναλαμβάνουν οι χρήστες της. Το OS X είναι καλοσχεδιασμένο, αλλά ΠΟΛΥ βαρύ και από κολλήματα είναι περίπου όπως τα windows. Και δίνει τα πανάκριβα μηχανάκια της με 1 χρόνο εγγύηση.

 10. Φεβρουαρίου 26, 2008 στο 12:53 μμ

  Το OpenOffice είναι εκπληκτικό πρόγραμμα και το χρησιμοποιώ καθημερινά. Όμως σε σχέση με το Ofiice XP υστερεί σε κάποια πράγματα με βασικότερο απο όλα το χρόνο έναρξης (ο οποίος ομολογουμένως έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν)

  Το 2003 δεν το έχω δοκιμάσει και δεν το ξέρω, οπότε και δεν έχω άποψη. Θεωρώ οτι το MS office και πιο συγκεκριμένα τα Excel, Word και PowerPoint είναι εξαιρετικά εργαλεία. Ειδικά το τελευταίο είναι πολύ ανώτερο του Impress.

  ΟΜΩΣ (με κεφαλαία γράμματα): Το OOorg εξελίσσεται συνεχώς, είναι δωρεάν πέρα για πέρα, είναι ανοιχτό σε όλους και κάνει εξαιρετικά τη δουλειά 90% των περιπτώσεων. Το χρησιμοποιώ και το προτείνω σε όλους. Η διαφορά τιμής που έχουν τα δυο αυτά προγράμματα δεν αντικατοπτρίζεται σε διαφορά δυνατοτήτων.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: