Αρχική > Unfiled > Ευθύνες κ.α.

Ευθύνες κ.α.

Αύγουστος 27, 2007 Σχολιάστε Go to comments

Τέτοιες στιγμές η οργή και η απογοήτευση με κατακλύζει όπως και όλους τους Έλληνες. Το σίγουρο είναι πως τα λόγια δε φτάνουν για να περιγράψω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου αυτές τις στιγμές και ένα πελώριο «Γιατί» ακούγεται συνεχώς μέσα στο μυαλό μου.

Νομίζω όμως πως μπορώ σιγά σιγά να αρχίσω να μαζεύω τα κομμάτια από αυτά που άκουσα, διάβασα και σκέφτηκα τις τελευταίες μέρες. Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε ένα μικρό μερίδιο ευθύνης. Από εμας τους Αθηναίους του καναπέ που χάζευαν ανήμποροι όλη μέρα και νύχτα το χαζοκούτι μέχρι και τον πρωθυπουργό. Όλοι μας έχουμε κάνει λάθη που πλέον αρχίζουν να φαίνονται.

Ας τα πάρουμε απο την αρχή:

Οι πολίτες έχουμε ευθύνες γιατί έχουμε μάθει να τα περιμένουν όλα απο το κράτος και δεν έχουμε αναπτύξει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Έχουμε χαμηλό δείκτη υπευθυνότητας και τα αντανακλαστικά μας έχουν πέσει σε λήθαργο βαθύ. Το συζητούσα με κάτι φίλους πρόσφατα όταν θυμήθηκα πως πέρυσι ενώ καθόμουν ένα βράδυ σε ένα μπαράκι στο παράλιο άστρος είδα απέναντι το χερονήσι να πιάνει φωτιά απο κάποιον παλαβό που αποφάσισε στις 11 το βράδυ να κάψει κάτι ξερόχορτα. Αντί να σηκωθώ αυτόματα και να τρέξω (μαζί με τους άλλους θαμώνες) να βοηθήσω την κατάσταση περίμενα(με) την πυροσβεστική να έρθει, και φυσικά η φωτιά πήρε τεράστιες διαστάσεις. Ευτυχώς όμως σε λίγες ώρες την είχαν σβήσει τελείως (δε θα φύσαγε μάλλον). Δεν το έκανα επίτηδες, απλά έχω γαλουχηθεί διαφορετικά τόσα χρόνια. Έτσι μικρές φωτιές μπορούν να ξεφύγουν πολύ γρήγορα και να γίνουν ανεξέλεγκτες όσο εμείς αδρανούμε. Και στην Ελλάδα αδρανούμε πολύ.

Φταίμε επίσης γιατί σνομπάρουμε την παιδεία. Έχω ζήσει σε χωριό και ξέρω πως στις πιο αγροτικές περιοχές οι γονείς των παιδιών δεν ενδιαφέρονται για τα γράμματα. Το σχολείο όμως μπορεί να σου μάθει πως η φωτιά στο χωράφι σου δίπλα στο δάσος με 6-7 μποφόρ είναι έγκλημα. Ειδικά όταν έχει να βρέξει απο το χειμώνα και το δάσος είναι εντελώς ξερό. Επίσης το σχολείο μπορεί να σου μάθει πως θα πρέπει τα οικόπεδά να καθαρίζονται απο τα ξερόχορτα πριν το καλοκαιρί. Επίσης το σχολείο μπορεί να αναπτύξει το δείκτη ατομικής ευθύνης. Σε άλλες περιπτώσεις (σε ένα πιο σοβαρό κράτος ίσως) το σχολείο θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά (σε αγροτικές περιοχές) να μάθουν να σβήνουν φωτιές ή πως να λειτουργούν σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Γενικά το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά. Για παράδειγμα το χειρότερο πράγμα για ένα καμένο δάσος είναι να μπουν μέσα γιδοπρόβατα και να φάνε ότι έχει αρχίζει σιγά σιγά να ξαναφυτρώνει. Έτσι δεν πρόκειται να ξαναγίνει ποτέ. Χρειάζεται μόρφωση για να κατανοήσεις την αξία του εθνικού μας πλούτου.

Επίσης φταίμε γιατί δεν μας πειράζει οι ανίκανοι να βρίσκονται σε υψηλές θέσεις (και έτσι τους ψηφίζουμε) αρκεί να διορίσουν το παιδί μας. Έτσι οι άνθρωποι που φτάνουν ψηλά στην ιεραρχία δεν μπορούν (εκ των πραγμάτων δηλαδή) να διαχειριστούν λεφτά και επιδοτήσεις. Ενδεχομένως χρήματα για μηχανήματα και επιμορφώσεις που δόθηκαν στις νομαρχίες και στους δήμους σχετικά με τέτοιου είδους καταστροφές να πήγαν στο /dev/null. Κανονικά θα έπρεπε σε τέτοιες περιοχές να έχει γίνει καταγραφή του υπάρχοντος αγροτικού εξοπλισμού και ο καθένας να είχε μια συγκεκριμένη εργασία να κάνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα κάποιος που έχει έναν εκσκαφέα να το χρησιμοποιήσει ώστε να δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη γύρω απο το χωριό, όσοι έχουν αγροτικά αυτοκίνητα με καρότσες να αναλάβουν τη μεταφορά των κατοίκων έξω απο το χωριό, κλπ. Αυτά όλα θα έπρεπε να γίνονται αυτόματα πλέον.

Φταίμε επίσης γιατί διεκδικούμε και χτίζουμε καμένες δασικές περιοχές. Ένα αυθαίρετο σπίτι σε ένα δάσος δίνει ελπίδα και σε άλλους οικοπεδοφάγους να κάψουν και να διεκδικήσουν δασικές εκτάσεις. Αν κάθε ένας που έριχνε έστω και ένα τούβλο σε υπο αναδάσωση περιοχή πήγαινε στο αυτόφωρο επιτόπου, τα μισά δάση θα είχαν γλιτώσει. Βέβαια κατανοώ πως ο κόσμος θέλει να χτίσει. Θέλει να επενδύσει τα λεφτά του. Η μητέρα όλων αυτών των προβλημάτων είναι το πατριαρχικό γραφειοκρατικό κράτος που δεν θέλει να χαρτογραφήσει, να δασογραφήσει να κτηματολογήσει, να σχεδιάσει, να εντάξει και να μοιράσει περιοχές για δημιουργία κατοικιών και συνοικισμών. Όσο δεν γίνεται αυτό ο κόσμος θα αυθαιρετεί, και όσο δεν πάει φυλακή τόσο περισσότερο θα αυθαιρετεί.

Φταίμε γιατί τον 21ο αιώνα δεν έχουμε αρκετούς ΧΥΤΑ και σχεδόν σε όλους τους νομούς υπάρχουν οι βραδυφλεγείς βόμβες που λέγονται «παράνομες χωματερές». Δεν επιτρέπεται να μην υπάρχει τουλάχιστον ένας ΧΥΤΑ σε κάθε νομό. Δεν επιτρέπεται όλος ο νομός Αττικής (σχεδόν η μισή Ελλάδα δηλαδή) να εξυπηρετείται απο ένα ΧΥΤΑ. Γιατί δεν δίνουν τη δυνατότητα διαχείρισης των απορριμάτων σε ιδιώτες; Άλλη μια πληγή του πατριαρχικού, καιροσκοπικού, ψηφοθηρικού, γραφειοκρατικού ελληνικού κράτους. Είναι γνωστό ακόμα και στις πέτρες πως οι παράνομες χωματερές ευθύνονται για πολλές απο τις φωτιές.

Βέβαια απο την άλλη δεν αγαπάμε και δε σεβόμαστε το περιβάλλον τόσο πολύ (κάτι που έχει να κάνει με τη μόρφωση). Είναι αμέτρητες οι φορές που έχω δει σε επαρχιακό δρόμο στο μπροστινό αμάξι να ανοίγει το παράθυρο και να φεύγουν προς τα έξω όλων των ειδών τα σκουπίδια και φυσικά τσιγάρα. Ανεπίτρεπτο! Σκουπίδια και τσιγάρα σε επαρχιακούς δρόμους είναι κανονικός εμπρησμός. Στην Αθήνα ελάχιστοι περπατάνε η χρησιμοποιούν ποδήλατο. Ο Αθηναίος προτιμάει να πάρει το αμάξι, να ρισκάρει να μπει στο δακτύλιο, να παρκάρει παράνομα, να αγχωθεί και να εκνευριστεί περισσότερο στην κίνηση, μόνο και μόνο για να γλιτώσει μερικά μέτρα με τα πόδια ή τη συγκοινωνία ή ακόμα και το ποδήλατο. Αν δεν το κάνεις για σένα κάν’ το για το περιβάλλον που επίσης περνάει δύσκολες ώρες ρε γμτ…

Απο τη μεριά της η πολιτεία θα μπορούσε να είχε ένα ανεπτυγμένο δίκτυο πληροφοριών (κάτι σαν την ΕΥΠ) έτσι ώστε να προλαμβάνει τέτοιου είδους «χτυπήματα». Σίγουρα ο εμπρησμός ευθύνεται για (ενδεχομένως) τις περισσότερες φωτιές. Πίσω απο τον εμπρησμό μπορεί να κρύβονται διάφορα αίτια. Σημασία έχει πως θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τον εμπρησμό σαν ένα είδος τρομοκρατικού χτυπήματος, έτσι γύρω απο αυτό θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα συγκεκριμένο δίκτυο πληροφοριών ώστε να προλαμβάνει τέτοιου είδους καταστροφές. Δυστυχώς είμαστε κράτος που στηρίζεται στον εθνικό του πλούτο έτσι ώστε να προσελκύει τουρίστες. Αυτόν θα έπρεπε να τον προστατεύουμε συνεχώς.

Δεν μπορώ να αναφερθώ σε περιπτώσεις κακού συντονισμού, χαμηλής υλικοτεχνικής υποδομής και μέγεθος του ανθρώπινου δυναμικού. Πιστεύω πως καταστροφές τέτοιου μεγέθους αντιμετωπίζονται δύσκολα. Θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα σε αντίστοιχες καταστάσεις ακόμα και το 2004 που όλος ο μηχανισμός θα βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα. Επειδή όμως δε ζω σε άλλο κράτος μπορώ να υποθέσω πως και σε αυτόν το τομέα θα έγιναν τεράστια λάθη. Παρόλα αυτά σε κάποιο κανάλι άκουσα πως έχουμε το πιο πολυπληθές πυροσβεστικό σώμα στην Ευρώπη. Κάτι που κατ’ ανάγκη δεν ειναι θετικό γιατί αποδεικνύει πως το κράτος-πολιτεία αντι να προλαμβάνει προσπαθεί να γιατρέψει. Αυτό δείχνει ανικανότητα.

Ας είναι καλύτερη η επόμενη μέρα, λοιπόν.

ΥΓ: Και ας σταματήσουμε επιτέλους να αναδασώνουμε (όταν αναδασώνουμε) με πεύκα. Είναι σκέτες βόμβες…

Advertisements
Κατηγορίες:Unfiled
 1. Αύγουστος 27, 2007 στο 9:20 μμ

  Πολυ αξιολογο κειμενο.Συμφωνω μαζι σου.
  Επιτελους ας σταματησουν ορισμενοι να κατηγορουν για ολα το κρατος.

 2. dkv
  Αύγουστος 27, 2007 στο 10:56 μμ

  Μιλάμε για αφύπνιση συνειδήσεων και κοινωνική αδράνεια…
  Αλήθεια ποιοί πολίτες περιμένουμε να αφυπνιστούμε; Εκείνοι που ακόμη και το πιο στοιχειώδες και αυτονόητο κοινωνικό μας δικαίωμα-υποχρέωση του ασκούμε με λάθος τρόπο;
  Πάνω από το 80% των Ελλήνων ψηφίζει τα δύο μεγάλα κόμματα και φυσικά στην πρώτη στραβή τους αποδίδει ευθύνες για όλα τα στραβά αυτού του τόπου.. Μήπως πρέπει να κοιτιόμαστε πιο συχνά στον καθρέφτη;

 3. Αύγουστος 28, 2007 στο 2:36 μμ

  @anisixos: Ευχαριστώ. Είναι επίσης αλήθεια πως σιγά σιγά οι καινούργιες γενιές είναι πιο υποψιασμένες. Θέλω να πιστεύω πως κάποια στιγμή θα ωριμάσουμε πραγματικά στον τομέα της ατομικής ευθύνης.

  @dkv: Έχεις δει τα «μικρά» κόμματα πως συμπεριφέρονται και έχεις ακούσει τι προτείνουν; Έχω την εντύπωση πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει σοβαρό κόμμα οικολόγων… Δεν επιτρέπεται σε μια 5κομματική βουλή (όπως πάει) να μην υπάρχει εκπροσώπηση απο οικολόγους.

 4. dkv
  Αύγουστος 28, 2007 στο 10:05 μμ

  Φυσικά και συμφωνώ μαζί σου περί απουσίας σοβαρού κόμματος «πρασίνων»…
  Ωστόσο, με τα υπάρχοντα δεδομένα ο,τι πιο υγιές μπορεί να συμβεί είναι μια πολυκομματική βουλή με τα δύο πρώτα κόμματα να συγκεντρώνουν λιγότερο από το 60% των ψήφων. Εξάλλου αυτοί δοκιμάστηκαν και απέτυχαν οικτρά!

 5. Vassilis
  Σεπτεμβρίου 17, 2007 στο 9:55 μμ

  Οπως έγραψε και πρόσφατα ένας Γερμανός δημοσιογράφος, οι Ελληνες θα έπρεπε να διαδηλώνουν έναντια στον εαυτό τους! (δεν έχω υπόψη μου το πλήρες κείμενο, που δημοσιεύθηκε σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα και με αποσπάσματα σε ελληνικές που φυσικά το χαρακτήρισαν.. ανθελληνικό)

  Αυτό έγινε προεκλογικά.

  Και πήγαμε τώρα να ψηφίσουμε. Τι επιλογές είχαμε?

  1. ΝΔ. Ηδη κυβέρνηση 3,5 ετών με μεγάλα προβλήματα- σκάνδαλα και εν μέρει υπεύθυνη και για τις πρόσφατες καταστροφές- αλλά και για την καταστροφική παροχολογία κατόπιν… Θέλησαν ορισμένοι να κλέψουν, χωρίς να ξέρουν πως να τα κρύψουν. Ο Καραμανλής βγήκε αλώβητος (παρά τη λυσσαλέα μάχη των δυνάμεων του MEGAλου, προοδευτικού άμα και αυτοκρατορικού Δ.Ο.Λαμπράκη και των υπερεργολάβων του ΕΘΝΟΥΣ) και ουσιαστικά κέρδισε μόνος του την παρτίδα. Γι αυτό και οι 152 είναι πολλοί τελικά. Ποιος θα τολμήσει να ζητήσει το λόγο και να βγει από το μαντρί?!

  2. ΠΑΣΟΚ- ή αλλιώς η πράσινη ΝΔ. Καλός ο Γιώργης και αρκετά ρεαλιστικό το πρόγραμμά του- έπεσε απλά θύμα της ατολμίας του. Επρεπε να είχε στείλει σπίτι αρκετό κόσμο από το κόμμα που παρέλαβε. Σήμερα τον δείχνουν υπεύθυνο της ήττας ενώ ήταν ΟΛΟΙ τους παρόντες- αλλά ανύπαρκτοι- προωθούσαν την ιδέα μονομαχίας Καραμανλή-Παπανδρέου γνωρίζοντας ήδη το δυσμενές τέλος. Και στο καπάκι βγήκαν να ζητήσουν ευθύνες και να δηλώσουν παρόντες! Αν έχεις τέτοιους πολιτικούς φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς…

  3. ΚΚΕ (και όλες οι παραλλαγές αυτού μ-λ, λ-μ, κλπ). Απλά unexistable. Πες μας Αλέκα που μορφώνεις τα παιδιά σου, να σου πω τι ψήφισες. Πες μας σε ποια χώρα εφαρμόζεται ακόμα ο σταλινικός ολοκληρωτισμός και το εκπληκτικό πρόγραμμά του, να σου κάνω τα εισητήρια χωρίς επιστροφή όμως, έτσι? Το εργοστάσιο έκλεισε είπαμε…

  4. Αλαβάνος ο ρομαντικός- Αλέκο μπορεί να μην στο είπανε ακόμα τα κανάλια (ασχολούνται με το Γιωργάκη προς το παρόν) αλλά και η δική σου διαδοχή επείγει. Δώσε τα κλειδιά στον Τσίπρα και πήγαινε να χαρείς τις καταθεσούλες σου. Ετσι υπάρχει ελπίδα ο Συνασπισμός να ξυπνήσει κάποτε και να προσαρμόσει τα πολύ ωραία οράματά του στην πραγματικότητα. Είναι ένα αναγκαίο αντίβαρο αλλά με σένα αρχηγό θα εξαντληθεί σε μια στείρα αντιπαράθεση. Με τους 14 βουλευτές σου πρέπει να προσέχεις αυτά που λες να έχουν αξία για να ακούγονται και να επηρεάζουν- γιατί αν επιλέξεις το ποδοβολητό, έχασες…

  5. Καρατζαφέρης- το παιδί του Λαού- ο τύπος απλά είναι businessman. Είναι δυστυχώς πολύ κοντά σε αυτό που καλείται ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ. Βλέπει τι θέλει ο κόσμος και τάζει ανάλογα. Ηρθε τελευταίος γιατί το κόμμα του έχει ρατσιστικό παρελθόν και χάλια συνεργάτες- Αλλά ο Ελληνας ξεχνάει εύκολα και ενθουσιάζεται ακόμα ευκολότερα- και ο Καρατζαφέρης θα χει πολλές ευκαιρίες να ακουστεί και να πάρει τον μέσο Ελληνα χέρι-χέρι προς το μέρος του. Φυσικά θα στηρίξει ΝΔ σε πολλά (και μερικά σωστά). Δείχνει εξ όψεος (και κυριολεκτώ) το αντίβαρο της Αλέκας. Αλλά μην περιμένετε απολαυστικές αντιπαραθέσεις. Τι έχουν να χωρίσουν άλλωστε?

  ΥΓ: Δεν πιστεύω στα κόμματα. Και το καλύτερο ακόμα φιμώνει την πολυφωνία και στοιχίζει τους εκπροσώπους του λαού πίσω από προειλημμένες αποφάσεις του κάθε αρχηγού. Μοναδική διέξοδος στο παρόν πολιτικό σύστημα η προσεκτική επιλογή των βουλευτών μας. Να είναι τουλάχιστον οι άριστοι- ώστε και μετά την κομματική λοβοτομή, κάτι να μείνει…

  ΥΓ2: Ζητώ συγγνώμη για το σεντόνι αλλά και το ύφος και την υπερβολή των γραφόμενων. Σίγουρα υπάρχουν σε όλους κάποιες αγαθές προθέσεις. Αλλά είναι αυτά ακριβώς που θα τους έλεγα αν ήταν φίλοι μου…

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: