Αρχική > Unfiled > Ας τους ακούσουμε επιτέλους…

Ας τους ακούσουμε επιτέλους…

πηγή: in.grΜε λύπη παρατηρώ τις τελευταίες μέρες όλα τα φαινόμενα βίας που εξελίσσονται καθημερινά στη χώρα μου. Κυρίως σε μαζικές συγκεντρώσεις που γίνονται στα γήπεδα και στις πορείες. Ειδικά αυτά που έγιναν στον αγώνα της Ελλάδας με την Τουρκία με προβλημάτισαν πολύ. Γιατί τόση βία και γιατί τόσος εκνευρισμός ρε παιδί μου;Στην αρχή νόμιζα οτι φταίει το «μεσογειακό ταμπεραμέντο» (ένα απο τα πιο όμορφα νανουρίσματα της σύγχρονης Ελλάδας), μετά σκέφτηκα πως φταίνε τα χάλια γήπεδα (αν τους φέρονται σαν γουρούνια, τότε θα φέρονται και εκείνοι σαν γουρούνια). Μετά σκέφτηκα πως φταίνε οι εφημερίδες και ο φανατισμός που πουλάνε. Μπα! Μετά σκέφτηκα πως φταίει η ατιμωρησία των προστατευόμενων απο τις ομάδες οπαδούς, άλλα ειδικά φέτος οι τιμωρίες είναι απίστευτες σε σχέση με άλλες χρονιές. Μετά σκέφτηκα πως βία δεν βρίσκουμε μόνο στο γήπεδο άλλα και σε άλλου είδους μαζικές συγκεντρώσεις. Κάτι άλλο πρέπει να ‘ναι.

Νομίζω πως αυτό που φταίει είναι κάτι βαθύτερο. Κάτι που για να δει κάποιος πρέπει να σκάψει βαθιά στον κοινωνικό φλοιό.
Προσωπικά εστιάζω σε 2 άξονες.

1. Στην μέτρια λειτουργία της οικογένειας

2. Στην γενικότερη απαξίωση βασικών κοινωνικών λειτουργιών

Δυστυχώς σήμερα είναι οι οπαδικοί σύλλογοι, αύριο θα είναι οι συμμορίες των ανηλίκων, χθες και ίσως σήμερα ειναι τα ακροδεξιά στέκια (συμπεριλαμβανομένων αντιεξουσιαστικών/αναρχικών ομάδων). Πάντα θα υπάρχουν σημεία συγκέντρωσης ατόμων με οικογενειακά προβλήματα. Τα «παιδιά» αυτά ψάχνουν μια νέα οικογένεια καθώς η ήδη υπάρχουσα υπολειτουργεί. Έτσι βρίσκουν σε τέτοιου είδους συλλόγους μια νέα στέγη, έτοιμη να τους δεχτεί με αγάπη και ζεστασιά. Το μόνο που μπορεί να κάνει το κράτος ειναι να στηρίξει την οικογένεια με κάθε τρόπο. Για παράδειγμα θα μπορούσε να δημιουργήσει ειδικά σχολεία για γονείς. Αν το παιδί έχει παραβατική συμπεριφορά, θα αναγκάζονται οι γονείς (και οι δυο φυσικά) να παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια διαπαιδαγώγησης, ταυτόχρονα θα παρακολουθούνται απο κοινωνική λειτουργό. Η οικογένεια είναι ο θεμέλιος λίθος της κοινωνίας και όλα ξεκινάνε απο κει. Αν το παιδί σου πάρει το μηχανάκι και βρεθεί σε μαζική σύρραξη, φταις και εσύ.

Όσον αφορά το δεύτερο και ίσως κατα τη γνώμη μου αντίστοιχα σημαντικό άξονα νομίζω πως πρόκειται για ένα απόσταγμα σκέψεων που είχα κατα την περίοδο που σύχναζα στα γήπεδα (με εισιτήριο διαρκείας). Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει μια έντονη απογοήτευση και απαξίωση που σχετίζεται με κάποιους βασικούς κοινωνικούς κανόνες. Ο κόσμος δεν είναι «χαζός». Βλέπει άλλα δεν μιλάει. Καθημερινά παρατηρεί πως η εργατικότητα, η νομιμοφροσύνη, η ικανότητα, η θέληση, η ευγένεια, συνεργατικότητα, η κοινωνική συνείδηση, η ευαισθησία και άλλες σημαντικές αρετές δεν ανταμείβονται όπως ο καθένας θα περίμενε. Το ελληνικό κράτος ΔΕΝ είναι κράτος δικαίου και αξιοκρατίας. Και όταν σε ένα κράτος δεν υπάρχει δικαιοσύνη υπάρχει αναρχία. Τα χρόνια που ζω στην Ελλάδα παρατήρησα πως αν υπάρχει ένα πράγμα που είμαστε πολύ ευαίσθητοι είναι η έλλειψη κοινωνικής άλλα και ατομικής δικαιοσύνης.

Για παράδειγμα, είναι άδικο να μου στέλνει χαρτί η εφορία να πληρώσω 3000 ευρώ ώστε να κλείσω τα βιβλία μου (άσχετα με το αν ειναι πεντακάθαρα) την ίδια στιγμή που σβήνει τα χρέη σε μεγάλες εταιρίες που χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ (βλ. άρθρο 44). Είναι άδικο να πηγαίνει το παιδί μου στο σχολείο και η παρεχόμενη γνώση να μην ανταποκρίνεται στο επίπεδο των πανελληνίων εξετάσεων και να πρέπει να πληρώσω και τα φροντιστήρια. Είναι άδικο να με κυνηγάει η πολεοδομία για έναν ημιυπαίθριο των 15 τετραγωνικών τη στιγμή που τα αυθαίρετα έχουν φτάσει αισίως τα 150,000 σε όλη την Ελλάδα. Είναι άδικο ο Ψωμιάδης να τιμωρείται με 12 χρόνια φυλακής και να μην μπαίνει μέσα ούτε για μια μέρα. Είναι άδικο οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες να παίζουν στις πλάτες των γαλακτοπαραγωγών και το κράτος να μην επιβάλλει τον ελεύθερο ανταγωνισμό έτσι ώστε η τιμή του γάλατος να μην ειναι απο τις ακριβότερες στην Ευρώπη. Είναι άδικο να μην δημεύονται περιουσίες και να μην ακυρώνονται άδειες άσκησης επαγγέλματος στους μηχανικούς που κάνουν κακοτεχνίες (κλέβουν στην πραγματικότητα το δημόσιο χρήμα). Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για γιατρούς που απαιτούν φακελάκι ή δασκάλους που ασελγούν σε παιδιά ή λένε ανέκδοτα στην τάξη (στο δημόσιο η τιμωρία είναι η μη καταβολή μισθού για κάποιους μήνες ακόμα και για ακραία φαινόμενα). Είναι άδικο οι Έλληνες διεθνείς να ζητούν 2 εκατομμύρια ευρώ πριμ σε περίπτωση που περάσουν στην επόμενη φάση. Δηλαδή να κάνουν το χρέος τους. Δεν είμαστε πλούσια χώρα και κάτι τέτοια προκαλούν το δημόσιο αίσθημα όπως και να το κάνουμε. Οι περισσότεροι απο αυτούς ούτε φαντάροι δεν έχουν πάει (όπως επίσης αρκετοί απο τους πολιτικούς και λοιπούς μαϊντανούς της τηλεόρασης που ωρύονται στα παράθυρα για την κακή λειτουργία του ελληνικού κράτους). Είναι άδικο να εργάζονται 10 και 12 ώρες τις ημέρας χωρίς ο εργοδότης να τους καταβάλλει τα ένσημα ή να τους πληρώνει τις υπερωρίες και τις αργίες και η επιθεώρηση εργασίας να μην μπορεί να κάνει κάτι. Είναι άδικο να δουλεύω απλήρωτος στο δήμο σαν συμβασιούχος μπας και με επαναπροσλάβουν την ίδια στιγμή που κάποιος άλλος τα ξύνει με τσουγκράνες μόνο και μόνο επειδή ειναι «δικό μας παιδί» και τελικά να απολύουν εμένα και όχι τον άλλο που καθόταν επειδή εγώ δεν ειμαι «δικό τους παιδί». Τα παραπάνω είναι μερικά απο αυτά που μου ήρθαν στο μυαλό γράφοντας αυτο το κείμενο. Είμαι σίγουρος πως αν κάτσω να σκεφτώ θα βρώ δεκάδες ακόμα.

Είμαι πραγματικά περίεργος να δω τι έχουν να μου πουν αυτά τα παιδιά σχετικά με όλα αυτά που συμβαίνουν. Θα ήθελα να δω αν οι προβληματισμοί μου ισχύουν. Είμαι σίγουρος πως κανείς δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα. Κανείς δεν έχει ασχοληθεί μαζί τους όσο θα ήθελαν εκείνα. Είμαι σίγουρος πως θα έβγαζαν πολύ πίκρια απο μέσα τους. Πίκρια σχετικά με αυτά πουήδη γνωρίζουμε και βιώνουμε οι περισσότεροι απο εμάς καθημερινά. Το ελληνικό κράτος μπάζει απο παντού και ο έλληνας αισθάνεται μαλάκας τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Η οργή που βγάζει στο γήπεδο είναι αποτέλεσμα ενός γενικευμένου εκνευρισμού και μιας βαθύτερης απογοήτευσης. Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα μόνο όταν η ελληνική κοινωνία αρχίσει να εκπληρώνει πολύ βασικούς καθημερινούς στόχους, αρχίζοντας απο την οικογένεια και φτάνοντας μέχρι τις βαθύτερες δομές τις δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας.

Advertisements
Κατηγορίες:Unfiled
 1. Απρίλιος 1, 2007 στο 2:04 πμ

  Πολύ ωραία τα λες. Έλα κι εσύ μαζί μας… Δεν υπόσχομαι να κάταφέρουμε κάτι, αλλά σίγουρα θα προσπαθήσουμε!

 2. Απρίλιος 1, 2007 στο 8:10 μμ

  Μάλλον δεν έχεις άδικο. Το post σου μου θύμησε την ταινία/documentary Bowling for Columbine (σκηνοθεσίας Michael Moore) η οποία καταπιάνεται με τις δολοφονίες μαθητών/καθηγητών στο λύκειο του Columbine από δύο μαθητές. Ο Moore πήγε να πάρει συνέντευξη από τον Marilyn Manson τον οποίο κατηγορούσαν πολλοί ότι «περνάει κακά μηνύματα μέσα από τη μουσική του» και του έριξαν, έμμεσα, μεγάλο μέρος από το φταίξιμο. Στη συνέντευξη ο Moore ρωτάει τον Manson τι θα έλεγε σε αυτά τα παιδιά, που διέπραξαν τη δολοφονία, αν είχε την ευκαιρία και ο Manson (που σου φαίνεται άλλος [=normal] άνθρωπος) απάντησε «Δε θα τους έλεγα απολύτως τίποτα. Θα άκουγα τι είχαν να πουν, κάτι που δεν έκανε κανείς.»

 3. Απρίλιος 1, 2007 στο 9:51 μμ

  @Μαύρος Γάτος: Θα έρθω και κάτι μπορεί να γίνει. Τι πρέπει να κάνω; 🙂

  @agorf: Την έχω δει την ταινία και μάλιστα 2 φορες. Και ναι η άποψη του με είχε επηρεάσει όταν την είχα πρωτοακούσει. Όμως δεν είχα στο μυαλό μου αυτήν την ταινία όταν έγραφα το κείμενο. Βέβαια τώρα που το ξανασκέφτομαι μπορεί να την είχα και να μην το ξέρω 🙂

  Επίσης ειναι άσχετο το γεγονός οτι κάποτε ο Manson ήταν απο τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες…

 4. Απρίλιος 1, 2007 στο 10:09 μμ

  Προς το παρόν κάνουμε προσκλητήριο φίλων.. σε λίγο θ αρχίσει η επίθεση με τα μπλουζάκια Σ;)))))

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: