Αρχική > Unfiled > Αγορά πρώτης κατοικίας

Αγορά πρώτης κατοικίας

Τελικά οι καταλήψεις κάνουν και ένα καλό. Βρήκα χρόνο (εφόσον δεν πηγαίνω στο πανεπιστήμιο) να ασχοληθώ λίγο με την αγορά της πρώτης μου κατοικίας. Τα συμπεράσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα και έτσι είπα να τα μεταφέρω στο μπλογκ μου.

Όπως σε όλους τους αγοραστές έτσι και σε μένα μου έκανε εντύπωση πως οι τιμές είναι στο θεό (για τα ελληνικά δεδομένα). Οι άνθρωποι ζητάνε οτι θέλουν. Πραγματικά όμως. Εγώ ας πούμε αγόρασα 3ο όροφο και κανόνισα με τον εργολάβο να μου κάνει δώρο τις παροχές (κοστίζουν συγκεκριμένα, άλλα ο εργολάβος στις περισσότερες περιπτώσεις ζητάει οτι θέλει). Την επόμενη μέρα αισθάνθηκε «ριγμένος» και με ενημέρωσε πως ανέβασε κατα 5000 Ευρώ ΟΛΑ τα υπόλοιπα διαμερίσματα! Μου είπε μάλιστα πως θα κρατήσει τον τέταρτο όροφο (θα δηλώνει πως είναι «κλεισμένος») για να φύγει ο 1ος και ο 2ος που φεύγουν πιο δύσκολα. Σωστός!

Εντύπωση μου προκάλεσε και η τεράστια προμήθεια των μεσιτικών γραφείων που ειναι 2%(!). Δηλαδή για ένα σπίτι 200 χιλιάδων ευρώ θα πάρει το μεσιτικό 4 χιλιάδες ευρώ (4,760 τελική). Εγώ έψαχνα μόνος επειδή είχα χρόνο, άλλα είχα βάλει και κανα δυο μεσιτικά να ψάχνουν για μένα. Δυστυχώς η καλύτερη περίπτωση μου τη βρήκε μεσίτης. Θα μπορούσα να γειώσω το γραφείο και να εμφανίσω την κοπέλα μου στον εργολάβο απευθείας σαν ενδιαφερόμενη, άλλα σκέφτηκα οτι δεν ειμαι τέτοιος χαρακτήρας (αμφιταλαντεύτηκα για πολύ ώρα όμως και έτσι έθεσα τις βάσεις για να παω στην κόλαση όταν πεθάνω).
Εννοείται πως πριν την αγορά κατάφερα να βρω χρόνο και να ζητήσω απο κάποιον φίλο μου μηχανικό να ρίξει μια καλή δεύτερη ματιά στο διαμέρισμα. Ήταν ακόμα στα τούβλα και ορισμένες ατέλειες θα μπορούσα να τις διορθώσω ενώ θα μπορούσα να ζητήσω απο τον εργολάβο κάποια έξτρα με το ανάλογο κόστος φυσικά. Θεωρώ πως αν υπάρχει φίλος μηχανικός που να ασχολείται με κατασκευές θα πρέπει να ρίξει μια ματιά στο σπίτι και να δώσει και μια δεύτερη άποψη. Το πολύ πολύ να κοστίσει ένα free launch.

Θα πρέπει ο αγοραστής σε κάθε περίπτωση να ειναι προετοιμασμένος να τα χώσει χοντρά και σε άλλους. Δικηγόρος, συμβολαιογράφος, παροχές ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Αέριο, κλπ. φτάνουν γρήγορα γρήγορα τα 8 με 10 χιλιάρικα. Εν ολίγοις ένα σπίτι που αγοράζω για 200,000 ευρώ τελικά θα μου κοστίσει 215,000(!!). Βάλε και κανα καλύτερο πλακάκι ή ντουλάπι, νάτα ξαφνικά τα 220 χιλιάρικα και τα αγχολυτικά.

Εντύπωση, επίσης, μου προκάλεσε και το γεγονός οτι τα περισσότερα διαμερίσματα που είδα είχαν 2 (δύο) υπνοδωμάτια. Τα 4άρια (3 Υ/Δ) είναι εξωπραγματικά ακριβά. Τι να τα κάνει μια τετραμελής οικογένεια τα 2 Υ/Δ; Εκτός αν είναι τυχερή και τα παιδιά είναι του ίδιου φύλου, ή αν αποφασίσουν το ένα να κοιμάται στο σαλόνι. Ή αν κάνουν ένα μόνο παιδί. Δηλαδή άντε να κάνεις εξωσωματική και να σου βγουν 3δυμα. Έλεος δηλαδή! Μου έδειξαν διαμέρισμα 105 τετραγωνικά μέτρα με 2 υπνοδωμάτια και μια αχανής σαλονοκουζινοτραπεζαρία. Ωραίο άλλα όχι για μένα που έχω σταματήσει την μπάλα εδώ και 5 χρόνια. Δεν έχω σκοπό να πουλήσω το σπίτι στα 10 χρόνια, ούτε και να επιλέξω το φύλο των παιδιών μου ώστε να ειναι και τα δύο αγόρια ή κορίτσια για να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο (και πάλι, μέχρι πότε).

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση μου προκάλεσε οτι σχεδόν κανένα σπίτι απο όσα είδα δεν είχε χωρο για τραπεζαρία. Όλο το σπίτι γυρίζει γύρω απο την τηλεόραση. Πλέον υπάρχει η κουζίνα και το σαλόνι (= καναπές + τηλεόραση + (όχι πάντα) τζάκι). Η τραπεζαρία γύρω απο την οποία η οικογένεια θα κάτσει να φάει και να συζητήσει τα προβλήματά της δεν υπάρχει. Καλά μου έλεγε κάποτε ένας καθηγητής πως η τηλεόραση έχει μετατρέψει τον οικογενειακό κύκλο σε οικογενειακό ημικύκλιο. Τώρα κατάλαβα πραγματικά τι εννοούσε.

Αυτή τη στιγμή για να αγοράσει ένα ζευγάρι ένα διαμέρισμα χρειάζεται απαραιτήτως να συνεισφέρουν και οι γονείς. Αν δεν μπορούν, τότε είτε το δάνειο θα πρέπει να ειναι τεράστιο (να καλύπτει πάνω απο το 90% της αξίας του ακινήτου και δεν ξέρω καν αν γινεται κάτι τέτοιο), είτε να αγοράσουν κάποιο 10ετίας ή 15ετίας, είτε να ειναι πολύ μικρό, είτε να μείνουν στο ενοίκιο. Η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα μειώνεται σταθερά. Ειδικά με τις αυξήσεις στις αμοιβές των μηχανικών τα πράγματα θα ειναι ακόμα πιο δύσκολα αφού το να χτίσει κάποιος θα ειναι ασύμφορο, έτσι θα αυξηθούν οι αντιπαροχές και οι εργολαβίες.

Πάντως, Μου αρέσει γενικά πως όλα τα καινούργια διαμερίσματα έχουν κάποια συγκεκριμένα τυποποιημένα στανταρντς. Όπως εγκατάσταση για ηλιακό, μπόιλερ, συναγερμό, πόρτες ασφαλείας, αλουμίνια, διπλά τζάμια, πάρκινγκ, ασανσέρ, αποθηκευτικούς χώρους στο υπόγειο, κλπ. Μπορεί να αυξάνει κατα πολύ το κόστος της αγοράς, άλλα πιστεύω πως είναι πράγματα που είναι αναγκαία. Ειδικά ο ηλιακός σε συνδυασμό με το μπόιλερ, τα διπλά τζάμια και τα αλουμίνια κάνουν το σπίτι πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Κεφάλαιο «δάνειο». Εδώ τα πράγματα ειναι σκέτο «χάος». Αν κάποιος φίλος με ρωτήσει απο που να πάρει δάνειο θα του απαντήσω: «πάρε δάνειο απο την τράπεζα που ειναι πιο κοντά στο σπίτι σου». Στην πραγματικότητα η τελική δόση (μακροπρόθεσμα) αν συμψηφιστούν όλα τα έξοδα (και οι προσαυξήσεις) ειναι η σχεδόν ίδια παντού. Για παράδειγμα αν η δόση ειναι πολύ χαμηλή, τότε τα έξοδα δανείου καθώς και η ασφάλιση του ακινήτου θα ειναι πανάκριβα. Αν διαλέξω σταθερό επιτόκιο τότε ισχύει η ποινή της προεξόφλησης. Αν αποφασίσεις να προεξοφλήσω το δάνειο έστω και χωρίς ποινή (ισχύει στα κυμαινόμενα επιτόκια), τότε στην πραγματικότητα ξεπληρώνω μόνο το κεφάλαιο και όχι τους τόκους (που συνήθως το μεγαλύτερο μέρος αυτών το έχω ξεπληρώσει απο τα πρώτα χρόνια), και άλλα πολλά ενδιαφέροντα. Ειδικά με τη δυνατότητα μεταφοράς στεγαστικού τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σύνθετα. Έτσι καταλήγει κανείς στο παραπάνω εμπειρικό ρητό. Χάος γενικότερο δηλαδή. Αντε στην χειρότερη περίπτωση θα του πρότεινα να πάρει δάνειο απο την τράπεζα που έχει και τη μισθοδοσία του, μόνο και μόνο για να γίνεται η πληρωμή απευθείας ή απο μια τράπεζα με μια πιο «φιλική διάθεση» προς τα επιτόκια. 🙂

Άντε καλορίζικο!

Advertisements
Κατηγορίες:Unfiled
 1. Μαρτίου 1, 2007 στο 1:40 μμ

  Και μη χειροτερα που λενε…!!!

 2. perastikos
  Μαρτίου 1, 2007 στο 5:32 μμ

  Αυτό που μου τη σπάει είναι ότι λένε 3άρια τα σπίτια που έχουν 2 υπνοδωμάτια (και αντίστοιχα τα 4άρια είναι αυτά με 3 υπνοδωμάτια). Ε τότε γιατί δεν τα λένε 2άρια και 3άρια αντίστοιχα?? Ο αριθμός υπνοδωματίων είναι ο μόνος τυπικός διαχωρισμός στα σπίτια…μπάνιο έχουν όλα 🙂 και το αν το σαλόνι είναι ενιαίο με την κουζίνα είναι θέμα σχεδίου. Άρα ο μόνος τρόπος για έναν τυπικό διαχωρισμό είναι ο αριθμός των υπνοδωματίων.

 3. Μαρτίου 1, 2007 στο 6:09 μμ

  Ένα σπίτι όπου σαλόνι, κρεβάτι, κουζίνα βρίσκονται στον ίδιο χώρο λέγεται γκαρσονιέρα. Αν το ΥΔ βρίσκετα ξέχωρο άλλα κουζίνα-σαλόνι βρίσκονται στον ίδιο χώρο λέγεται «εναμισάρι». Αν βρικονται σε δικούς τους χώρους λέγεται δυάρι. Αν έχει 2 ΥΔ λέγεται τριάρι και πάει λέγοντας. Νομίζω κάπως έτσι ειναι «κανονισμένα» να λέγονται… μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια…

 4. Vassilis
  Μαρτίου 1, 2007 στο 7:13 μμ

  Καλορίζικο Χρήστο!

  Η εμπειρία σου για την αγορά αντιστοιχεί με τη δική μου πριν 2 χρόνια σχεδόν ΑΚΡΙΒΩΣ! Είχα αγανακτήσει παρομοίως με το μπάχαλο που επικρατεί στο «δυναμικότερο» τομέα της εθνικής οικονομίας τρομάρα του! Ερασιτεχνικές κατασκευές, απίστευτες ατέλειες, φρούδες υποσχέσεις και το μόνο που είναι αληθινό στην όλη ιστορία είναι τα.. ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ λεφτά που δίνεις. Θα ήθελα να ξέρω το αληθινό κόστος ενός σπιτιού των 200 χιλιάδων ευρώ. Κάτι η αντικαταβολή, κάτι τα αισχρά κέρδη των εργολάβων, νομίζω ότι θα γελάσουμε με.. μαύρο δάκρυ όταν (αν) μάθουμε πόσο του κόστισε…

  Συμφωνώ και με όσα λες για τις τράπεζες. Θα επισημάνω απλώς άλλη μια παγίδα. Προσοχή στα ασφάλιστρα που μερικές ζητάνε για το διάστημα αποπληρωμής του δανείου και μπορεί να διαφέρουν πάρα πολύ σε κάθε τράπεζα. Θυμάμαι π.χ. την προσφορά στην HSBC όπου τα ασφάλιστρα ξεκινούσαν από ψηλά και μειώνονταν καθώς έπεφτε και το υπόλοιπο κεφάλαιο… Εγώ πήρα κυμαινόμενο από Αγροτική για 15 χρόνια με δωρεάν έξοδα κλπ. Ευτυχώς δεν είναι ακόμα τόσο… ιδιωτική που να μην πλησιάζεται 🙂

  Καλές αγορές και με πολύ ψάξιμο παιδιά!

 5. Μαρτίου 2, 2007 στο 10:05 μμ

  Πάντως αυτό που διαστραύρωσα σχεδόν με όλους τους μηχανικούς που έτυχε να μιλήσω ήταν πως ο μηχανικός/εργολάβος σκοπεύει να έχει ένα κέρδος του 40% στη χειρότερη.

  Αυτό δεν εινα κακό. Κακό ειναι πως αρκετοί απο αυτούς δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος οποτε αν συμβεί κάτι δεν μπορείς να τον τρέχεις στα δικαστήρια για να του πάρεις την άδεια…

 6. Μαρτίου 7, 2007 στο 8:14 μμ

  Επειδή πέρασα την ίδια φάση ακριβώς αυτή την περίοδο ήταν σαν να τα έγραφα εγώ 🙂

  Πάντως όντως ζητάνε ότι θέλουν. Έψαχνα Μοσχάτο απαραίτητα και ακούγοντας τις τιμές από το ένα σπίτι στο άλλο, ώσπου να κλείσω, ένιωθα σαν να βρίσκομαι στο Μπέβερλυ Χιλς … Όσο για τις τράπεζες αν κάποιος μείνει μακριά από Eurobank και Millennium νομίζω ότι θα έχει κάνει μια καλή επιλογή! Πάντως θεωρώ ότι με την ποιότητα κατασκευής τα ποσά που ζητούν είναι τόσο εξωπραγματικά που πουλώντας 1,5 διαμέρισμα έχουν βγάλει όλη την οικοδομή. Βέβαια άμα τους ρωτήσεις όλοι θα σου πουν για την πολύ ακριβή τιμή της αντιπαροχής, δηλαδή περίπου το 35% – 45% του οικοδομήματος φεύγει στον οικοπεδούχο, οπότε αναγκαστικά αυξάνουν τις τιμές για να έχουν κέρδος. Μπόρει και να είναι έτσι, δεν μπορώ να το διασταυρώσω αλλά όπως και να’χει το εξωπραγματικό της τιμής παραμένει…

  Να σου ευχηθώ καλορίζικο!

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: