Αρχική > Technology > (UBUNTU) λιγό μετά τη μετάβαση…

(UBUNTU) λιγό μετά τη μετάβαση…

Δεκέμβριος 19, 2006 Σχολιάστε Go to comments

Burn XPΠλέον το 90% του χρόνου μου στον Υπολογιστή δαπανάται στο Ubuntu Linux 6.10 (Edgy Eft — έμαθα και τι σημαίνει αυτό το Edgy επιτέλους). Μετέφερα όλα τα αρχεία απο τα Windows στο partition του Linux και πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία. Full Ubuntu απο δω και στο εξής!
Χάρηκα πολύ όταν διαπίστωσα οτι το web banking της Alpha Bank τρέχει ΚΑΙ σε Linux (με FF, of course) και θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η Eurobank. δυστυχώς το δικό της web-banking στηρίζεται πολύ σε activeX controls. Ίσως στο μέλλον το τροποποιήσουν. Θα τους στείλω και ένα mail να τους υπενθυμίσω οτι τα Windows ΔΕΝ ειναι το μόνο λειτουργικό και μάλιστα θα έπρεπε να σέβονται τα ‘Χ’ λειτουργικά που ειναι και πιο παλιά… 🙂

Το μόνο πρόβλημα που έχω αυτή τη στιγμή ειναι πως παρόλο που μετα την εγκατάσταση του Samba βλέπω τον δεύτερο υπολογιστή που έχει windows, απο κει δεν μπορώ να δω ούτε το Public φάκελο που ειναι shared άλλα ούτε και τον εκτυπωτή που ειναι επίσης shared (και τα δυο στο Linux). Μου ζητάει login όταν πάω να συνδεθώ στον υπολογιστή που είναι εγκατεστημένο το UBUNTU κάνοντας το κλασικό map network drive. Νομίζω πως θα πρέπει να «παίξω» λίγο με το smb.conf.

Θετικό ειναι πως το jPilot συγχρονίζει κανονικά με το Palm μου (αν και στην αρχή είχα προβλήματα με τις κατηγορίες των contacts, memos, tasks, κλπ). To evolution ειναι πραγματικά πολύ καλό, άλλα (1) δεν συγκρίνεται πουθενά με το Outlook των Windows και (2) δεν συγχρονίζει σωστά τα ελληνικά (το encoding του PalmOS ειναι ISO compliant). Δεν με πειράζει όμως τόσο πολύ γιατί το jPilot κάνει δουλειά και άλλωστε τα βασικά μου e-mails accounts ειναι σε web-mailers.

Ανακάλυψα επίσης πως υπάρχει κάποιο τρικ έτσι ώστε συγκεκριμένες USB συσκευές να γίνονται mount σε συγκεκριμένα mount points σε κάθε restart. Σημαντικό για κάποιον που έχει πολλές (όπως εγώ).

Επίσης ανακάλυψα και τον gconf-editor. Κάτι μεταξύ Control Panel και Registry των Windows. Μακάρι να υπήρχε και ένα καλύτερο και πιο απλό GUI για αυτό. Μιλώντας για GUI, πρέπει να πω πως μου κάνει κακή εντύπωση το γεγονός οτι το Gnome περιβάλλον «κρύβει» σημαντικά πράγματα απο τον χρήστη σε μια προσπάθεια να παραμείνει απλό και εύπεπτο. Σε αντίθεση με το KDE που δίνει την άνεση στον χρηστη να ψαχτεί και να πειραματιστεί αμέσως.

Είναι καιρός να αποκτήσει ένα καλό GUI interface (όπως π.χ. το System Settings του KDE) για τις πιο «λεπτές» λειτουργίες και το Gnome. Επιμένω πως στον 21 αιώνα το command line θα πρέπει να αποτελεί τριτεύον μέσο επικοινωνίας με το PC (ούτε καν δευτερέυον). Νομίζω πως τα windows σε αυτόν το τομένα ειναι σαφώς πιο μπροστά. Το command line είναι το δυνατό σημείο του Linux, αλλα κάποια στιγμή πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά και να το αφήσει για λίγο στην άκρη. Πρέπει να τονίσω όμως πως το Linux (και ειδικά το Ubuntu) έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα κει, σε σχέση με αυτό που είχα χρησιμοποιήσει την τελευταία φορά πριν απο μερικά χρόνια. Πάντα τέτοια! 🙂

Τέλος εχτές, εκνευρίστηκα πραγματικά γιατί δεν μπορούσα να βρω ένα αρχείο στο PC. Είναι δυνατόν τόσο απλά πράγματα να γίνονται τόσο δύσκολα; Ήθελα να βρω το xorg.conf για να το κάνω backup. Το beagle που έχω εγκαταστήσει (κατώτερο προς το παρόν του X1) δεν το έβρισκε με τίποτα, ενώ δίνοντας find -file xorg.conf στο command prompt δεν δούλευε. Έχει αλλάξει το find ή εγώ το θυμάμαι λάθος; Είναι δυνατόν να πρέπει να τρέξω man find για να βρω ένα αρχείο; Τέλος πάντων το beagle μου «έκλεψε» τον προεγκατστημένο finder και αυτό ήταν κάτι που δεν μου άρεσε. Προτιμώ να έχω τον κλασσικό finder για απλά πράγματα και το beagle για πιο «σύνθετα»…

Advertisements
Κατηγορίες:Technology
 1. gbil
  Δεκέμβριος 19, 2006 στο 11:12 πμ

  Το beagle είναι μόνο για το home directory.

  Το κανονικό search του gnome υπάρχει άμα κάνεις δεξί κλικ και επιλέξεις search for files (ή κάτι τέτοιο – δεν είμαι σπίτι για να το δω). Μπορείς όμως να κάνεις και απλά ένα ‘locate xorg.conf’ που καλό είναι να είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή σου.

  Για μένα πάντως το command line όπως λες είναι το παν. Δεν λέω ότι θα μπορούσα να ζήσω χωρίς γραφικό περιβάλλον αλλά σε αρκετούς servers που έχω στήσει δεν έχει νόημα το γραφικό περιβάλλον. Απλά είναι και θέμα συνήθειας όταν έρχεσαι από τα windows.

  Το Evolution είναι μια πολύ καλή προσπάθεια και σίγουρα συγκρίνεται με το outlook αλλά όχι για όλες τις λειτουργίες. Για το 70% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν outlook είναι υπεραρκετό.

  Δυστυχώς το θέμα του enconding είναι πρόβλημα του Palm (άντε επιτέλους να δούμε unicode) αλλά το jpilot είναι ικανοποιητικό.

  Καλή συνέχεια πάντως, θα δεις ότι θα κολλήσεις στο Linux 🙂

 2. Δεκέμβριος 19, 2006 στο 11:22 πμ

  Μπορώ να σε ρωτήσω αν έχεις ή αν ξέρεις που θα βρω το KeyRing plugin για το jPilot? Το KeyRing ειναι η GNU έκδοση του SplashID και συγχρονίζει με το jPilot. Απλά τα docs λένε πως εγκαθίσταται μαζί με το jPilot, αλλα δεν μπορώ να το βρω, ενώ το link για το plugin στο site ειναι απενεργοποιημένο…

 3. gbil
  Δεκέμβριος 19, 2006 στο 7:04 μμ

  Τώρα το κοιτάζω στο jpilot που έχει το fedora και το βλέπω κανονικά στα plugins αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ.

  Πιθανόν δεν το κάνει compile το Ubuntu (?).

 4. gbil
  Δεκέμβριος 19, 2006 στο 7:47 μμ

  Λοιπόν, με την ευκαιρία το χρησιμοποίησα και έπαιξε μια χαρά με το jpilot.

  Πάντως δεν είναι δύσκολο να το κάνεις μόνος σου compile το jpilot ώστε να είσαι σίγουρος ότι θα γίνει compile το keyring. Αν θες μπορώ να βοηθήσω.

 5. Δεκέμβριος 19, 2006 στο 10:49 μμ

  Θα τη χρειαστώ τη βοήθειά σου. Στην πραγματικότητα δεν βρίσκω πουθενά το keyring. Το μόνο keyring που βρίσκω ειναι το gnome-keyring για την διαχείριση των passwords.

  Επίσης γιατί θα πρέπει να ξαναγίνει compile το jPilot, αφού έχει γίνει ηδη μια φορά και τρέχει κανονικά!

 6. gbil
  Δεκέμβριος 19, 2006 στο 11:08 μμ

  Για να μην το βλέπεις στο μενού με τα plugins του jpilot σημαίνει το πιο πιθανό ότι δεν έγινε compile εξαρχής.

  Ωστόσο μόλις σκέφτηκα και κάτι άλλο!

  Μπίνγκο!!! Υπάρχει πακέτο στο Ubuntu που λέγεται jpilot-plugins και δες τι προσφέρει μεταξύ άλλων:

  usr/lib/jpilot/plugins/libkeyring.so
  usr/lib/jpilot/plugins/libkeyring.so.0
  usr/lib/jpilot/plugins/libkeyring.so.0.0.0

  Να η λύση σου, εγκατέστησε το jpilot-plugins πακέτο και ούτε compile ούτε τίποτα 🙂

 7. Δεκέμβριος 19, 2006 στο 11:30 μμ

  Ωραία βρισκουμε σιγά σιγά άκρη…

  Κατέβασα το jpilot-plugins απο εδώ -> (http://packages.debian.org/unstable/otherosfs/jpilot) και κατα το installation μου έβγαλε μήνυμα «Error: Dependency not satisfiable: libfontconfig1. Το κατέβασα και πάω να το εγκαταστήσω και μου λέει πως είναι ήδη εγκατεστημένο (μια παλιότερη έκδοση).

  Παρόλα αυτά όμως μπορώ να πάρω μέσα απο το jpilot-package to keyring plugin και να το αντιγράψω κάπου (στο φάκελο με τα jpilot-plugins το οποίον ακόμα δεν έχω βρει). Έτσι δεν ειναι;

 8. gbil
  Δεκέμβριος 19, 2006 στο 11:32 μμ

  Εχμ, γιατί το κατέβασες από εκεί? Εκεί είναι για Debian όχι για Ubuntu.

  Το Synaptic δεν το χρησιμοποιείς ή έστω το apt-get?

  Άνοιξε μια κονσόλα και γράψε:

  sudo apt-get install jpilot-plugins

 9. Δεκέμβριος 19, 2006 στο 11:46 μμ

  όπως είπα και πιο πριν το command line δεν ειναι το δυνατό μου σημείο. Έψαξα στο synaptic δεν το βρήκα και πήγα στο debian (λογική σκέψη εφόσον το Ubuntu είναι βασισμένο στο debian)…

  Τελικά δουλέψε όπως είπες.. thanks alot! 🙂

 10. gbil
  Δεκέμβριος 20, 2006 στο 9:01 πμ

  Τέλεια, πάντως μου φαίνεται αρκετά περίεργο που δεν το βρήκες στο synaptic αφού ουσιαστικά την ίδια βάση για repositories χρησιμοποιούν.

  Υπάρχει και αντίστοιχη σελίδα για το ubuntu πάντως: packages.ubuntu.com

 11. trandism
  Δεκέμβριος 20, 2006 στο 4:29 μμ

  Βάζεις στο smb.conf: security = share στο [global] section
  Ενώ κάτω από το section που αναφέρεται στο συγκεκριμένο share:
  (π.χ αν το share το ονομάζεις «public»)
  [public]
  path = /path/to/share
  guest ok = yes
  read only = no
  invalid users =

  Σώνεις, κάνεις /etc/init.d/samba restart και είσαι έτοιμος

 12. trandism
  Δεκέμβριος 20, 2006 στο 4:34 μμ

  Επίσης με locate βρίσκεις οποιοδήποτε αρχείο στο δίσκο, τουλάχιστον στα ext3 filesystems.. Πρέπει όμως να τρέξεις μια φορά updatedb για να τα βρίσκει και updatedb κάθε φορά που αλλάζουν.. Παρ’ όλα αυτά τα configuration files (όλα τα .conf) δεν αλλάζουν θέση οπότε με ένα updatedb θα έχεις τη δυνατότητα να τα βρίσκεις (π.χ locate xorg.conf)

  Το command-line μην το φοβάσαι, είναι power

 13. Δεκέμβριος 20, 2006 στο 4:39 μμ

  Ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω μόλις πάω σπιτι. Φαντάζομαι πως σε περίπτωση που βάλω «security=user» θα πρέπει να φτιάξω ένα αρχείο με users που επιτρέπεται να συνδέονται… έτσι δεν ειναι;

 14. trandism
  Δεκέμβριος 20, 2006 στο 4:46 μμ

  Περίπου έτσι…
  Παράδειγμα:

  Προσθέτεις έναν χρήστη στο λειτουργικό, έιτε με adduser από κονσόλα είτε με κάποιο τρόπο από το gnome και μετά με την εντολή smbpasswd (man smbpasswd για πληροφορίες) δίνεις στο χρήστη SMB password..

  Δε θα σου το πρότεινα πάντως, το security=share είναι πολύ πιο απλό και αν τίθεται θέμα ασφάλειας μπορείς να προσθέσεις στο smb.conf:

  [public]
  .
  .
  .
  .
  allow from = 192.168.0.1

  Έτσι μόνο η συγκεκριμένη IP θα μπορεί να βλέπει το share

 15. Δεκέμβριος 20, 2006 στο 5:22 μμ

  Ευχαριστώ! 🙂

  Ίσως τελικά το Linux δεν ειναι τόσο πολύπλοκο, απλά εμείς έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε διαφορετικά…

 16. Δεκέμβριος 22, 2006 στο 7:44 μμ

  Χμ, επιτρέπεται ένα σχόλιο από έναν άσχετο με όλα αυτά που γράφετε;

  Όταν ένας γνώστης της τεχνολογίας (όπως είσαι εσύ) έχει τόσες δυσκολίες με τα περί open-source πώς περιμένει κανείς το Linux, για παράδειγμα, να πάρει με το μέρος του τον λεγόμενο «μέσο» χρήστη «τραβώντας» τον από τα Windows; Γράφεις:

  Ίσως τελικά το Linux δεν ειναι τόσο πολύπλοκο, απλά εμείς έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε διαφορετικά…

  Δεν νομίζω ότι είναι έτσι. Μου φαίνεται ότι κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια, με την έννοια ότι ο «μέσος» χρήστης δεν ξέρει γρι από αυτά που ξέρεις εσύ περί πληροφορικής, επομένως γι’ αυτόν το Linux είναι πολύπλοκο.

  Όλα αυτά μου φέρνουν στο μυαλό κάτι που διάβασα πρόσφατα:

  But unlike Windows, downloading applications to run on Linux and ensuring all the necessary “libraries” are in place is most certainly not for novices.

  But the real difference between Unix-like operating systems and Windows is their design philosophies. Windows may squander computing power through its clumsy architecture. But by favouring simplicity of use over simplicity of design, Microsoft has been able to leverage cheap but powerful commodity hardware, to provide cost-effective software solutions. These may be complex in design—and full of bugs to boot—but, boy, are they easy to use and maintain. That’s a winning formula in anyone’s book, and the reason why Windows rightly rules the world.

  Why Windows rules the world

  ΥΓ. Τα παραπάνω δεν τα γράφω ως κάποιος που έχει κάποιου είδους «κόλλημα» με τα Windows. Τα γράφω ως απλός χρήστης PC (πάνω από το «μέσο» χρήστη ωστόσο) που θεωρεί ότι οι open source geeks είναι υπερβολικά εσωστρεφείς υπό την έννοια ότι κοιτάνε το προϊόν κι όχι τις ανάγκες του «μέσου» χρήστη.

 17. Δεκέμβριος 22, 2006 στο 10:29 μμ

  Σάκη, η σκέψη σου με βρίσκει 100% σύμφωνο. Άλλωστε στο παρελθόν εμείς οι δυο έχουμε εμπλακεί σε σχετικές συζητήσεις πολλές φορές. Τα windows βρίσκονται εκεί που βρίσκονται δίκαια κατα τη γνώμη μου. Βέβαια ας μη ξεχνάμε πως ειναι και ένας φαύλος κύκλος. Οι περισσότεροι κατασκευαστες γράφουν οδηγούς συσκευών κυρίως για τα windows, οπότε οι φίλοι του linux επαφύονται στους χομπίστες προγραμματιστές.

  Θεωρώ όμως πως το linux έχει κάνει πολύ σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση του μέσου χρήστη όμως θέλει πάρα πολύ δουλειά ακόμα. Όμως ο χρόνος κυλάει με το μέρος του και μπορεί να παραμείνει μεν μια εναλλακτική λύση, σίγουρα όμως θα προσφέρει καινοτομία σε μηδαμινή τιμή.

  Σε όσους φίλους πάντως που με ρωτάνε τους λέω να κάνουν πρώτα dual boot και μετά να δουν αν τους βολεύει το linux. Ο αδερφός μου έβαλε αμέσως π.χ. άλλα κάποιοι άλλοι (οι περισσότεροι) φοβούνται για τον λόγο που αναφέρεις. Ειναι ένα περιβάλλον που δεν απευθύνεται στο μέσο χρήση, άλλα σε κάποιον που έχει το χρόνο και την όρεξη να ψάξει λίγο παραπάνω. Δεν φταίει όμως το Linux για αυτό.

  Πιστεύω πως το Ubuntu είναι το πρώτο σωστό βήμα προς την κατεύθυνση του χρήστη. To synaptics (διαχείριση πακέτων προγραμμάτων) αποδεικνύει την τάση για ένα πιο φιλικό περιβάλλον. Τις σκέψεις μου σχετικά θα της διαβάσεις και σε ένα ολοκληρωμένο post μετα τις γιορτές όπου θα έχουν κατασταλάξει αρκετά πράγματα μέσα μου σχετικά με αυτό το θέμα. Προς το παρόν δηλώνω «Ubuntero»!! 🙂

 18. Nikos Platis
  Δεκέμβριος 27, 2006 στο 1:44 πμ

  Προσωπικά διαφωνώ σε πολλά σημεία με την άποψη που μεταφέρεται στο προ-προηγούμενο μήνυμα. Διάβασα μάλιστα όλο το κείμενο του συγκεκριμένου άρθρου, και δεν το θεωρώ πολύ αξιόπιστο. Για παράδειγμα, σε κάποιο σημείο ο συγγραφέας συγκρίνει το πλήθος γραμμών των Windows (50 εκατομμύρια) με αυτό του MacOS (86 εκατ.) και μίας *διανομής* Linux (213 εκατ.) για να καταλήξει ότι τα Windows δεν είναι και πολύ φορτωμένα. Όμως η σύγκριση είναι καταφανώς λανθασμένη διότι μια ολόκληρη διανομή Linux περιέχει εκατοντάδες ολοκληρωμένα προγράμματα ενώ τα Windows κάποια λίγα. Τέτοιες αόριστες συγκρίσεις δεν έχουν κανένα νόημα και απλώς δημιουργούν εντυπώσεις.

  Έχοντας χρησιμοποιήσει επί πολλά χρόνια Windows αλλά και Linux (θεωρώ ότι είμαι σχετικά καλός γνώστης του Linux, αλλά ακόμα καλύτερος γνώστης των Windows!), θεωρώ τη φράση «Microsoft has been able to leverage cheap but powerful commodity hardware» επίσης αρκετά λανθασμένη. Πάντα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft είχαν μη αμελητέες απαιτήσεις σε υλικό, με αποκορύφωμα τα Vista των οποίων οι απαιτήσεις για να εμφανίσουν το νέο γραφικό περιβάλλον είναι, κατά τη γνώμη μου, υπερβολικές. Και αυτό όταν στο Linux και στο MacOS X, αντίστοιχα εφέ επιτυγχάνονται με πολύ μικρότερες απαιτήσεις σε υλικό…

  Τέλος, οι γενικεύσεις σχετικά με την πολυπλοκότητα εγκατάστασης προγραμμάτων είναι επίσης, κατά τη γνώμη μου, αστήρικτες. Η εγκατάσταση προγραμμάτων είναι πολύ εύκολη στις σύγχρονες διανομές Linux (δεν ξέρω γιατί σου παρουσιάστηκε το πρόβλημα που αναφέρεις και δεν έβρισκες την εφαρμογή που έψαχνες μέσα από τα γραφικά εργαλεία), και η αναζήτηση των εξαρτήσεων για προγράμματα που προσφέρονται από τη διανομή είναι κάτι που ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει ποτέ, πλέον, και το αναλαμβάνει το πρόγραμμα διαχείρισης πακέτων της διανομής. Και στα Windows, αν κάποιος κάνει compile από μόνος του μια εφαρμογή θα χρειαστεί να ψάξει για βιβλιοθήκες κ.ο.κ., μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα η ίδια διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη και τακτοποιημένη στο Linux!
  Ομοίως, η αποστροφή «boy, are they easy to use and maintain» είναι εξίσου αστήρικτη και ατεκμηρίωτη. Οποιοσδήποτε ασχολείται κάπως σοβαρά με τον υπολογιστή του θα έχει βρεθεί μπροστά σε κατάσταση, στα Windows, που η απεγκατάσταση μιας εφαρμογής δημιουργεί προβλήματα σε άλλες (προσωπικά, πριν από λίγο καιρό έβγαλα το Photoshop και χάλασε και ο Acrobat!) και, το κυριότερο, είναι τρομερά δύσκολο να βρεις τι συμβαίνει γιατί δεν είναι φανερό το τι προκαλεί το πρόβλημα. Αντίθετα, παρόμοιες καταστάσεις σε διανομή Linux είναι πιο δύσκολο να προκύψουν αν χρησιμοποιούνται τα εργαλεία της διανομής, και επίσης είναι πιο εύκολο να ψάξεις και να βρεις τι φταίει σε μια τέτοια περίπτωση γιατί όλα είναι φανερά, σε αρχεία κειμένου που μπορούν να διαβαστούν, και υπάρχει πάντα τεκμηρίωση.

  Δεν πιστεύω καθόλου ότι το Linux είναι καλύτερο από τα Windows σε όλους τους τομείς, ούτε ακόμα και ότι μπορεί να τα αντικαταστήσει για όλες τις δουλειές, καθώς υπάρχουν εφαρμογές των Windows πραγματικά αναντικατάστατες, και οι οποίες, δυστυχώς, αν δεν μεταφερθούν στο Linux από τις εταιρείες που τις κατασκευάζουν (και έχουν χρήματα να τις αναπτύξουν!) δύσκολα θα βρούν αντίστοιχες. Παρόλα αυτά, κρίσεις όπως αυτές που διατυπώνονται στο συγκεκριμένο άρθρο πραγματικά με ενοχλούν, καθώς είναι χαρακτηριστικές, πιστεύω, ανθρώπων που ασχολούνται επιδερμικά με το Linux και, καθώς γνωρίζουν καλύτερα τα Windows, θεωρούν ότι το Linux είναι δύσκολο, δύστροπο, κ.λπ.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: