Αρχική > Unfiled > BroadΒand vs NarrowMind

BroadΒand vs NarrowMind

Σεπτεμβρίου 7, 2006 Σχολιάστε Go to comments

Αποφάσισα σήμερα να μην ασχοληθώ με το σημασιολογικό ιστό, άλλα με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σχολικά εργαστήρια η οποία είναι πραγματικά ΤΡΑΓΙΚΗ!

Το σχολικό εργαστήριο πληροφορικής αποτελεί την καρδιά των σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων, αφού ένα σημαντικό κομμάτι περνάει μέσα απο αυτό. Οι περισσότερες διαθεματικές (πλέον) δραστηριότητες εντάσσονται σε έναν τομέα που η πληροφορική παίζει τον πιο ενεργό ρόλο. Δεν ειναι τυχαίο που πολλά απο τα διεθνή σχολικά έργα που χρηματοδοτεί το ευρωπαϊκό σχολικό δίκτυο (είτε άμεσα, είτε μέσω διαγωνισμών) εμπεριέχουν δραστηριότητες πληροφορικής.

Στην Ελλάδα όμως αυτά αποτελούν όνειρα απατηλά. Οι τυχάρπαστοι και στην πλειονότητα αγράμματοι υπεύθυνοι δυσκολεύονται να δουν ακόμα και το προφανές: Οτι το ISDN είναι πλέον πολύ πιο ακριβό απο το DSL. Παρόλα αυτά το κράτος προτιμάει να δαπανάει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε μια τεχνολογία που είναι παρωχημένη και που δεν βοηθάει σε τίποτα πέρα από το να κατεβάζει τα mail των σχολικών διευθύνσεων (που και πάλι στα περισσότερα σχολεία τυπώνονται αντί να διαβάζονται και άρα ούτε οικονομία στο χαρτί γίνεται).

Φέτος έχω ξεκινήσει μια αρκετά φιλόδοξη προσπάθεια δημιουργίας ενός περιβάλλοντος ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης. Εκεί θα φιλοξενώ (πληρώνοντας απο την τσέπη μου) το απαιτούμενο υλικό για κάθε διδακτική ενότητα. Οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ακόμα και απο το σπίτι, ενώ τις εργασίες θα μπορούν να τις αποστέλλουν και μέσω e-mail. Η ποικιλία των δραστηριοτήτων είναι τεράστια καθώς περιλαμβάνει απο απλές εργαστηριακές ασκήσεις μέχρι και τη δημιουργία Wikis και GLossaries. Κάποιες απο αυτές θα περιλαμβάνουν συνεργασία πολλών μελών (συμμετοχική μάθηση), και ταυτόχρονα οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να αυτοαξιολογούνται. Παράλληλα θα μπορέσω να δημιουργήσω και μια δεξαμενή ερωτήσεων και ασκήσεων την οποία θα μπορώ να παραμετροποιώ ανάλογα με το επίπεδο της κάθε ομάδας ή ακόμα και το επίπεδο του κάθε εκπαιδευόμενου (εξατομικευμένη διδασκαλία). Μιλάμε για πράγματα που αυτή τη στιγμή ΜΟΝΟ ένα σύγχρονο σχολικό εργαστήριο μπορεί να προσφέρει.

Δυστυχώς όμως οι φιλοδοξίες σκοντάφτουν στην στενομυαλιά ορισμένων ανίκανων, καθώς ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί το λιγότερο μια μέτρια broadband σύνδεση.

Η λύση είναι πάρα πολύ απλή. Οι καθηγητές της πληροφορικής έχουν (θεωρητικά) την δυνατότητα να είναι κοντά στις εξελίξεις και να ξέρουν τι ειναι καλύτερο για το εργαστήριο. Ας «κόψει» λοιπόν το κράτος ένα κονδύλι και ας το δώσει στους υπεύθυνους των εργαστηρίων να το κάνουν Ο,ΤΙ γουστάρουν. Ακόμα και με το πενιχρό ποσό των 300 Ευρώ/έτος μπορώ να αγοράσω εξοπλισμό και να βάλω broadband σύνδεση. Το ΙΔΕΚΕ (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων – φορέας που ανήκει το δικό μας σχολείο) προτιμάει να έχει σύμβαση με το πλαίσιο που τα οπτικά ποντίκια του κάνουν το λιγότερο 10 Ευρώ, τη στιγμή που το e-Shop τα δίνει στα 4.20 Ευρώ(!). Πόσα λεφτά και κόπος πάνε χαμένα επειδή κάποιοι δεν εμπιστεύονται το ανθρώπινο δυναμικό που οι ίδιοι έχουν συμπεριλάβει στα σπλάχνα τους;

Advertisements
Κατηγορίες:Unfiled
 1. velonis
  Σεπτεμβρίου 8, 2006 στο 1:53 μμ

  Καλά λες τυχάρπαστοι και αγράμματοι.
  Στην εταιρεία που είχα δουλέψει και είχε σχολικά εργαστήρια είδα ότι όχι μόνο δεν θέλανε να μάθουν από εμένα για κάτι που δεν ξέρανε αλλά δεν θέλανε να το προχωρήσουνε. Θέλανε να το αφήσουνε έτσι. Άλλοι πάλι πτυχιούχοι και λίγο πολύ γνώστες τα φορτώναν όλα σε εμάς. Δεν είχα καμία όρεξη να κάνουν κάτι μόνοι τους.

  Ήταν μια χαζή θυμάμαι που ψύριζε τις αποδείξεις αλλά το εγχειρίδιο δεν ήθελε να το ανοίξει. Μια φορά ήθελε να κάνω κάτι αλλαγές στο desktop αλλά νόμιζε ότι γίνεται και με άλλο τρόπο και την πείραξε όταν της είπα ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Επειδή δεν δεχόταν την απάντηση μου εγώ χωρίς να πω τίποτα έκανα τις αλλαγές που ήθελε με τον τρόπο αυτό χωρίς να της αντιμιλήσω.

  Μάλιστα, σε ένα ΤΕΕ, ήταν ένας εντελώς αγράμματος γιατί δεν είχε πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος όταν κάτι είπα για τον κωδικό του root άρχισε να μου πουλάει μαθήματα λέγοντας ότι «παντού..σε όλους τους υπολογιστές ο κωδικός είναι root». Δεν ήξερε ούτε τη διαφορά μεταξύ «κωδικός» και «όνομα χρήστη».

  Τί να πει κανείς.

 2. Ευριπιδης
  Οκτώβριος 9, 2006 στο 1:15 μμ

  Ακολουθει ντελιριο επιθυμιων:

  Στα «μωρουδιακα» εκπαιδευτικα θελω gcompris, το αλλο με τον Mr. Potato, το tuxpaint, τις κρεμαλες, την logo, τα προγραμματακια για τυφλη πληκτρολογηση

  Στον προγραμματισμο θελω pascal, θελω C, θελω C++, θελω BASIC, θελω COBOL, θελω perl, θελω python, θελω να σερνω κουμπακια και λιστες για το User Interface (αν το προγραμμα θα εχει παραθυρικο GUI), θελω ruby, θελω φλοιο, θελω Java, θελω ο,τι γλωσσα μου ερθει, θελω debuggers.

  Στο διαδικτυο και στα προγραμ/κα εργαλεια για το διαδικτυο, θελω Firefox, Thunderbird, wget, Apache, ftpd, MySQL, Squid.

  Στους αυτοματισμους γραφειου/εφαρμογες/χρησεις θελω OpenOffice, Kwrite, Gnumeric, Dia, θελω να ειμαι συμβατος με το Office …

  Στο CAD για τους μηχανολογους, θελω linuxCAD, VeriCAD, θελω να ειμαι συμβατος με το CAD.

  Στα καψιματα CDs θελω xcdroast και τα συναφη…

  Στα πολυμεσα, θελω να μπορω να γραφω πολυμεσικες εφαρμογες σε smil σε απλο text και να παιζει μια χαρα χωρις να χρειαζεται να «κλεβω» 1000 κοπιες Director.

  Θελω να παιζω και να μετατρεπω βιντεακια με mplayer, mencoder, ffmpeg, xine, realplay, θελω παιζω DVD, SVCD, VCD, PhotoCD, να κανω DVD ripping, θελω να παιζω divX, xvid, mpg, wav, avi, mov, … χωρις να χρειαστει να στηνω 100000 διαφορετικους εμπορικους encoders/decoders με τους περιορισμους τους.

  Θελω να μιξαρω, να μετατρεπω, να παραμορφωνω, να ενωνω ηχους με το audacity, το amarok, το sox, το mencoder, το noatun, helix, kscd, totem…

  Θελω να παιζω με τις φωτογραφιες, τους scanners, τις καμερες με το gphoto, gimp, xsane, kuickshow

  Θελω να κλεινω με ενα μου νευμα ολους τους Η/Υ μαζι. Θελω να το κανω και cron να συμβαινει αυτοματα σε καθε διαλλειμα. Θελω στο τελος καθε χρονιας, παλι με cron να καθαριζουν ολα τα home και να ερχονται στο default τους.

  Θελω κανεις να μην μπορει να στηνει βλακειες η ακομα και αν στηνει να καθαριζει αυτοματα στο τελος της ημερας το account, χωρις να σηκωθω απο τη θεση μου.

  Θελω Live CDs της καθε νεας εκδοσης λειτουργικου για επιδειξεις.

  Θελω να μην κολλαει τιποτα ιους.

  Θελω αυτοματες αναβαθμισεις του οτιδηποτε, μονο του, μαγικο, καθε οποτε γουσταρω, μεσω πχ yum.

  Θελω μαγικο τροπο εγκαταστασης λογισμικου κεντρικα/αποκεντρωμενα/δικτυακα/απο τοπικο repository/απο μακρινο απο οπως μου ερθει.

  Θελω server χωρις οθονη και πληκτρα για να μην πιανει χωρο, που ομως να μπορω να τον βλεπω απο οπουδηποτε χωρις εξτρα software.

  Θελω remote administration σε καθε workstation χωρις τιποτα παρα να καθομαι σε οποιοδηποτε Η/Υ, οτι και να τρεχει αυτος, αρκει να εχει telnet.

  Θελω τα μηχανηματα να υποστηριζονται ως καρτες γραφικων για παντα, ακομα και αν η οθονη ειναι CGA η Hercules.

  Θελω να παιζουν ακομα και τα 486 DX χωρις σκληρο δισκο, εστω και σαν X windows terminals.

  Θελω αν μου ερθει, να βαλω τους μαθητες να εξελληνισουν καποια εφαρμογη, ισως και σε συνδυασμο με το μαθημα των Αγγλικων και απο εκει και περα να ειναι για παντα εξελληνισμενη.

  Θελω να μπορω να δινω ΟΛΑ τα παραπανω στα παιδια για να τα βαζουν και στους δικους τους Η/Υ χωρις να «κλεβουν» για να μπορουν να παιξουν και στο σπιτι τους.

  Ακομα και στα παιχνιδια της κωλοβαρας, θελω πιο πολλες πασιεντζες, τουβλακια, παζλακια, φλιπερακια.

  Τα θελω ολα, θελω να τα κανω ολα, θελω να τα συντηρω ολα και δεν θελω κανενα λεφτο απο κανεναν.

  Γινεται; Με αφηνουν (η θα ακυρωθει η εγγυηση);

  Αν με αφηνουν, μπορειτε να προτεινετε γιατρε μου κανενα λειτουργικο που να κανει τα παραπανω και να μην πρεπει να πληρωσω τιποτα, γιατι δεν μου ερχεται τιποτα στο μυαλο 🙂

  Ουφ…

 3. Οκτώβριος 9, 2006 στο 1:57 μμ

  εκπληκτικό!

  Στο εργαστήριο έχουμε δυο μηχανήματα με Windows Me (ξεχασμένα απο παλιά… ναι ξέρω ειναι το χειρότερο λειτουργικό όλων των εποχών) και θέλω να βάλω Linux να το δείξω στους εκπαιδευόμενους και φυσικά να το χρησιμοποιούν κιολας. Ακόμα δεν έχω επιλέξει μεταξύ UBUNTU (KDE) ή το νέο Fedora που όλοι μου λένε πως ειναι εκπληκτικό… τι λες;

 4. Ευριπιδης
  Οκτώβριος 9, 2006 στο 5:07 μμ

  Γιατι δεν κατεβαζεις ενα Knoppel Linux Live CD ? (knoppel = το δικο μας, εξελληνισμενο knoppix)

  Απλα bοοταρεις απο το CD σου και τρεχει. Δεν θελει εγκατασταση, δεν πειραζει τιποτα, ειναι full εξελληνισμενο, εχει Openoffice, Firefox, Gimp κλπ. Παιζει μια χαρα (λιγο πιο αργο απο οτι εχεις συνηθισει να ειναι κατι βεβαια, μια που ολα τα τραβαει απο το CD), αναγνωριζει αμεσως DHCP, παιρνει IP, σε βαζει στο δικτυο κλπ… Το εχω δοκιμασει ουκ ολιγες φορες, με ψαρωτικα αποτελεσματα. Υπαρχει και το Mandrake (Mandriva) Live CD. Δεν το εχω μπουταρει ποτε αυτο. Και τα δυο τα βρηκα στο ftp://ftp.ntua.gr στο Πολυτεχνειο σαν ISO για κατεβασμα…

  Τωρα, για εγκατασταση πιο μονιμη… Τι να σε πω, το «ηθικα σωστο» υπαγορευει ubuntu, εγω στο σπιτι συνηθως προτιμω Fedora…

 5. Οκτώβριος 9, 2006 στο 5:15 μμ

  με έπεισες.. κατεβάζω το knoppix και μάλιστα αυτή τη στιγμή 🙂

 6. Ευριπιδης
  Οκτώβριος 10, 2006 στο 9:26 πμ

  To Knoppel! το Knoppel.

  Σε σχολειο δεν θα το βαλεις να το δειξεις; Τα εξελληνισμενα παντα βοηθανε σε αυτες τις περιπτωσεις.

  Σου ετρεξε; Πες εντυπωσεις…

 7. Οκτώβριος 10, 2006 στο 9:34 πμ

  Ναι, ξέρω… Knoppel και όχι knoppix. Το είχα ξανακατεβάσει στο παρελθόν, άλλα δεν παίζει στο laptop μου με τίποτα. Είναι μια μεγάλη ιστορία, άλλα νομίζω πως η σειρά WLMi της Acer δεν παίζει λίνουξ γιατί το BIOS ειναι πειραγμένο ώστε να μην αναγνωρίζονται σωστά κάποιες συσκευές και να τρέχει μόνο Windows. Μόνο το UBUNTU μου έχει παίξει στο σπίτι. Κανένα άλλο. Στο εργαστήριο όμως θα παίξει κανονικά (ελπίζω).

  Που λές, το knoppel κατέβασα χτες βράδυ απο το ntua και θα σου πω αυριο βράδυ τις εντυπώσεις. Το πείραμα θα ειναι ενδιαφέρον γιατί θα το κάνω παρουσίαση σε «μαθητές» άνω των 30 (βλέπεις, το εργαστήριο ειναι μόνο για ενήλικες)… και θα κάνουμε και μια συζήτηση για το κατα πόσο ο έλληνας φοβάται το «τσάμπα» και γιατί;

  🙂

 8. Ευριπιδης
  Οκτώβριος 10, 2006 στο 9:08 μμ

  Acer (Aspire 3000) εχω και εγω.
  Αν δεν σου μπουταρει η σου αργει δραματικα να μπουταρει η τετοιο πραγμα, δοκιμασε ως παραμετρο κατα το boot time στον kernel το
  acpi=noirq

  Οσο για το τσαμπα ως κυριο πλεονεκτημα ειναι πολυ κακος τροπος να προσεγγιζεις τα πραγματα. Το δωρεαν της υποθεσης ειναι το λιγοτερο. Ασε που δεν ισχυει παντα. Μπορει κατι να ειναι ανοικτο και ελευθερο ως λογισμικο αλλα ο δημιουργος για την διανομη, εγκατασταση, πακεταρισμα, συντηρηση, καστομια του να θελει να πληρωθει. Το ανοιχτο, το χωρις περιορισμους χρησης/αλλαγης/αναδιανομης/μεταπωλησης/αντιγραφης ειναι κατι που αξιζει να συζητηθει…

  Οσο για το τζαμπα, το εχουν πρακτικα και τωρα, αφου ολο τους το λογισμικο δεν το πληρωνουν αλλα το κλεβουν. Και επειδη αυτο γενικα (σε ιδιωτες τουλαχιστον ακομα) δεν διωκεται νομικα, αλλα και ηθικα στις οικογενειες Νταλτον και στην κοινωνια τους ειναι αποδεκτοτατο ως πραξη, η κλοπη ειναι περιπου ισοδυναμη με το τζαμπα στα μυαλα τους, ετσι και αλλιως.

 9. Οκτώβριος 11, 2006 στο 10:02 πμ

  Οσο για το τσαμπα ως κυριο πλεονεκτημα ειναι πολυ κακος τροπος να προσεγγιζεις τα πραγματα. …

  Ναι, το ξέρω. Απλά πιστεύω πως ένα απο τα βασικά προβλήματα των «παλιών» ελλήνων (μιλάμε για ανθρώπους άνω των 30-35) είναι πως δεν σέβονται την τσέπη τους και άρα υποτιμούν το δωρεάν.

  Απο κει και πέρα μόλις ξεπεράσω αυτόν το σκόπελο, θα μπορέσω να μιλήσω και για τις υπόλοιπες αρετές.. 🙂

  Οσο για το τζαμπα, το εχουν πρακτικα και τωρα, αφου ολο τους το λογισμικο δεν το πληρωνουν αλλα το κλεβουν

  όχι αυτοί. Άλλωστε αρκετοί με ρωτάνε αν πρέπει να δώσουν τα 100 Ευρώ παραπάνω για να αγοράσουνε PC με προ-εγκατεστημένο λειτουργικό.

  Αν δεν σου μπουταρει η σου αργει δραματικα να μπουταρει η τετοιο πραγμα, δοκιμασε ως παραμετρο κατα το boot time στον kernel το
  acpi=noirq

  Καλό τρικ. Δεν το ήξερα. Νομίζω όμως πως το πρόβλημα είναι στην Οθόνη που ειναι 1280Χ800. Π.χ. το Fedore Live που δοκίμασε έβλεπε την οθόνη σαν 1024 και όχι 1280… το Knoppel μετά το αρχικό boot procedure και όταν πάει να σηκώσει X-server σβήνει η οθόνη και δεν βλέπω τίποτα. Αντιδράει όμως στο power-off button γιατί ξαναγυρίζει σε command line για να κλείσει το μηχάνημα…

 10. Ευριπιδης
  Οκτώβριος 11, 2006 στο 2:36 μμ

  Αν πατησεις κατι σαν F2 (F1?) during boot, πας σε boot time parameters. Για το ποιες ειναι αυτες, κατεβασε ενα μικρο text:

  ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/knoppix/knoppix-cheatcodes.txt

  Εκει λοιπον μπορεις να γραψεις πχ:
  knoppix screen=800×600
  κλπ κλπ

  Εκει θα βρεις επιλογες για καποιον συγκεκριμενο X server, framebuffer, διαφορετικες συχνοτητες οριζοντιας/καθετης σαρωσης …

  Αν επισης θελεις μονο κονσολα
  knoppix 2

  και αλλα διαφορα.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: