Αρχική > Unfiled > linux.guild

linux.guild

Άκουσα τα τελευταία δυο επεισόδια του papocast και πραγματικά έμεινα πολύ ικανοποιημένος και χίλια μπράβο στα παιδιά που το κάνουν και θα συνεχίσω να είμαι ακροατής τους (αρκεί να συνεχίσουν και εκείνοι να ασχολούνται με θέματα που κατέχουν και γνωρίζουν καλά, και μόνο αυτά). Στο προηγούμενο podcast αναφέρθηκαν κάποια σχόλια σχετικά με το λειτουργικό που θα τρέχει στους νέους Mac και ο φίλος (δε θυμάμαι ποιος απο όλους) είπε πως το νέο αυτό λειτουργικό κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα και πως σε θέματα ευχρηστίας και απλότητας αφήνει τα Windows πολύ πίσω (σε γενικές γραμμές αυτή ήταν η ουσία). Δε διαφωνώ και πιστεύω πως ακριβώς εκεί είναι το κλειδί της επιτυχίας για τα νέα λειτουργικά (Linux, MacOS, κλπ).

Οι υπολογιστές είναι από τη φύση τους πολύπλοκοι και σύνθετοι. Χρειάζεται λοιπόν ένα λειτουργικό που θα κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα και άμεσα. Τα Windows παρόλη την επίθεση που έχουν δεχτεί από μένα λαμβάνουν μόνο σεβασμό γιατί κατάφεραν (έστω και με επιθετικές τακτικές) να βάλουν το PC σε κάθε σπίτι (το προσπαθούν ακόμα στην Ελλάδα, βέβαια) και όλοι εμείς οι επαγγελματίες να βγάζουμε το ψωμί μας.

Κατά τη γνώμη μου τα Windows έφεραν την επανάσταση και ο Bill είναι απο τους πιο τυχερούς ανθρώπους του πλανήτη. Έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και παράλληλα άλλαξε τον κόσμο προς το καλύτερο. Respect!

Ο προγραμματισμός είναι τέχνη. Άλλα ή τέχνη που γίνεται για τη τέχνη με με αφήνει παγερά αδιάφορο. Δεν έχει νόημα. Η τέχνη πρέπει να έχει στόχο, πρέπει να απευθύνεται στη μάζα και πρέπει να περνάει ένα μήνυμα. Εκεί για μένα απέτυχε το Linux. Χωρίς να το θέλει μετατράπηκε σε μια κλειστή κλίκα άριστων άλλα απρόσιτων προγραμματιστών. Όλοι το λένε πως το παιδί είναι καθρέφτης της οικογένειας, έτσι και το Linux αντικατοπτρίζει αυτή την ατμόσφαιρα. Άραγε, αυτοί που εμπλέκονται στη δημιουργία και συντήρηση του Linux έχουν καθίζει μαζί με νέους χρήστες για να αφουγκραστούν τις εντυπώσεις τους; Τι λένε και τι σκέφτονται; Ξέρετε, μπορεί τα Windows να απευθύνονται σε ηλίθιους, άλλα η μεγάλη μάζα των ανθρώπων (όλοι αυτοί που βρίσκονται έξω απο το linux guild) έτσι περίπου θέλει να του φέρονται…

Προσοχή, δε κακολογώ το Linux. Συμπλέω με την έννοια του ανοιχτού λογισμικού γιατί είναι ποιοτικό, δωρεάν, και ιδεολογικά με εκπροσωπεί απόλυτα. Όμως αν θέλουμε το Linux να περάσει στο Desktop πρέπει να κοιτάξουμε λίγο πιο βαθιά και να πλησιάσουμε περισσότερο τον μέσο χρήστη και να τον κερδίσουμε. Δεν μου είναι αρκετό για το Linux μετά απο τόση προσπάθεια να γίνει μια ακόμη embedded πλατφόρμα.

Advertisements
Κατηγορίες:Unfiled
 1. Απρίλιος 9, 2006 στο 11:44 πμ

  Γεια σου αγαπητέ, thanx για τα references!

  Μακριά απο διαθέσεις flame war και τεχνολογίες το κάθε σύστημα – λειτουργικό έχει είχει και θα έχει τα καλά του και τα άσχημα μου! Τον τελευταίο χρόνο σκεφτομαι οτι η Apple δεν αποφάσιζε να κραταει και αυτη κλειστό με τον δικο της τροπο (τιμη κτλ κτλ) το MacOSx και τους υπολογιστές της τότε σιγουρα ολοι θα είχαμε Apple και οχι PC. H ευκολία του είναι πραγματικά αυτό που σε κάνει να λες..αυτο το λειτουργικό είναι για παιδάκια..η πλάκα είναι οτι με ολους όσους μιλαώ οι οποίοι πρόσφατα έγιναν χρήστες Μακ ολοι μα ολοι με τον ιδιο τρόπο το αναφέρουν…λες και εχει γινει μια συννενόηση!

  Αυτά….να σαι καλα ξανα για τα references!

 2. nikosx
  Απρίλιος 9, 2006 στο 10:28 μμ

  >Εκεί για μένα απέτυχε το Linux. Χωρίς να το θέλει μετατράπηκε σε μια κλειστή κλίκα άριστων άλλα απρόσιτων προγραμματιστών. Όλοι το λένε πως το παιδί είναι καθρέφτης της οικογένειας, έτσι και το Linux αντικατοπτρίζει αυτή την ατμόσφαιρα. Άραγε, αυτοί που εμπλέκονται στη δημιουργία και συντήρηση του Linux έχουν καθίζει μαζί με νέους χρήστες για να αφουγκραστούν τις εντυπώσεις τους;

 3. Απρίλιος 10, 2006 στο 1:59 μμ

  Ο προγραμματισμός είναι τέχνη. Άλλα ή τέχνη που γίνεται για τη τέχνη με με αφήνει παγερά αδιάφορο…Xωρίς να το θέλει μετατράπηκε σε μια κλειστή κλίκα άριστων άλλα απρόσιτων προγραμματιστών…Άραγε, αυτοί που εμπλέκονται στη δημιουργία και συντήρηση του Linux έχουν καθίζει μαζί με νέους χρήστες για να αφουγκραστούν τις εντυπώσεις τους; Τι λένε και τι σκέφτονται;

  Εύγε! Σε τελική ανάλυση, άλλωστε, αυτό είναι το μάρκετινγκ (κι όταν λέω «μάρκετινγκ», δεν εννοώ το μάρκετινγκ όπως το βλέπει ο κόσμος, αλλά όπως είναι στην πραγματικότητα. Το μάρκετινγκ δεν είναι να «ξεφορτωθείς» τα προϊόντα που φτιάχνεις, αλλά να φτιάξεις τα προϊόντα που ο κόσμος θέλει).

 4. Απρίλιος 10, 2006 στο 2:56 μμ

  απο τότε που άρχισα να διδάσκω υπολογιστές σε ενήλικες διαπίστωσα πόσο εύκολη γίνεται η ζωή τους με τα Windows. Εμείς οι της πληροφορικής αγνοούμε το ποσο σημαντικό είναι να μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα με τους υπολογιστές έχοντας λίγες γνώσεις. Είμαστε κλεισμένοι σε αυτό που αποκαλώ «καβούκι της γνώσης». Ξεχνάμε το τι περάσαμε να μάθουμε όλα αυτά που μάθαμε επειδή τώρα μπορούμε (λόγω της εμπειρίας μας) να τα κάνουμε να φαίνονται απλά και δε κατανοούμε την άγνοια του άλλου.

 5. nikosx
  Απρίλιος 10, 2006 στο 11:45 μμ

  επειδή κάπου χάθηκε το σχόλιο μου το ξαναδιατυπώνω.
  Τους προγραμματιστές των project ανοικτού κώδικα μπορείς να τους βρείς παντού και ακόμα να επικοινωνήσεις μαζί τους.
  Κάνε μια βόλτα στα συστήματα καταγραφής σφαλμάτων (bugzilla), στα blog τους, σε λίστες ταχυδρομείου,σε συνέδρια. Αντίθετα δεν έχει τύχει (που να τον βρείς άραγε) να συζητήσω με κάποιον προγραμματιστή της msft θέματα που με απασχολούν για τα προγράμματα τους…

 6. nikosx
  Απρίλιος 10, 2006 στο 11:53 μμ

  bizwriter: Η επικράτηση των συγκεριμένων προιόντων δεν βασίζεται σε αυτό που θέλει ο κόσμος (αν ήξερε βέβαια τι ήθελε) αλλά σε αυτό που έμαθε ο κόσμος να θέλει.
  Το πως έμαθε να τα θέλει είναι μεγάλο θέμα και δεν βασίζεται μόνο στο marketing αλλά και σε παράνομες πράξεις (ήδη καταδικασμένες στα αρμόδια δικαστήρια)

 7. nikosx
  Απρίλιος 10, 2006 στο 11:58 μμ

  xpan:
  όλα αυτά που γίνονται στα win από «χρήστες με λίγες γνώσεις» είμαι απόλυτα βέβαιως οτι γίνονται με την ίδια η και μερικές φορές με περισσότερη ευκολία σε ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα (Linux, MAC OS).

  Πες μας ένα απλό παράδειγμα αν διαφωνείς με αυτό που λέω.

 8. Απρίλιος 11, 2006 στο 10:11 πμ

  Τους προγραμματιστές των project ανοικτού κώδικα μπορείς να τους βρείς παντού και ακόμα να επικοινωνήσεις μαζί τους.
  Κάνε μια βόλτα στα συστήματα καταγραφής σφαλμάτων (bugzilla), στα blog τους, σε λίστες ταχυδρομείου,σε συνέδρια. Αντίθετα δεν έχει τύχει (που να τον βρείς άραγε) να συζητήσω με κάποιον προγραμματιστή της msft θέματα που με απασχολούν για τα προγράμματα τους…

  Παντού και πουθενά. Αναγκάζεις τους νεότερους χρήστες να ψάχνουν σε mailing lists, fora, κλπ. Τους ρώτησες αν θέλουν ή αν έχουν χρόνο; Εγώ ακόμη δεν έχω καταφέρει να κάνω μια σωστή εγκατάσταση ελληνικών. Είμαι άχετος; Σίγουρα, όχι. Ε, λοιπόν το linux με κάνει και αισθάνομαι έτσι μερικές φορές.


  bizwriter: Η επικράτηση των συγκεριμένων προιόντων δεν βασίζεται σε αυτό που θέλει ο κόσμος (αν ήξερε βέβαια τι ήθελε) αλλά σε αυτό που έμαθε ο κόσμος να θέλει.
  Το πως έμαθε να τα θέλει είναι μεγάλο θέμα και δεν βασίζεται μόνο στο marketing αλλά και σε παράνομες πράξεις (ήδη καταδικασμένες στα αρμόδια δικαστήρια)

  Ο κόσμος προφανώς έχει εκπαιδευτεί να σκέφτεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Όπως για παράδειγμα όταν βλέπω το κίτρινο εικονίδιο που μοιάζει με φάκελο να σκέφτομαι οτι είναι κάποιος κατάλογος αρχείων στο σκληρό δισκο (π.χ.) άλλα μήπως ομως οι εταιρίες που δούλεψαν σε αυτό είχαν κάνει πιο πριν μια έρευνα να δουν τι «βολεύει» τον άνθρωπο καλύτερα; Άλλωστε δεν ήταν πρώτη η MSFT που εισήγαγε τέτοια «σκέψη» στη πληροφορική.

  όλα αυτά που γίνονται στα win από “χρήστες με λίγες γνώσεις” είμαι απόλυτα βέβαιως οτι γίνονται με την ίδια η και μερικές φορές με περισσότερη ευκολία σε ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα (Linux, MAC OS).

  Μπορεί να είναι και έτσι (για το Mac ναι, για το Linux δε νομίζω). Ειδικά για το Linux που το έχω προσπαθήσει πολλές φορές με εκνευρίζει που ποτέ δε κατάφερα να έχω τα 3 πιο βασικά πράγματα με τη πρώτη εγκατάσταση. Internet, Ελληνικά, Office.

  Θεωρώ πως κάποια πράγματα στο πυρήνα του Linux πρέπει να αλλάξουν για να μπορέσει να γίνει ένα πραγματικά ανταγωνιστικό λειτουργικό σύστημα.

 9. nikosx
  Απρίλιος 11, 2006 στο 11:43 πμ

  xpan:
  μου φαίνετε έχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα μιλάς για προβλήματα που δεν αφορούν τον χρήστη αλλά τον διαχειριστή συστήματος. Αυτές οι έννοιες έχουν μπερδευτεί με υπαίτια τα win όπου ο χρήστης by default είναι ο διαχειριστής συστήματος, οπότε σε απειροελαχιστο χρόνο θα φωνάξει «αυτόν που ξέρει» μπας και τον σώσει από την καταστροφή.

 10. nikosx
  Απρίλιος 11, 2006 στο 11:57 πμ

  xpan:
  τους προγραμματιστές του open source μπορείς να τους βρεις για να μιλήσετε για θέματα που έχουν να κάνουν με την κατεύθυνση που θα πάρει το project τους και για πιθανά προβλήματα λειτουργίας. Φυσικά και δεν πρέπει να χάνουν οι χρήστες χρόνο στις λίστες ή αλλού αυτή είναι η δουλειά του admin.
  Για να μη παρεξηγηθώ: ως χρήστης linux μπορείς να κάνεις ότι κάνεις και αλλού, όμως δεν είναι έτοιμο για να το πάρεις σπίτι σου και να το διαχειρίζεσαι μόνος σου (κανένα λειτουργικό δεν είναι εδώ που τα λέμε). Μιλάω πάντα για εγκαταστάσεις που έχουν admin δηλαδή παντού όπου υπάρχουν πολλοί χρήστες (σχολεία, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες).

 11. Απρίλιος 12, 2006 στο 4:03 μμ

  Εγώ όμως αναφέρομαι ξεκάθαρα στη χρήση του ΗΥ στο σπίτι (desktop environment) όπου προφανώς χρήστης και διαχειριστής είναι το ίδιο πράγμα… 🙂

 12. nikosx
  Απρίλιος 12, 2006 στο 5:28 μμ

  xpan:
  Desktop enviroment δεν υπάρχει μόνο σε σπίτια, είναι παντού.
  Αναγκαστικά όπως διαπιστώνεις και εσύ ,στο σπίτι ο διαχειριστής είναι και ο χρήστης οπότε «κλάφτα χαράλαμπε». Η έκφραση αυτή (καρά)ισχύει και για windows. Συνήθως τότε ο διαχειριστής ονομάζεται :»ο γιάννης που ξέρει από pc» (αν ξέρει βέβαια) και μεταφράζεται σε εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες.
  Αυτά.

 13. Απρίλιος 13, 2006 στο 8:39 πμ

  Σήμερα πάω να κάψω το Suse Linux 10 που είδα σε ένα φίλο μου και μου άρεσε. Θα προσπαθήσω αρχικά να κάνω την εγκατάσταση σε εξωτερικό σκληρό δίσκο (USB) γιατί ο σκληρός που έχω στο φορητό είναι στα όριά του.

  Αγόρασα και το Linux Format το περιοδικό, και προετοιμάζομαι για άλλη μια φορά να εγκαταστήσω Linux. Για να δούμε… θα τα καταφέρω αυτή τη φορά; 🙂

 1. Μαΐου 2, 2006 στο 11:41 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: